![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
W jaki sposób wyciąć w php kawałek jakiegoś takst, np: Jeśłi mam taki tekst [start] tekst1 [stop] reszta tekstu. Chciałbym wyciąć to, co mam pomiędzy [start] a [stop]. -------------------- *******************************
Uściski jak pociski :O) wirtek :O) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
substr()
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Seth: jeśli znasz położenie elementu i jego długość, to się zgodzę. Owszem, jest strpos, ale po co pisac trzy linie(strpos(start), strpos(stop), substr) jeśli można napisać jedną?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK tylko wydaje mi sie, ze jemu chodzilo o to, ze to co jest w [ i ] to znana liczba.
Poczekamy na odpowiedz to zobaczymy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... zastosowanie tego kodu miałoby być podobne, jak w niektórych przypadkach forum PphpBB, gdzie np. wpisujemy
Cytat {url}http://www.wp.pl{/URL}
*oczywiście w PhpBB zmiast klamr stosowane sa nawiasy kwadratowe. A skrypty PhpBB zwracają nam z tego jakiś link. Czyli działanie miałoby polegać na tym, aby skrypt znalazł moje Cytat [start] texttexttext[stop] reszta jakiegoś zupełnie innego tekstu
i przerobił to na [quote]texttexttext gdzie kolor czerwony oznacza zmiany jakie zaszły na łańcuchu znaków pomiędzy [start] a [stop].... Nie wiem czy sie jasno wyrażam :-( -------------------- *******************************
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_replace()
|
|
|
![]()
|
|
no ok... ale jak tej funkcji użyć?
jesli ktoś wpisał Cytat {URL}www.wp.pl{/URL}
To ja chciałbym, żeby funkcja zwróciła mi watość Cytat <a href="http://www.wp.pl">www.wp.pl</a>
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to musisz sprawdzić, czy ma na początku http:// jeżeli tak to zostawiasz, jeżeli nie to dodajesz.
|
|
|
![]()
|
|
przeszukaj forum, to już było nie raz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj komentarze w manualu przy opisie eregów i preg_replace'ów. Tam sie prześcigali z takimi bajerami
![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:43 |