![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Mam problem. Jestem początkujący w php i mysql. Chcę stworzyć internetowy dzienniczek ucznia. Jednak nie wiem, jak rozpocząć stworzenie takiego skryptu. Próbowałem w necie wyszukać coś podobnego, jednak bez rezultatu. Chciałbym mieć 10 przedmiotów:polski, niemiecki, historia, wos, chemia, fizyka, matematyka, wf, informatyka, muzyka. Jak stworzyć tabele i zapytanie i wyświetlanie wyników. Stworzenie takiego skryptu jest niby proste,ale jakoś się w tym pogubiłem. Skrypt ten powinien mieć prosty panel sterowania (admina) do edycji nazwisk, przedmiotów, ocen. Oraz system logowania uczniów do bazy. Byłbym bardzo wdzieczny programistom za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 3 Dołączył: 18.07.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Misisz sobie stworzyc nowa baze danych a w niej np. takie tabele: przedmioty, users etc.
Przykładowe zapytanie to tabeli przedmioty:
Dodajesz potem nowe linijki.. Tabela users podobna:
I dodajesz nowe linijki.. Jak chcesz cos odebrac z bazy przez php to robisz np tak:
i tu petle robisz poczytaj manual i jakies kursy mysql :/ Cytat Jednak nie wiem, jak rozpocząć stworzenie takiego skryptu. poczytac manual i jakies kursy mysql... zaczac od stworzenia tabel i tworzenia funkcji.. potem jak wiesz cos o php to pojdzie łatwo ![]() jak chcesz np. zrobic rejestracje userow to mozesz to w funkcji zrobic i na sesjach np. podam przyklad funkcji:
a tam gdzie chcesz miec rejestracje to dajesz np. print register(); i sie wyswietla ten formularz co podales miedzy '' ![]() jak cos to pytaj Ten post edytował Legro 31.07.2005, 17:58:57 -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Legro: A po co na stale przypisywac nazwy przedmiotow do pol? Co jesli w nastepnym roku zmieni sie ilosc przedmiotow (odejda/dojda nowe)?
Lepiej zrobic: tblPrzedmioty: id_przedmiotu nazwa_przedmiotu tblOceny: id_usera //klucz obcy do tabeli tblUsers id_przedmiotu //klucz obcy do tabeli tblPrzedmioty oceny jest jeszcze jeden problem - oceny - moze wykorzystac wbudowane w baze rodzaje pol tablicowych (w zaleznosci od rodzaju bazy) lub wykorzystac np. XML. jest wiele scenariuszy ;-) Ten post edytował dag 31.07.2005, 18:04:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 3 Dołączył: 18.07.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Cytat A po co na stale przypisywac nazwy przedmiotow do pol? Co jesli w nastepnym roku zmieni sie ilosc przedmiotow (odejda/dojda nowe)? no przyznaje ci racje ![]() a do id by wypadalo dodac auto_increment -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Pozdrawiam Was i dzięki za pomoc ![]() Słabo mi to idzie. Mam zrobioną bazę szkola a w niej tabele: przedmioty i user w przedmiotach odpowiednie przedmioty, ale nie rozumiem wyglądu tej drugiej tabeli user oraz jak zrobić zapytanie do tych baz? Z góry wielkie dzięki:) Pozdrawiam Ten post edytował jaceknasierowski 8.08.2005, 16:12:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2005 Skąd: Zamość Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jaceknasierowski @ 2005-08-04 11:53:03) w przedmiotach odpowiednie przedmioty, ale nie rozumiem wyglądu tej drugiej tabeli user oraz jak zrobić zapytanie do tych baz? chcąc wybrać oceny usera numer 1, zapytanie powinno wyglądać mniej więcej taK: Kod SELECT nazwa_przedmiotu, oceny FROM Przedmioty p, Oceny o, Users u WHERE u.id=1 and u.id=o.id_usera and p.id=o.id_przedmiotu możesz popróbować pozmieniać warunki, bądz całkiem je usunąć, ale wtedy otrzymasz iloczyn kartezjanski wszystkich tabel. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Legro: A po co na stale przypisywac nazwy przedmiotow do pol? Co jesli w nastepnym roku zmieni sie ilosc przedmiotow (odejda/dojda nowe)? Lepiej zrobic: tblPrzedmioty: id_przedmiotu nazwa_przedmiotu tblOceny: id_usera //klucz obcy do tabeli tblUsers id_przedmiotu //klucz obcy do tabeli tblPrzedmioty oceny jest jeszcze jeden problem - oceny - moze wykorzystac wbudowane w baze rodzaje pol tablicowych (w zaleznosci od rodzaju bazy) lub wykorzystac np. XML. jest wiele scenariuszy ;-) Witam, Mam prośbę, czy mógłby ktoś napisać mi skrypt tworzący tabelę Oceny? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja coś takiego robiłem wcześniej, potem zaniechałem.
Zrobiłem : + dodawanie/ usuwanie uczniów + dodawanie/ usuwanie przedmiotow + zmiana ocen/uczniów/nazw przedmiotow poprzez formularz + Logowanie oparte na sesji Nie zrobiłem: - Nie jest przygotowane logowanie. Sa w bazie odpowiednie tabele do userow, tylko na chwile obecna kazdy do sie tam znajduje jest adminem. Wystarczy dodac jedna kolumne z polami np. "admin" , "advuser" , "simpleusr" - Dodawanie przedmiotow w paneli administracyjnym nie powoduje zmiany na glownej stornie, bo nie jest to powiazane. Narazie w kodzie źrodłowym ręcznie dodawałem linie odpowiadajace za pobieranie ocen z bazy oraz formularz do zmiany konkretnej oceny u danego ucznia - beznadziejny layout ![]() - mała optymalizacja zapytań MySQL ( ale jakaś tam jest ) - nie mam przygotowanego pliku z zapytaniami tworzącymi strukturę bazy. Bedziesz musiał wklepywać to sam . Jezeli ci to pasuje, to podaj e-maila bo powiedz co potrzebujesz a ja dam ci kod który napisałem ![]() Ten post edytował Kreton 11.06.2006, 08:54:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:57 |