![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ostatnio poradziłem sobie z wyszukiwarką, które wynajduje słowa kluczowe najpierw w autorze, potem w tytule, a potem w opisie i wyświetla wszystko naraz w kolejności: po autorze, tytule i opisie. Dałem radę to zrobić za pomocą kilku, a nie jednego zapytania. Pozostaje jednak problem: jak ustawić limit pozycji do wyświetlenia jeśli mam trzy zapytania, które wyświetlają wyniki jedne pod drugimi? Czy jest na to jakaś metoda?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO najpierw powinienes raczej zastanowic sie jak to zrobic w jednym zapytaniu
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jestem zielony i nie bardzo wiem gdzie szukać... Może jakaś podpowiedź?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIMIT ogranicza liczbe wierszy zwracanych przez jedno zapytanie, musisz wiec zrobić to w jednym zapytaniu. Z twojego opisu niestety mało wynika. Najlepiej opisz strukture bazy (tabele, kolumny) oraz co ma zwracać takie zapytanie (jak mają być powiązane dane) to postaram sie napisać do tego jakis select.
|
|
|
![]()
|
|
ok. Mam tabelę books, w której kolumny id, autor, tytul, opis. Teraz przez zapytanie chcę, żeby wyświetliły mi się najpierw pozycje w których autor pasuje do zapytania, potem takie, w których pasuje tytul, a na końcu takie, w których opisie znajduje się poszukiwane slowo kluczowe. Poza tym chciałbym wprowadzić limit wyświetlanych pozycji na stronie do, np. 30. Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystko... Z góry dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak to połączyć w jedno zapytanie tak aby szukało trzech wartości a potem je zwracało myślę że jakoś przez OR bądź AND w zapytaniu, ale konkretnie nie wiem, zawsze możesz to zrobić przez 3 zapytania... Co do reszty to limit do powiedzmy 30 wprowadzasz przez LIMIT
Począwszy od pierwszego rekordu pokaże 30. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
ale jeśli zrobię to w trzech zapytaniach, to nie mogę ustanowić limitu...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crossposting na forum jest surowo zakazany i jest równy ostrzeżeniu.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=340554&hl= BTW. Crossposting bardzo perfidny. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:53 |