![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce zrobic cos takiego ze gdy wpisze kod php, to generowalo by mi to kod HTML z pokolorowana skladnia, tylko niewiem jak sie za to zabrac
moge odczytac plik php z kolorowana skladnia za pomoca show_source przykladowo, chce zamiast ( w rezultacie show_source ):
otrzymac: Ten post edytował buffalo soldier 4.08.2005, 00:58:54 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejdźmy mały kurs korzystania z manuala php... jest tam wszystko tylko nie wiem czemu wiele osob ma problemy w wykorzystaniu jego zalet...
Tak więc napisałeś o funkcji show_source, jednak nie spełnia ona twoich wymagań. Zapewne chodzi oto że wyświetla dane, a nie zwraca ich do jakieś tam zmiennej. Zacznijmy więc od wejścia na http://pl.php.net/show_source Dużo tam nie ma... tylko napis "show_source -- Alias of highlight_file()" Ale klikamy w odnosnik i już jesteśmy na www.php.net/highlight_file. Z manuala dowiedzieliśmy się już że highlight_file i show_source to aliasy czyli robią dokładnie to samo. Ale na dole opisu funkcji mamy mały napis "See also highlight_string().". Znów klikamy na odnośnik pod nazwą funkcji i... czytamy... Cytat mixed highlight_string ( string str [, bool return] ) The highlight_string() function outputs a syntax highlighted version of str using the colors defined in the built-in syntax highlighter for php. Tak więc chyba znaleźliśmy to oco nam chodzi. Aby zaś zapisać wynik do jakieś zmiennej, wystarczy wykorzystać bufforowanie, czyli funkcje ob_start(), ob_get_clean(), ob_end(). Z manuala już umiesz korzystać więc dowiesz się co i jak sam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A korzystając jeszcze lepiej z tegoż manuala, widzimy, że istnieje drugi, opcjonalny argument funkcji highlight_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, który ustawiony na true pozwala uniknąć buforowania wyjścia - funkcja po prostu zwraca ciąg.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wiec zrobilem tak:
w petli bo mam wiele kodow zrobilem zeby mi wyswietlalo mi to w polu textarea, bo chce to skopiowac i utworzyc dokument html z tego ( sam, niechce automatycznie ![]() ale problem jest taki... bo ladnie mi wszystko zawiera pokolorowane, ale otrzymalem na przyklad: no i jak to skopiuje i wkleje do dokumentu html to nie wyswietla mi znacznikow html, ( w tym przypadku <html> zostaje pominiete przy wyswietlani) dzieje sie tak bo powinno zamienic znaki < >, ale tego nie robi :/ powinno mi wyswietlic w textarea tak:
pomocy ![]() Ten post edytował buffalo soldier 5.08.2005, 22:32:49 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
htmlspecialchars() ?!
google.pl / manual php.net ?! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
jak pisalem:
otrzymuje takie cos: zamiast:
jezeli zamienie wszystkie znaczniki htmla to mi sie podmieni tez to <font color itd.... -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Pultusk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To moze zamieniaj tylko te ktore chcesz
![]() ![]() I znow manual ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mozecie napisac gdzie moge zmienic cos aby na localhoscie mi funkcja highlight_string dzialala?? kod mam dobry, na serwerz sprawdzalem ale na localhoscie generuje mi czarny tekst...
i czy jest jakas funkcja ktora generuje kolorowa skladnie nie robiac tego w ten sposob: tylko zamieniajac fonty na span z odpowiednimi stylami, czy musz sam uzyc wyrazen regolarnych?? Ten post edytował pawel_k 21.08.2005, 01:36:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej to sobie sam pokoloruj skłądnię (wyr. regularne) i będziesz miał tak jak chcesz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 19:32 |