![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was.
Mam oto takie pytanie. Glownie chodzi mi o bezpieczenstwo. Wymyslilem taki oto sposob uwierzytelniania i chcialbym sie dowiedziec czy jest bezpieczny i nie kryje w sobie jakis bonusow. 1. Dostaje z formularza nick i pass. 2. Wybieram z bazy haslo dla podanego w formularzu nicku i jeszcze raz nick (co jest raczej zbedne). 3. Sprawdzam czy podane dane z formularza pasuja do danych wyciagnietych z bazy. Oto cala filozofia. Martwi mnie punkt 2. Czy jest to bezpieczne rozwiazanie, prosze o porade. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie do końca rozumiem, ale zdecydowanie niebezpieczne (acz praktykowane co widać po przypominaczach haseł) jest przechowywanie w bazie niezahashowanego hasła. Hasło powinno być przynajmniej zahashowane przez md5" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
ad.2 oczywiście, że jest zbędne, skoro nick jest już w zapytaniu -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do hasel to oczywiscie ze sa zahaszowane sha1(); postawione sesje itd. Moze zadam pytanie inaczej. Czy sposob w jaki uwierzytelniam usera jest bezpieczny czy tez nie. Sam aspekt wybierania hasla (zahaszowane) z bazy dla nazwy nicka z formularza logowania i porownanie go z haslem podanym przez logujacego sie usera.
Czyli, 1. loguje sie user: jakis_user 2. podaje haslo 3. ja szukam podanego loginu w bazie 4. jezeli jest wyciagam pass dla tego loginu 5. porownuje haslo podane przy logowaniu z haslem wyciagnietym z bazy 6. itd Czy ten sposob jest bezpieczny? Moze troche kodu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy przecież:
... dlaczego ma być niebezpieczy? 100% pewności nie ma ... nawet w prezerwatywie ![]() -------------------- audaces fortuna iuvat!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(zombie @ 2005-08-13 00:06:47) if (mysql_num_rows($result) > 0){ // autoryzacja } else { // nie ma bata! } bład autoryzacja powinna nastąpić tylko gdy zostanie zwrucony tylko 1 rekord Poprawny kod
-------------------- „Bardzo zaawansowana technologia niewiele różni się od magii”
Arthur C. Clarke |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam ze dopiero po tak dlugim okresie sie odzywam.
Co do autoryzacji to raczej zwroci tylko jeden rekord, a to z powodu tego ze przy rejestracji skrypt sprawdza czy istnieje dany user w bazie, dlatego tez zawsze zwroci tylko jeden rekord. number0, jak narazie Twoj kod dla mnie nie jest jeszcze w calosci zrozomily. pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:37 |