![]() |
![]() |
-rb- |
![]()
|
Goście ![]() |
prosze mi podac przyklad skryptu wysylania formularza metoda "post", ale tak zeby:
1.Skrypt przetwarzajacy dane z formularza po swoim zakonczeniu powinien przekierowac przegladarke na inna strone. Odswiezenie jej NIE POWINNO wywolac powtórnego submita, a cofajac sie guzikiem back w przegladarce NIE POWINNO dojsc do sytuacji, w której formularz zostanie wywolany ponownie. czy to wogole jest mozliwe? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(rb @ 2005-08-05 12:47:18) czy to wogole jest mozliwe? Oczywiście. plik index.php
plik action.php
Coś w tym stylu. Kod pisany z palca ale mam nadzieję że nie wkradł się żaden błąd. |
|
|
-rb- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki mike_mech za twoja porade, to dziala. problem w tym ze nie wiem jak dobrac sie do zmiennych z formularza jak juz header zadziala.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo ich już nie ma jak już header() zadziała. $_POST bedziesz miał tylko na tej stronie na której jesteś po przesłaniu formularza. bezośredniego dostępu do wartość z pól formularza nie będziesz mało po "przekierce".
jesli headre musi zadziałać to musisz wykombinować coś co zapisze ci batrdziej trwale informacje z formularza. np. plik tekstowy zresztą o przetwarzaniu danych pisał Ci mike_mech w trezciej lini kodu pliku action.php do którego przesyłasz dane z formularza, ale to jest dalej przed header()
Ten post edytował berdyk 6.08.2005, 22:31:13 -------------------- PHP @ all.
<? while ($cash==0) { $work=0; } ?> |
|
|
-rb- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na czerwono u mnie to wlasnie ta trzecia linijka z przykladu mike_mech. $_REQUEST['s1'] to jest zmienna z formularza przeslana metoda "post". no i wlasnie o to chodzi ze wartosc tej zmienna "$s1" potrzebuje na stronach wywolanych przez header, obojetnie czy ?result=ok czy tez ?result=zonk. prosze o podanie przykladu jak to to rozwiazac. |
|
|
-rb- |
![]()
|
Goście ![]() |
zmotywowaliscie mnie waszymi podpowiedziami do samodzielnego dzialania i (wydaje mi sie) rozwiazalem problem.
robie to sesjami.
Dziala bez zarzutu. nie wiem tylko czy dla przypadku jezeli $blnResult = 'zonk' tez musze uzyc(ponownie) session_start()? no i gdzie wlasciwie powinienem wpisac session_destroy()? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę ze kiedyś jak bedziesz już jakiś budował większy projekt to będziesz musial użyć sesji, ale teraz jest ona tak mi sie wydaje jest nie potrzebna. pomyśl dalej nad metodą _GET
Pisz kod bardziej czytelny niz to co zapodaleś
Ten post edytował berdyk 7.08.2005, 09:58:54 -------------------- PHP @ all.
<? while ($cash==0) { $work=0; } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:22 |