![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero dziś włączyłem 'MySql' i nie wiem za bardzo jak co się robi :oops:
Stworzyłem jakąś bazę danych na podstawie jakiegoś kursu, ale nie było w nim napisane jak to później wyświetlić na stronie :? Gdzie można znaleźć jakiś bardziej obszerny kurs lub coś przydatnego dla amatora, a w szczególności jak wyświetlić bazę na stronie? Z góry dzięki za Pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2003 Skąd: Tarnobrzeg/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj w manualu:
http://www.php.spinacz.pl/manual_pl/ref.mysql.html Jesli cos byloby niejasne to wal smialo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było by wszystko OK gdyby...
powtarza mi kolumny tzn. np. dom dom pies pies kot kot lis lis jak tego uniknąć?? może coś źle robie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Najpierw podziel się z nami tajemną wiedza o tym, co robisz. Kody, kolego, kody źródłowe pokaż...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chciał bym stworzyć tabele piłkarską
mam taki kod do wyświetleń, próbowałem na 2 bazach i każda kolumna sie zawsze powtarza [php:1:08af145cf4] <?php $link = mysql_connect("mysql_host", "mysql_login", "mysql_password") or die ("Nie można się połączyć"); print ("Connected successfully"); mysql_select_db ("my_database") or die ("Nie mozna wybrać bazy danych"); $query = "SELECT * FROM my_table"; $result = mysql_query ($query) or die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem"); // printing HTML result print "<table>n"; while ($line = mysql_fetch_array($result)) { print "t<tr>n"; while(list($col_name, $col_value) = each($line)) { print "tt<td>$col_value</td>n"; } print "t</tr>n"; } print "</table>n"; mysql_close($link); ?> [/php:1:08af145cf4] To sa moje poczatki z Bazami Danych ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
mysql_fetch_array() tworzy tablicę zawierającą klucze asocjacyjne i numeryczne - dlatego twoja konstrukcja powtarza pola. Dla wygody, możesz użyc tablicy tylko asocjacyjnej korzystając z mysql_fetch_assoc()
__ P.S. pamietaj także o drugim parametrze w mysql_fetch_array(): Cytat mysql_fetch_array ( resource wynik [, int typ_wyniku])
gdzie: Opcjonalny drugi argument result_type w funkcji mysql_fetch_array() jest stałą i może przyjmować następujące wartości: MYSQL_ASSOC, MYSQL_NUM i MYSQL_BOTH. Tę funkcjonalność dodano w php 3.0.7. Wartością domyślną jest MYSQL_BOTH. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mysql_fetch_assoc() - z tym dobrze działa
mysql_fetch_array() - a w tym nie wiem o co chodzi ![]() i jeszcze jedno, czy można pokolorować wiersze np. aby pierwszy miał kolor czarny, drugi czerwony, trzeci zielony, czwarty czerwony, piąty zielony itd. (czerwony, zielony, czerwony...)? |
|
|
![]()
|
|
no przecież wszystko pisze... ale łopatologicznie:[php:1:6cdb758b90]<?php
$line = mysql_fetch_array($result); /* da tablicę asocjacyjno -numeryczną: array[0] = 'pole 1' array[nazwapola0] = 'pole 1'; */ $line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC); /* da tablicę asocjacyjną (tak jak mysql_fetch_assoc) array[nazwapola0] = 'pole 1'; */ $line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM); /* da tablicę numeryczną (tak jak mysql_fetch_row) array[0] = 'pole 1' */ ?>[/php:1:6cdb758b90] Co do "naprzemiennego kolorowania wierszy" to po prostu przeszukj forum ten temat już był rozwiązywany wielokrotnie i bardzo skutecznie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
o to co wykombinowałem
![]() [php:1:b7cbdcd1c2]<?php echo("<table>"); $sql = mysql_connect ("localhost", "admin", "") ; mysql_select_db("v_liga"); $getopic = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` order by punkty desc, bilans desc"); while($shows = mysql_fetch_array($getopic)) { if($kolor){ $kolor="#C0C0C0"; } else { $kolor="red"; } echo("<tr bgcolor='$kolor'> <td>$shows[nazwa]</td> <td>$shows[mecze]</td> <td>$shows[punkty]</td> <td>$shows[zwyciest]</td> <td>$shows[remis]</td> <td>$shows[porazka]</td> <td>$shows[bilans]</td> </tr>"); } mysql_close($sql); echo("</table>"); ?>[/php:1:b7cbdcd1c2] nie wiem jak zrobić to przemienne kolorowanie, pierwszy wiersz metodą prób i błędów udało się zmienić na inny kolorek, a resztę aby były na przemian 2 inne kolorki już nie wiem jak. Jeszcze jedno jak zrobić aby w pierwszej kolumnie było numerowanie wierszy tzn. aby przypisywało miejsce drużyny [php:1:b7cbdcd1c2]<?php ... echo("<tr bgcolor='$kolor'> <td>tutaj miejsce</td> <td>$shows[nazwa]</td> <td>$shows[mecze]</td> ... ?>[/php:1:b7cbdcd1c2] |
|
|
![]()
|
|
1. Kolorowanie wierszy: czy to aż tak trudno ruszyć dupę kliknąć na szukaj u góry strony? Masz: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1544&h...rowanie+wierszy
2. Trochę pomyślunku. Wstaw tam gdzie chcesz mieć l.p. jakaś zmienna i zwiększaj ją przy każdym przebiegu pętli. [php:1:3e7af163cd]<?php // (..) $lp = 1; while($shows = mysql_fetch_array($getopic)) { // kolorwanie wierszy tutaj echo("<tr bgcolor='$kolor'> <td>$lp</td><td>$shows[nazwa]</td> <td>$shows[mecze]</td> <td>$shows[punkty]</td> <td>$shows[zwyciest]</td> <td>$shows[remis]</td> <td>$shows[porazka]</td> <td>$shows[bilans]</td> </tr>"); $lp++; } // (...) ?>[/php:1:3e7af163cd] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
wszystko pieknie działa 8)
WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC! |
|
|
![]()
|
|
A teraz napisz 1000 razy na kartce "Bedę przeglądał archiwum forum w poszukiwaniu rozwiązań moich problemów." po czym zapakuj kartki w paczkę a tę wyślij do mnie do sprawdzenia.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:00 |