![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema wszystkim
![]() Mam taki problem, chciałbym aby wiadomości kasowały się po 14 dniach od daty dodania, jak to zrobić?? mam odpowiednia kolumne
Data zapisuje się w sposób DD.MM.RRRR I jak to zrobić żeby po 14 dniach od daty dodania się automatycznie to usuwało ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się planować zadań w samej bazie MySQL. Możesz skorzystać z cron'a, o którym było już pare razy na forum. A co do tego pola to radzę użyć DATE, będzie łatwiej na nim operować (np. dodać teo 14 dni).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz przy każdym nowym uruchomieniu skryptu dawać query, która usuwa wszystkie wpisy starsze niż 14 dni. Tylko rzeczywiście zrób sobie pole typu date i nałóż na nie index, bo będzie się ostro mulić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedzi
![]() spoko zmieniłem na date ![]() Jabol a jak to zapytanie ma wyglądac:( bo właśnie nie mam pojęcia ![]() Ja początkujący jestem jeżel ichodzi o mysql:-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze dokładnie nie wiem, bo nie używam mysql. Na pgsql analogiczne zapytanie wyglądałoby
Ale o to jak to by wyglądało pod mysql musisz już kogoś innego spytać, bo ja się na tym nie znam ![]() Ten post edytował Jabol 28.07.2005, 21:35:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś tak
![]()
-------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:53 |