![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, znalazłam już taki temat, ale odpowiedział on tylko częściowo na mój problem. Otóż czy ktoś mógłby mi zaprezentować przykład dynamicznej zmiany treści na stronie o stałych elementach?
Mam projekt całej strony, nagłówek, menu po lewej stronie, stopke oraz środek który będzie się zmieniał w zależności od tego na jaki link z menu ktoś kliknie. Chciałabym tak zrobić, aby ten index był ciągle ten sam a zmieniał się środek strony. Pożyczyłam książke o php i mySQL, mniej więcej rozumiem o co chodzi (trochę się znam na tym, projektuje różne rzeczy ![]() W książce jest też podany przykład rejestrowania się i logowania (sesje). W następnej fazie mam zamiar dodać formularz taki do tego właśnie środka (1 z linków menu po lewej stronie). No i tutaj rodzi się kolejne pytanie - jak dodać tkzw panel użytkownika który pojawi się po prawej stronie strony po zalogowaniu kogoś, tak aby to miało nogi i ręce? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze powinnas sama sie zastanowic jak to zrobic. Bo tak jest najlepiej, nie powinnas sie na poczatku sugerowac przykladami. Jesli cos projektowalas jak napisalas to chyba wiesz mniej wiecej o co chodzi. Napisz jak sobie to wyobrazasz takie dzialanie a na pewno ktos z forum to zweryfikuje i naprowadzi Cie na wlasciwy tor myslenia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie @SongoQ ma rację i nie powinienem tego robić ale mam dzisiaj dobry dzień więc Ci pomogę troszkę
![]() Rozwiązanie może (nie musi) wyglądać w podobny sposób: plik index.php
plik left.php plik right.php
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o tresc zmienna strony, to robisz tak:
tutaj jakis wlasnie staly kod html, czyli naglowki menu itp. Pozniej wlsnie ta dynamiczna zawartosc:
No i pozniej zakonczenie htmla. Linki do innych stron musza wygladac w ten sposob: Skrypt bedzie wrzucal zawartosc pliku nazwa_strony.php w miejsce tego 'ifa'. To jest dosc uniwersalne wyjscie i mysle ze o to ci chodzilo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Skąd: Polska ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja wizja przedstawia się następująco. Mam indexik, na którym znajdują się tabelki - tabelka nagłówek, tabelka menu z lewej, tabelka menu z prawej (tylko dla zalogowanych), tabelka środek (gdzie będzie się treść zmieniała, inaczej odnośniki z menu, np: o mnie, galeria, kontakt, itd itd). Tutaj właśnie chciałabym aby mi ktoś podał przykład wykonania tego w tym nieszczęsnym php
![]() - Jest coś takiego jak include(plik), to wczyta mi powiedzmy tą treść nową w tabelkę środek (jeżeli w kodzie HTML wstawie w tym miejscu kod php??). - Czy mam może zrobić tak że stworzyć index, który składa się z include(nagłówek) ..(menu_lewe) itd? - Czy jakąś funkcje napisać która będzie w tabelkę środek robiłą include(nowa_treść)? Czekam na propozycję i ew. jakieś przykładziki ![]() EDYTOWANE: dzięki za pomoc mike_mech, dopiero teraz przeczytałam nowy post ;P Ten post edytował ania_20 4.08.2005, 18:19:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:36 |