![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanko.
Musze zebrac pewne informacie od pracowników, chciałem zrobić formularz, umieścić go na stronie i zbierac informacie w postacji maili. Mam taki skrypt php: Kod <? if(!empty($_POST['nazwisko']) || !empty($_POST['email']) || !empty($_POST['temat']) || !empty($_POST['wiadomosc']) || !empty($_POST['ala'])) { // tworzymy krotkie nazwy zmiennych odbieranych z Flash $_POST['nazwisko'] = $nazwisko; $_POST['email'] = $email; $_POST['temat'] = $temat; $_POST['wiadomosc'] = $wiadomosc; $_POST['ala'] = $ala; // w zmiennej $to zapisujemy adres gdzie formularz mialby byc wysylny $to = 'amistat@wp.pl'; //przetwarzamy dane formularza i wysylamy na wczesniej definiowany adres mail $temat = stripslashes($temat); $wiadomosc = stripslashes($wiadomosc); $body = $wiadomosc; $body .= "<---------------------->"; $body .= "Mail wyslany przez : ".$nazwisko." [".$email."] [".$ala."]"; //kodowanie wiadomosci na polskie znaki $bodypl = iconv("UTF-8","ISO-8859-2",$body); if(@mail($to, $temat, $bodypl)) { // zaleznie od tego czy wyslanie maila powiodlo sie wysylamy odpowiednia odpowiedz do Flash echo "odpowiedz=WYSLANIE FORMULARZA POWIODLO SIE...&"; } else { echo "odpowiedz=WYSTAPIL BLAD PODCZAS WYSYLANIA MAIL!!!&"; } } ?> Nie będę ukrywał ze php to dla mnie czarna magia ale posiedziałem troszkę nad tym skryptem i metodą prób i błędów doszedłem jak on działa. Ponieważ ja chce zrobić z tego ankietę do wypełnienia zależało mi na tym żeby dodać jakieś pola do tego formularz i to misie udało. Ponieważ moja ankietka będzie rozbudowana mogą mi się pomylić słowa które przychodzą na maila z pól tekstowych z ankiety. Wiec mam pytanie: Jak zrobić w php pustą linie, taki odstęp jak po enterze w Wordzie Jak wpisać tekst – chodzi mi oto bym w wersji którą dostaje na maila do słów z pól tekstowych dostosować pytania z ankiety Pozdrawiam i dziękuję z pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz mozesz dowolnie zmieniac/dodawac/usuwac pola w formularzu. wszystkie beda wyslane maile mw postaci: nazwa_pola1: wartosc1 nazwa_pola2: wartosc2 nazwa_pola3: wartosc3 -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuje.
Bardzo mi pomogłeś. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Skąd: Opolskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pozwole sobie dopisac sie tutaj. Otoz u mnie problem jest z uzyskaniem (w mailu; na stronach sa ![]() Dodam, ze: - Nie jestem adminem serwera wiec nie moge zmieniac globalnych ustawien. - Obecnie wszystkie zmienne modulu iconv sa ustawione na iso-8859-1. - Sam serwer pracuje w iso-8859-2, a mailer w utf-8. Edit: Odkrylem, ze funkcja iconv zwraca mi false. Co teraz? ![]() Edit2: Uzylem funkcji imap_mail() zamiast mail() i jest ok. Nie musialem uzywac ani iconv, ani kombinowac z kodowaniem ![]() Ten post edytował -SaraniS- 10.08.2005, 17:53:21 -------------------- Workstation: Hardware: Toshiba Satellite L40-14B Software: Linux 2.6.30.3 - Slackware 12.2 - KDE3.5.10
Server: Hardware: Celeron 850MHz/ 256MiB Software: Linux 2.4.31 - Slackware 10.2 - Apache 2.2.0.59 + PHP 5.1.6 + MySQL 5.0.24a |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 10:49 |