![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem własnie w trakcie tworzenia sklepu - część kliencka i częśc dla admina. Praktycznie można powiedzieć, że juz prawie go ukończyłem aby mógł wystartować, ale borykam się z kilkoma krótko mówiąc banalnymi problemami, ale jestem ciekawy waszych pomysłów i rozwiazań:
mianowicie stworzyłem tabele zamówienia w której przechowuje takie oto dane: id nr_zamowienia kod_potwierdzenia - określa unikalny kod do potwierdzenia zamowienia przez klienta potwierdzenie realizacja - status zamówienia - czy zrealizowane wartosc - łączna wartosć wszystkich kupionych produktów data_zlozenia komentarz klient_id sposob_platnosci_id koszt dostawy oraz informacje o miejscu dostarczenia przesyłki- dostawa I teraz tak: ciekawy jestem w jakis sposób najlepiej byłoby ( na podstawie czego) stworzyć - określić nr zamówienia aby klient mógł posługiwać się nim w kontaktach ze sklepem - np. chcąc sprawdzić czy zostało już wysłane. Nr musi byc unikalny oczywiscie. Ja tworzę go w ten sposób:
i wychodzi mniej więcej tak: 1123586113-8009 Jest to nr stosunkowo krótki aby klient nim sie posługiwał, ale nie wiem czy dobrze kombinuje. podobnie sprawa się ma z kodem potwierdzenia. Na początku myślałem że może wystarczy tak:
ale później zacząłem kombinować i wyszło coś bardziej skomplikoanego:
A moze kod potwierdzenia powinien być taki sam jak nr zamówienia?? Już sam nie wiem. Pomózcie proszę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:21 |