![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ktoś mi pomoże. Mam problem z obsługą rozszerzenia php_mysqli.dll.
Zainstalowałem php apacha i baze mysql zgodnie instrukcjami zawartymi w książce "php i MySQL Vademecum profesjonalisty wydanie 3". W książce napisane jest że należy dopisać w pliku phph.ini w windows extension nazwę modułu phph_mysqli.dll. Wykonałem wszystkie czynności krok po kroku. Niestety przy każdym starcie komputera wywala mi błąd że nie może znaleźć odpowiedniej procedury. Mam podaną scieżke extension_dir i plik php_mysqli.dll w katalogu ext. Nie wiem gdzie tkwi błąd próbowałem już kilkanaście razy bez rezultatu. Zainstalowałem nawet krasnala wykonywałem wszystkie potrzebne czynności i też mysqli nie działa ![]() W krasnalu wywale taki błąd: "Unknown(): (null); Unable to initialize module Module compiled with module API=20040412, debug=0, threat-safety=1 php compiled with module API=20020429, debug=0,threat-safety=1 These options need to match" Bez tego rozszerzenia nie mogę przetestować praktycznie zadnych skryptów z książki.Pomóżcie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz o mysqli więc podejrzewam Cię o php5.
Spróbuj skopiować plik libmysql.dll do folderu bin Apache'a. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wersja php 5
Niestety skopiowanie pliku nie pomogło. Ten post edytował karp 3.08.2005, 19:55:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm,
przyznam że nie wiem co piszą w Vademecum (pomimo ze mam wydanie drugie) ale spróbuj podeprzeć się tym artykułem: Apache i MySQL na Windows a napewno Ci sie uda ![]() P.S. Pamietaj o pliku libmysql.dll i o poprawnej scieżce do folderu ext. Powodznia. |
|
|
![]()
|
|
Niestety opis instalacji jest bardzo powierzcvhowny i nie pisze nic o rozszerzeniach.
No cóż odpowiedzi na moje pytania będe szukał na php.net |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podstawowe rzeczy jakie sa wymagane
ustawisc sciezke do rozszerzen. extension_dir = "C:\php\ext\" Po drugie upewnij sie czy w tym katalogu znajduje sie plik mysqli.dll (dla windows tylko) Po trzecie, w niektorych przypadkach wymagane jest przegranie plikow lib*.dll do katalogu "Apache\bin" W tym przypadku 'libmysql.dll'. Chociaz nie powinno to byc wymagane. Jesli cos nie dziala polecam sciagnac nowa wersja php5 (aktualnie jest to 5.0.4) i sprobowac ponownie. Jesli nadal bedzie nie dzialac to cos jest nie tak z systemem albo apache. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
W związku z wieloma pytaniami przychodzącymi na moją pocztę postanowiłem odpisać na forum.
Problem rozwiązałem Kluczem do poprawnego działania rozszerzenia mysqli jest przekopiowanie pliku libmysqli do głównego katalogu apacza a nie jak już wcześniej pisano do apache/bin. Ja wprawdzie nie instalowałem całegi oprogramowania z książki tylko wgrałem krasnala +mysql 50alpa z vademecum powinno wszystko działać. Zacytuje może list który wysyłałem do któregoś z forumowiczów: Co do problemu zainstalowełaem krasnala www.krasnal.tk wersja 2.7 > cały zestaw łącznie z mysqli 3.xxx i później zastąpiłem folder mysql > który tworzy krasnal czyli usr/mysqli instalajcą mysqla z płyty > vademecum. > Przełączyłem tryb krasanala do pracy z php5 w ustawieniach > dostępnych z pasaka zadań. I następnie przegałem pliki z php takie > jak libmysqli.dll do folderu apacha. I w tym właśnie tkwił problem > wszyscy mi mówili żebym wgrał ten plik libmysqli.dll do katalogu bin > w folderze apache a właściwym rozwiązaniem jest wgranie libmysqli do > głównego katalogu usr/apache. > > Pewnie nie będziesz musiał wgrywać krasnala postępuj zgodnie z > książką tylko dodatkowo przegraj pliki np. dla php_mysqli.dll > libmysqli.dll do głównego katalogu apache. > > Ps. Ta książka ma jeszcze kilka błędów np. w bazie sql dla super > szybkich wiadomości pole text trzeba zamienić bodajże polem long > text, jjeżeli nie zastąpisz podczas dodawania jakiś tam wiadomości > np o pogodzie wywala błąd. ps. dla bezpieczeństwa wgrałem do C:/windows/system32/ pliki dll jak wspominano już w tym wątku. ps2 sorki że post jest troche chaotyczny ale myślę, że pomoże wielu osobom które były w takiej sytuacji jak ja. Pozdrawiam Witold Kurp |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 05:48 |