Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> CMS - jak umieszczac strony, problem teoretyczny
ksiadz
post 2.08.2005, 08:35:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Od jakiegoś czasu wykonuje swój pierwszy, większy projekt (CMS) i natknąłem się na drobny problem. Skrypt po wysłaniu formularza edycji strony z poziomu ACP kompiluje tekst a następnie wstawia je do katalogu gdzie znajdują się wszystkie publiczne strony i katalogi. Nieskompilowany tekst strony składają się ze zwykłego kodu html oraz specjalnych znaczników kompilatora typu: <!--[template.header]--> (by włączyć dodatkowy szablon), <!--[component.last_news]--> (by uruchomić komponent), <a href="<!--[system.base_url]-->?cmd=q">jakis opis</a> etc. Problem pojawia się teraz: jeżeli chciałbym ponownie edytować stronę to wszystkie znaczniki są już skompilowane, ale jak je „dekompilować”? Czy potraktować skompilowane źródło wyrażeniami regularnymi? A może ma ktoś lepszy pomysł umieszczania danych?

Myślałem też nad takim rozwiązaniem: struktura katalogów i nieskompilowane źródła stron są umieszczone w bazie danych a kiedy są tworzone/edytowane to ich odpowiedniki na dysku w publicznym katalogu są także tworzone/edytowane. Co myślicie o tym sposobie? Może ktoś z doświadczeniem się wypowie?

--------------------
If you can't find a program that does what you want it to do, then write your own.
Go to the top of the page
+Quote Post
ebe
post 2.08.2005, 10:41:31
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zapisujesz w bazie nie skompilowany teskt, za każdym otworzeniem strony przez usera, skrypt dopierow wtedy kompiluje te znaczniki. Jeśli będziesz miał duży ruch trzeba by jakoś to cache'ować ale przy małym ruchu takie każdorazowe kompilowanie nie spowoduje naczących spadków wydajności.

--------------------
Słyszałem, że macie tutaj jakieś takie php... fajne to, dobre to jest?
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.06.2025 - 08:21