![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam dwa problemy z php. Proszę o pomoc w rozwiązaniu ich. Dziękuję z góry.
1. Posiadam skrypt który obsługuje newsy. Najnormalniej w świecie wysyła je do MySQL i odczytuje na stronie. Problem jest w tym że nie mam pojęcia jak zmienić to aby zmiast takiego kodowania -> & # 3 2 2 ; & # 2 6 1 ; używał on ISO-8859-2. 2. Chcę zrobić stronę w większości w php. Chciałbym, aby layout był jeden a zawartość w nim była wyświetlana z osobnych czystych plików z html. Wydaje mi się, że jest to coś w stylu http://przykladowy.link.pl/index.php?id=06. Pozdrawiam, neoski Ten post edytował neoski 31.07.2005, 16:28:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(neoski @ 2005-07-31 17:04:25) (...) aby zmiast takiego kodowania -> "Dziś do klanu dołączył na rekruta EagleDelta™. Pozdrawiamy go oczywiście i życzymy miłej gry." używał on ISO-8859-2. takiego to znaczy jakiego? Nie wiem czy cie dobrze zrozumialem ale wszystkie strony, pliki masz kodowane w iso to do bazy rowniez zapisuja ci sie info w iso. [hmm w sumie to pewien nie jestem]. Co do 2. Chodzi ci o cos takiego:
![]() Ten post edytował ikioloak 31.07.2005, 16:17:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat(neoski @ 2005-07-31 17:04:25) (...) aby zmiast takiego kodowania -> "Dziś do klanu dołączył na rekruta EagleDelta™. Pozdrawiamy go oczywiście i życzymy miłej gry." używał on ISO-8859-2. takiego to znaczy jakiego? Cytat Nie znam się za bardzo na php, prosiłbym o jakieś jaśniejsze wytłumaczenie. Na razie wydaje mi się że to prawie to, ale nie mam pojęcia gdzie to wkleć czy co z tym zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykladowo masz taki plik index.php:
Chyba teraz jasniej co? Linki masz w postaci <a href="index.php?go=nazwa_pliku">costam costam</a> Po nacisnieciu tego linku do strony index.php w miejscu tego skryptu miedzy <??> zaladuje sie zawartosc pliku nazwa_pliku.php . Ja juz jasniej nie potrafie. |
|
|
![]()
|
|
Kod Parse error: parse error, unexpected T_ELSE in /home/neoski/public_html/fb/index.php on line 123 ...no i nie wiem co z tym zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Maly blad
ale przesadzasz. Jest manual sa kursy. Takich rzeczy jak rozszyfrowanie co zrobilem zle to moglbys sie choc troche wysilic i poszukac. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Legionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz też przejrzeć ten artykuł jako lekturę uzupełniającą
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat ale przesadzasz. Jest manual sa kursy. Takich rzeczy jak rozszyfrowanie co zrobilem zle to moglbys sie choc troche wysilic i poszukac. Uczę się dopiero i jescze takich malutkich błędów nie dostrzegam, ale staram się. Dzięki bardzo za wyjaśnienie tego przykładu, teraz działa wszystko ekstra. Jescze tylko to kodowanie w newsach i byłoby ok. Ten post edytował neoski 31.07.2005, 18:14:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
erm chodzi ci o to ze:
![]() powodami moga byc strona kodowa bazy/ tabeli strona kodowa wymuszana przez php |
|
|
![]()
|
|
Ok to bardzo dobrze ze sie uczysz.
Napisz dokladniej o co chodzi z kodowaniem, wklej jakis swoj kod gdzie jest problem. To pomyslimy. |
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat erm chodzi ci o to ze: Dokładnie jest tak jak napisałeś.
Cytat
![]() Cytat aby rozwiazac problem podaj jakie kodowanie ma baza, php bo stronki w htmlu maja kodowanie ISO-8859-2 o ile dobrze zrozumialem Aktualnie kodowanie plików głównych wyświetlających tekst to windows-1250, jako że inne pliki które są zaimpletowane do tego jednego głównego nie muszą mieć osobno ustawionego kodowania więc są takie same jak strona główna. Natomiast plik z newsami zaimpletowany do strony głównej nie ma kodowania takiego jak jest na stronie głównej tylko jakieś inne bodajże LATIN1 tak jak wcześniej powiedziałeś. Niestety ale nie wiem jak odczytać z MySQL jakie jest w danej chwili kodowanie, jeżeli mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić to oczywiście wkleję je tutaj.![]() Cytat Ok to bardzo dobrze ze sie uczysz. Wkleić kod strony (ten czysty bez głównej, jescze nie zaimpletowany) gdzie wyświetlane są newsy? Czy o to Ci chodzi?
Napisz dokladniej o co chodzi z kodowaniem, wklej jakis swoj kod gdzie jest problem. To pomyslimy. |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, ale autologowanie nie zadziałało i pisałem jako guest.
|
|
|
![]()
|
|
Moze ustaw kodowanie pliku z newsami tez na windows-1250 ? a co ten plik robi? wyswietla czy dodaje? jesli dodaje to musi miec takie samo kodowanie jak strona na ktorej beda newsy wyswietlane.
|
|
|
![]()
|
|
Po ustawieniu windows-1250 też są krzaki.
Ten plik wyświetla. Natomiast nie wiem jaki plik dodaje newsy. Dodam jescze, że te newsy po napisaniu są wysyłane do bazy MySQL w której też mają te krzaczki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak mozna stworzyc tabele kodowana w utf8 (w mysql) default charset i collate odpowiadaja za kodowanie tabeli i sortowanie tyle ze jesli baza jest defaultowo ustawiona na LATIN1 to z sortowaniem moze byc problem |
|
|
![]()
|
|
Wiem mniej więcej o co Ci chodzi, ale jak to wgrać do bazy i poustawiać... nie mam zielonego pojęcia
![]() EDIT: Nikt naprawdę nie wie jak to rozwiązać? Ten post edytował neoski 3.08.2005, 10:41:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:57 |