![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dlaczego takie zapytanie jest wykonywane:
a takie juz nie
(roznia sie one " i ' . Nigdy nie wiem kiedu uzywac apostrof, a kiedy cudzyslow... moze mi ktos to wytlumaczyc? ![]() Prosze o odpowiedz Pozdrawiam Ten post edytował Ka-lolek 30.07.2005, 12:37:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo ID jest integerem a w drugim przykładzie podajesz go jako string?
ehh, także dlatego, że string zapisywany pomiędzy apostrofami nie jest parsowany przez php i $_POST[sel_record] nie jest zamieniany na jego wartośc. BTW $_POST['sel_record'] lub $_POST["sel_record"] a nie $_POST[sel_record] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(aleksander @ 2005-07-30 14:27:44) BTW $_POST['sel_record'] lub $_POST["sel_record"] a nie $_POST[sel_record] tak po prawdzie to: {$_POST['sel_record']} a co do problemu to: tekst pomiędzy " " jest parsowany przez php. php wyszukuje w nim znaki specjalne i podstawia odpowiednie wartości (w tym np. \n, \t oraz zmienne). tekst pomiędzy ' ' nie jest parsowany i jedyna kombinacja, która jest podmieniana to \' na '. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ka-lolek @ 2005-07-30 20:25:55) ![]() grrr.... http://pl.php.net/manual/pl/language.types.php ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Cytat(aleksander @ 2005-07-30 12:27:44) bo ID jest integerem a w drugim przykładzie podajesz go jako string? po czym to wnioskujesz? bo nie wiem.. i jeszcze jedno: Jabol napisal: tekst pomiędzy ' ' nie jest parsowany i jedyna kombinacja, która jest podmieniana to \' na '. no to wlasnie w pierwszym przypadku jest '$_POST[sel_record]' czyli nie powinno byc zamienione na wartosc, a w rzeczywistosci dziala... w sumie, to w obydwuch przypadkach zmienna $_POST[sel_record] jest pomiedzy apostrofami:P raz tylko sa one bezposrednio przy niej, a w drugim przypadku troche dalej:P takze nadal nie wiem dlaczego w pierwszym przypadku dzialalo... mozecie mi to w jakis przystepniejszy sposob wytlumaczyc zasade kiedy nalezy pisac " a kiedy ' Ten post edytował Ka-lolek 31.07.2005, 11:57:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisze przykładami bo trudno mi tłumaczyc
![]()
PS1: Jeżeli jeszcze raz mi napiszesz indeks tablicy asocjacyjnej bez cudzysłowia lub apostrofu, zrobie Ci wjazd na chate i połamie ręce. Jasne? ![]() PS2: Jeżeli nie wiesz o co chodzi w PS1 czytaj: http://www.php.pl/artykuly/dla_poczatkujac...ch_programistow |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@aleksander zapomniałeś o najważniejszej i jedynej poprawnej metodzie
WSZYSTKIE zmienne należy zamykać w nawiasy klamrowe. I od razu kończy się problem ze zmiennymi indeksowanymi. |
|
|
![]()
|
|
@aleksander ad P.S.1 postaram się zapamiętać:P byłoby mi łatwiej gdyby nie działała taka forma:] , a że skrypt działa jeżęli jest wpisane cos takiego: $_POST[sel_record], to po co wpisywac $_POST['sel_record']
![]() @Jabol - pierwszy raz sie z takim czyms spotykam... mozesz cos o tym napisac albo podac linka gdzie to jest opisane? ew. napisz nazwe pod jaka szukac tego zagadnienia w internecie/kursach:) Pozdro |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ka-lolek @ 2005-07-31 16:41:58) a że skrypt działa jeżęli jest wpisane cos takiego: $_POST[sel_record], to po co wpisywac $_POST['sel_record'] ![]() http://pl.php.net/manual/pl/language.types.array.php i tam mniej wiecej na poczatku masz opisane co i jak powinno byc i dlaczego robisz zle. |
|
|
![]()
|
|
@Ka-lolekhttp://pl.php.net/manual/en/language.types.string.php
Ten post edytował Jabol 31.07.2005, 16:12:56 |
|
|
![]()
|
|
no to juz nie wiem jak to jest z tymi ' . czemu to niby ma nie dzialac? edit czy mozna przyjac tak, ze zamiast ' i " wkladam zmienne omiedzy {} tak jak napisal Jabol i reszte mam juz z glowy:>? Ten post edytował Ka-lolek 31.07.2005, 19:03:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:22 |