![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak widzę często w ogłoszeniach wymagana znajomość smarty, fastamplate
Postanowiłem sie temu przyjrzeć i stwierdzam, że Smarty ma ograniczenia i to dosc duze, szybciej i lepiej jest samemu pisać kod, do tego trzeba uczyć sie nowych funkcji i specyfikacji, funkcje jakie daje nam Smarty są proste do napisania, poza tym ograniczana jest twórczość programistyczna, programista, który zacznie bazować na Smarty nie bedzie w stanie sam rozwiązywać problemów programistycznych, trudno mu będzie przestawić sie na inne jezyki programowania, poza tym wcale nie przyspiesza on aż tak bardzo działania skryptów. Co o tym sądzicie? Może ktoś mnie przekona, że warto tego używać? Według mnie napisano to dla amerykanów, żeby za dużo nie musieli myśleć i się uczyć ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A słyszałeś o oddzielaniu warstwy prezentacji od logiki biznesowej? Po to jest smarty. Pozatym w normalnych firmach programista nie tworzy layoutu, robi jakieś proste szabloniki ze znacznikami smarty (lub innymi) które wysyła do grafika, a ten już sobie przerabia te szablony na swój design, a dzięki prostym, krótkim znacznikom jest mu łatwiej.
"Problemy programistyczne" programista ma rozwiązać w warstwie biznesowej, a smarty jest tylko i wyłącznie do prezentowania tego co zrobi logika, a że ma jakieś struktury sterujące? JSP też ma. Ten post edytował ebe 10.08.2005, 21:04:36 -------------------- Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(marast78 @ 2005-08-10 19:55:28) Co o tym sądzicie? Może ktoś mnie przekona, że warto tego używać? musze przyznac ze php niezbyt lubie. i na smarty patrzylem rowniez tak jak Ty. ale ostatnio do jednego z projektow uzylem Smarty + Adodb + Mojavi 2. musz przyznac, ze poglad mi sie zmienil. i w php mozna spokojnie w kodzie miec porzadek. ![]() z wyrazami szacunku, wolan |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tak czy inaczej nie lubie Smarty - może też dlatego, że nie bardzo je znam, ale nie ciągnie mnie specjalnie do daleszej ich nauki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez nie lubie zbytnio smarty chodzby dlatego ze ma zbyt dluzawage i wiele niepotrzebnych funkcji. Ja sobie napisalem klase do obslugi szablonow i jestem w pelni zadowolony. Jak mi czegos brakuje to dopiuje jakcos nie jest potrzebne to usuwam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajne jest patTemplate. Mi się podoba o wiele bardziej od smarty.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Napisałeś że Smarty ma duże ograniczenia. Jakie?
2. Troche nauki nikomu jeszcze nie zaszkodziło. 3. Smarty pozwala oddzielić logikę od prezentacji. 4. Przyspiesza i ułatwia budowanie dużych aplikacji. 5. Jest łatwo modyfikowalny. 6. Można go sporo odchudzić. 7. ... jak i rozbudować. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mike_mech) 2. Troche nauki nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Nauką jest napisanie czegoś takiego samego. Ja dalej zostaje przy wlasnym parserze. Może mnie przekonacie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Dex1987 @ 2005-08-11 16:01:52) Może mnie przekonacie ![]() A po co? Rób sobie co chesz ![]() -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja lubie składnie i prostote smarty ale wnerwia mnie ta KOBYŁA i zółwiowatość dlatego właśnie testuje smarty lite. wyglada obiecująco.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
według moich obserwacji najepiej jest robić tak jak Japończycy
![]() brać co jest i ulepszać pod siebie ![]() dlatego smarty tak, ale napisałem własne klasy, które są o wiele bardziej funkcjonalne od tych w smarty ![]() Jedynie wymagania pracodawców zmuszają mnie do używania smarty ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam SmartyLight sa szybsze od swojego pierwowzoru no i maja to czego potrzebuje (moze nawet wiecej) wiec sam je dostosowuje do wlasnych potrzeb
![]() sam projekt jest bardzo ciekawy i zachwalam do jego uzywania ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kinool: a wiesz może jak w tym (smarty-lite -> http://www.paullockaby.com/projects/smarty-light/) keszować tylko po kawałku templejta?
w normalnym smarty robiłem to poprzez {dynamic}nie keszuj tego{/dynamic} a tutaj nie moge sobie z tym poradzić. dodatkowo bardzo debilnie zapisuje kesz bo robi osobne katalogi na każda jedna stronę ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
osobiście bardzo sbie smarty zachwalam. Nie robię projektów aż tak dużych aby mnie obchodziło czy coś jest szybkie czy wolne. Używam w smarty czego mi potrzeba i jestem z tego zadowolony. Bardzo mi się podoba, to, że dzięki smarty można zachować porządek w aplikajcji. Na dodatek część zadań można wręcz przenieść do smarty, pozostawiając w sumie tylko czystą logikę w samym skrypcie.
A co do tego, że smarty odmóżdża to się nie zgodzę. Powiem wręcz, że oddzielenie logiki od wyglądu pozwala bardziej rozwijać się w samej sferze budowania skryptu. Ten post edytował Jabol 16.08.2005, 17:31:52 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Smarty jest wolne i kobyla. No tak tez mozna u mnie strona srednio generuje sie 0.1-0.4, zupelnie przypadkiem wykonuje 47 zapytan do bazy danych. Zreszta chcialbym zobaczyc jak to sie pisze jakis skrypt a w srodku nagle widac
poprostu widok jakich malo ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:39 |