![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem w trakcie tworzenie pewnego skryptu, który przechowuje dane w pewnej tablicy(skrypt tak żeby coś sprawdzić a nie użytkowy). Napotkałem na problem przy dodawaniu wartości do tablicy.
Kod bool set ( string key, mixed value ) Tak wygląda używanie tej funkcji:
Teraz funkcja rozbija klucz na cześci po kropce. Następnie musi przeszukać tablice, która jest wielowymiarowa i dodawać wartość. Tutaj zaczyna sie problem. Nie wiem jak sobie poradzić z tym szukaniem. Tablica obecnie wygląda tak: Kod array 'key1' => array 'key2' => array 'key3' => array 'key2' => array 'key3' => array 'key1' => array Dodane wartość musi być w: array['key1']['key2']['key3']['key4'] = wartosc; Czekam na pomysły, nie na gotowy kod. Spędziłem nad tym dobre 3 godziny od 6 rano. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może najprościej: zamień kropki na '][', dodaj na początku [' a na końcu '] i już masz gotowy element tablicy.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie tak już robiłem. No i jakoś nie moglem doiść do tego. Ponieważ wywało mi
Cytat Notice: Undefined variable: $arrTemp['key1']['key2']['key3']['key4'] Brał to jako zmienną tak nazwaną, a nie jako tablice. Probowałem evalować, ale efekt był podobny. PS: Może poprostu jestem przemęczony? Jednak siedze od 5 rano, spałem mało, ale póki tego nie skończe nie pojde spać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to moze tak:
Wypisze Kod Array
( [key1] => Array ( [key2] => Array ( [key3] => Array ( [key4] => bla bla ) ) ) ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@Bendi: jak będziesz w Szczecinie zgłoś się do mnie. Wypad do pubu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:49 |