![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
hejka mam mały dylemat;
pisze stronkę gdzie jest dużo zmiennych - w zasadzie wszystkie texty bo bede chciał ją potem tłumaczyć na inne języki; jak teraz zrobić zeby działała dobrze bezawaryjnie i szybko? zmienne mam jako $zmienna = "jakiś tam text który czasem jest długi"; teraz cały serwis dziala na zasadzie wywoływań typu index.php?web=kontakt lub index.php?web=oferta&dzial=www zastanawiałem sie jaka jest różnica między zmiennymi typu $zmienna=""; a tym define ? i czy lepiej robić podstrony php by uniknąc wywołań tego samego pliku [na niektórych serwerach mają ograniczenie co do ilości zapytan i wtedy sie blokuje] jeśli możecie proszę o podpowiedź jak najlepiej to rozwiązać żeby było profesionalnie zrobione i dzialało szybko i sprawnie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej do zmiennych nadaja sie znaczniki pojedynczego cudzyslowia poniewaz parser nie musi sie zastanawiac nad tym czy w zmiennej znajduje sie inna zmienna.. ktora musial by przerobic.. a co do define ta funkcja okresla stale :| ktorych nie mozna zmienic... define(nazwa, wartosc)... to jest poprostu stala..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
no ale text może być stałą - ja mam naprawdę bardzo dużo tych zmiennych, które są textami, zdaniami, niektóre są ładowane skryptem:
<cos> jakis tam text z formatowaniem którego jest bardzo dużo </cos> wywołanie w pliku : $txt_kontakt = get_data($config1, "cos"); juz sobie nawet podzielilem dzialami ze w zaleznosci od podstrony laduje taki plik ze zmiennymi ale jeszcze chce to zoptymalizować no i męczą mnie te wywołania przez jeden plik - fajnie mi sie to pisało ale jak na serwie ustawią mi limit zapytan to sie tnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Witam.
A zastanawiałeś się może nad zastosowaniem XML? Skoro chcesz przełożyć to na inne języki, to XML będzie w tym wypadku najlepszy. A jeśli chcesz dalej zmienne to możesz trzymać tekst w tablicy, np $tablica=array(temat1=>'jakiś tam tekst', temat2=>'jakiś tam inny tekst'); Możesz takich tablic kilka stwożyć i w zależności od podstrony wysyłać zapytanie do konkretnej tablicy poprzez np. switch:
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]()
|
|
a tablice mniej obciążają serwer i przeglądarkę ?
a XML-a jeszcze nie umiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Wszystko zależy od wielkości zmiennej i tablicy. Ale w przypadku tablic masz większą kontrolę nad kodem. Zamiast 10 zmiennych dla jednej podstrony możesz stworzyć jedną tablicę z 10 elementami.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:47 |