![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: krakow/rzeszow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hi.
powiem szczerze ze xhtml'em interesuje sie juz chwilke i staram sie takze stronki tworzyc zgodnie z tym standardem, jednakze odkrycie jakiego dokonalem przed momentem zszokowalo mnie ![]() Mianowicie cale nasze DOCTYPE i wszystkie staranania w wiekszosci przypadkow "niweczone" sa poprzez naglowki MIME Type. Jak sie okazuje strony tworzone w standardzie xhtml >= 1.0 powinny zostac przedstawione przegladarce jako "application/xhtml+xml" a nie jako "text/html" gdyz wtedy dopiero dokonuje sie wlasciwa validacja naszej stronki przez przegladarke. Zaintrygowany tematem przetestowalem na lokalu swoje "odkrycie" i jakze sie zdziwilem gdy wstawienie taga "<br>" (DOCTYPE xhtml 1.1) zamiast tylko ewentualnego bledu przy uzyciu recznego validatora ze strony w3c otrzymalem blad :
![]() Blad jest oczywiscie z firefox'a, w operze rowniez dostaje blad iz "XML parsing failed: not well-formed (Line: 1, Character: 6)" ![]() jak dla mnie jest to przelomowa wiadomosc ![]() ![]() ![]() Oczywiscie trzeba uwzglednic "przegladarke" IE i dla niej wrzucac stary typ "text/html" gdyz inaczej bidna sie gubi. Mam nadzieje ze chodz troche jasno sie wyrazilem i zapraszam do dyskusji. Pare linkow zebym nie byl goloslowny ![]() The Road to XHTML 2.0: MIME Types mimetypes webstandards.org rfc ![]() p.s byc moze wszyscy o tym juz dawno wiedza (z tego co widze po datach artykulow to nie sa one pierwszej nowosci) ale dla mnie to calkowita nowosc ;]. p.s.2 po glebszych testach okazalo sie ze nie ma jednak rozy bez kolcow ![]() ![]() Ten post edytował toczek 5.08.2005, 00:32:24 -------------------- nihil novil ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
a chcesz zobaczyć coś jeszcze śmieśniejszego ![]() http://hsivonen.iki.fi/doctype/ polecam szczególnej analizie ten oto wiersz: Cytat XHTML 1.0 Strict doctype with an XML declaration w takim wypadku ie renderuje dokument tak jakby to był html3.1 ... just f*&^%$ grejt, nie ? -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2005 Skąd: krakow/rzeszow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hahhahaa dobre
![]() -------------------- nihil novil ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 14:02 |