![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No właśnie. Czytałem o tym operatorze, ale nadal nie mogę zrozumieć po co on jest.
Mam sobie coś takiego:
i po co się tak trudzić jak można równie dobrze napisać:
Wniosek jaki z tego wyciągnełem to taki że ten operator łączenia ciągów przydaje się tylko wtedy jeśli zmienne nie są zapisywane w cudzysłowach. Czy mam rację? Pozdrawiam, dexter. ![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
Projekt: Deutsch Translator 2006 - 40% |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ja zawsze używam kropek ponieważ skrypt wtedy jest bardziej przejrzysty...Po co pisać:
Albo gdy jakis string zawiera \n \t \r a nie chcemy aby był traktowany specjalnie... Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jakiejś specjalnej różnicy to nie widzę, mniej kodu i tyle. Ale chyba już rozumiem. Dzięki!
![]() Ten post edytował dexter_m 7.08.2005, 16:22:10 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stosowanie kropki (ech nie pamiętam fachowej nazwy, ale wiem , że takowa istnieje
![]() do łączenia ciągów przyspiesza działanie kodu . -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
No, przekonaliście mnie, że lepiej stosować operator łączenia ciągów (kropkę).
Pozdrawiam, dexter. ![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja widzę sens łączenia ciągów znaków za pomocą kropki tylko i wyłączenie w wypadku, gdy ciąg znaków jest ujęty w apostrof, a nie w cudzysłów.
Dajmy na to mamy taki kod:
Pierwszy przypadek jest rozpatrywany przez parser tak: Przeszukuję cały ciąg znaków w poszukiwaniu zmiennych. Znajduję zmienną $_SESSION['test'] - zamieniam ją na jej wartość. Wyświetlam wartość całego łańcucha. Drugi przypadek wygląda tak: Przeszukuję pierwszy ciąg znaków - nic nie znajduję. Dołącząm do tego ciągu wartość zmiennej $_SESSION['test']. Wyświetlam ciąg znaków. Natomiast trzeci przypadek: Pomijam pierwszy ciąg znaków. Dołączam do tego ciągu wartość zmiennej $_SESSION['test']. Wyświetlam. Od razu widać, który z tych sposobów jest najwydajniejszy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(matid @ 2005-08-07 19:19:37) Od razu widać, który z tych sposobów jest najwydajniejszy. Który ? ![]() IMO: Moim zdaniem trzeci jest najlepszy i ja stosuję wyłącznie taką konstrukcję. Szybkość, szybkością - niewiele jej tutaj zaoszczędzimy, ale liczy sie też przejrzystość kodu. Dlatego ja preferuję sposób trzeci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mike_mech @ 2005-08-07 20:25:38) Moim zdaniem trzeci jest najlepszy i ja stosuję wyłącznie taką konstrukcję. Szybkość, szybkością - niewiele jej tutaj zaoszczędzimy, ale liczy sie też przejrzystość kodu. Dlatego ja preferuję sposób trzeci. Dokładnie, sposób trzeci jest najwydajniejszy. A co do przejrzystości - 2 i 3 są tak samo przejrzyste, ale lepiej używać 3 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() I sposób : najgorszy, II sposób: średni, III sposób: najlepszy. Szybkość i przejrzystość kodu przedewszystkim. ![]() Zrozumiałem o co chodzi i postanowiłem się przenieść ze sposobu pierwszego na trzeci. Od dzisiaj od godź 20.36 używam: Kod echo 'To jest pewna zmienna: ' . $_POST['zmienna']; A, i jeszcze jedno, tak przy okazji. Dlaczego na forum jest zły czas. to znaczy zegar chodzi o 2h wcześniej. ![]() Pozdrawiam, dexter. ![]() Ten post edytował dexter_m 7.08.2005, 19:39:11 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dexter_m @ 2005-08-07 19:38:06) A, i jeszcze jedno, tak przy okazji. Dlaczego na forum jest zły czas. to znaczy zegar chodzi o 2h wcześniej. Przawdopodobnie masz źle ustawione preferencje swojego profilu. Każdy może sobie ustawić jaki czas mu się wyswietla. |
|
|
![]()
|
|
Aha, rozumiem.
Dzięki! ![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:15 |