![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Razem z kolega zrobilismy 2 pliki. Jeden z funkcjami - config.php, ktory includowany jest tam gdzie potzrebne jest wykonanie tych funkcji, a drugi to plik z sesja phpbb, systemem logowania i ogolnie tym co sie powtarza na kazdej podstronie seriwsu (logo, wyszukiwarka itp) - nazywa sie on top.php. Osobno kazdy z plikow dziala doskonale, a gdy je zamontuje na jednej stronce (ktora wykorzystuje funkcje z config.php) to dziala tylko ten z sesja, a config.php odwala jakies dyrdymaly:) Konkretnie to wyskakuje blad:
Cytat Fatal error: Cannot redeclare konkatenuj() in /home/bojakki/public_html/config.php on line 29 dodam, ze konkatenuj to nazwa pierwszej z funkcji, jak ja usune ja z config.php to blad mowi o kolejnej itd. Wszystko jest w porzadeczku gdy top.php z sesja zaincluduje na koncu kodu, gdy juz nie sa wywolywane zadne funkcje z config.php. Jestem jednak poczatkujacy i nie wiem jak to zrobic. top.php to sama gora strony i po prostu nie moze sie wyswietlac nizej. Co zrobic by jedno bylo wywolywane wczesniej a drugie pozniej, ale zeby jednak wyswietlaly sie odwrotnie. Dla rozjasnienia sytuacji: Gdy jest tak: Kod <?php include("top.php"); ?> <?php include("config.php"); ?> kod html, w ktorym sa wywolywane funkcje nie dziala Kod <?php include("config.php"); ?> <?php include("top.php"); ?> kod html w ktorym sa wywolywane funkcje nie dziala Kod <?php include("config.php"); ?> kod html w ktorym sa wywolywane funkcje <?php include("top.php"); ?> dziala, ale to co jest w top.php wyswietla sie na samym dole, a ja chce by sie wyswietlalo na samej gorze. ktos moze zna jakis numer by to obejsc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:http://forum.php.pl/uwaga.gif)
Po prostu w dwóch miejscach jest zadeklarowana funkcja konkatenuj(). Pewnie dwa razy includujesz jakis plik. proponuje uzywac include_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomoglo czesciowo. teraz wyskakuje blad ERROR SQL
Przejrzalem caly kod i po wielu testach wyszlo mi, ze sesja, ktora wyglada tak: Kod <?php define('IN_PHPBB', true); $phpbb_root_path = './forum/'; $page_path = './../'; include_once($phpbb_root_path . 'extension.inc'); include_once($phpbb_root_path . 'common.'.$phpEx); $userdata = session_pagestart($user_ip, PAGE_INDEX, $session_length); init_userprefs($userdata); //zmienne odpowiadajace za statsy $total_posts = get_db_stat('postcount'); $total_users = get_db_stat('usercount'); $newest_userdata = get_db_stat('newestuser'); $newest_user = $newest_userdata['username']; $newest_uid = $newest_userdata['user_id']; //koniec zmienne odpowiadajace za statsy poczatek zmienne odp. za logowanie $scfile=explode("/",$_SERVER['PHP_SELF']); $redir = "../"; ?> Nie moze wystepowac tylko przed paroma fragmentami kodu php. Mianowicie:
i
Mysle, ze to moze cos pomoc w rozwiazaniu mojego problemu. Za wszelka pomoc bede wdzieczny:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:01 |