![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich. Mam następujące 2 pliki:
session01.php
oraz session02.php
Pliki po uruchomieniu w przeglądarce generują mi co następuje : session01.php - Kod Notice: Undefined variable: PHPSESSID in c:\apache group\apache\htdocs\session01.php on line 5 Notice: Undefined variable: font_family in c:\apache group\apache\htdocs\session01.php on line 13 Notice: Undefined variable: font_size in c:\apache group\apache\htdocs\session01.php on line 16 a session02.php - Kod Notice: Undefined variable: PHPSESSID in c:\apache group\apache\htdocs\session02.php on line 5 Notice: Undefined variable: sel_font_family in c:\apache group\apache\htdocs\session02.php on line 14 Notice: Undefined variable: sel_font_size in c:\apache group\apache\htdocs\session02.php on line 15 Poniżej tych uwag wyświetla się to co powinno tylko nie następuje zmiana czcionki ani jej rozmiaru, wybieram różne czcionki i ich rozmiary klikam przycisk "Ustaw preferencje wyświetlania", ładuje się plik session02.php i czcionka jest zawsze taka sama. Dlaczego ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Używaj BBCode!
2. Informacje te spowodowane są przez... Undefined variable ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem bardzo początkujący, pewnie moje pytanie bardzo głupio zabrzmi ale je zadam: jak poprawnie zadeklarować te zmienne ?
Przykłady te są wzięte z książki i tam nie ma mowy o ich deklarowaniu... I jeszcze mam pytanie co dokładnie oznacza taki zapis: [B]$zmienna = $_POST['zmienna']; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Emm nie wiem czy u pytającego też takie coś się pojawia ale u mnie funkcja ropoczynająca sesje (session_start();)musi byc na poczatku dokumentu zaraz po znaczku <?php czyli tak
<?php session_start(); ![]() -------------------- Zapraszam na forum o tematyce PHP .http://forum-php.xt.pl
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo prosze o odpowiedź jak poprawnie zadeklarować te zmienne.
Jeśli robię to poprzez : $zmienna = $_POST['zmienna']; to mi wywala : Undefined index ... Nie wiem o co biega... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$_POST['zmienna'] oznacza że dobierasz się do zmiennej 'zmienna', którą uważasz że została wyslana formualrzem metodą post. Jeżeli dostajesz undefined index, znaczy to że 'zmienna' nie zostala wyslana metodą post, lub ze jej nie ma w formularzu lub ze formualrz wogóle nie zostal wyslany.
i używaj BBCODE. Poprawiam ci w pierwszym poście -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:11 |