![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak sprawdzic jaka wartosc przyjmie pole auto_increment?
![]() ![]() -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
pobrac ostatnia wartosc tego pola i dodac 1 ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@kwiateusz mylisz się.
Prosta sytuacja. Masz rekordy o klejnych id 1,2,3,4. Usuwasz rekord o id = 4. Wg Twojego algorytmu, następny rekord powinien mieć więc id 3 + 1 = 4. A będzie mial 5. Autoincrement pamieta ostatnio utworzone id, nie interesuje się aktualnym stanem tabeli (czytaj dziurami spowodowanymi deletem rekordu). @PanGuzol a po co ci to? Możesz pobrać id świerzo dodanego rekordu poprzez: tu masz link: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30312&hl=ostatnie+id -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: 64-100 Leszno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie , jezeli ostatni rekord zostanie usuniety a wy sprawdzicie dostaniecie bledy wynik. Otrzymywanie nastepnego id jest przydatne i to w wielu przypadkach o ktorych mi sie nie chce tutaj rozpisywac.
Funkcja do pobrania nastepnego auto incrementa Kod function GetNextAutoInc($tablename){ $q="show table status like '$tablename'"; $a=$mysql_query($q); $x=mysql_fetch_row($a); $return $x[9]; //tutaj w zaleznosci od wersji mysql'a moze byc pod 10 a nie 9 /* zawsze mozna zamiast $x[9] dac $x['Auto_increment'] (- ominiecie w ten sposob niezgodnosc miedzy wersjami sql'a ) ale upewnic sie ze wynik zapytania zwraca takze tablice z nazwami kolumn */ } a wywloujesz to tak Kod $NextId=GetNextAutoInc("twoja_tabela"); echo $NextId; //wyswietli numer id wiersza jaki otrzymasz po dodaniu rekordu Pozdrawiam. Ten post edytował nospor 19.03.2007, 13:21:44 -------------------- "Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past. "
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim wasze porady sie przydały i działają
![]() -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
robie wg tego sposobu i mi nie wychodzi.
zrobiłem coś takiego:
Czy wiecie co jest nie tak |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo pobierasz id z tabeli a nie "table status"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 04:02 |