Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

17 Stron V  « < 13 14 15 16 17 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nielegalne oprogramowanie, chcecie wiedziec ile za to bekniecie ??
AxZx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jakby ludzie w polszy stosowali sie do tego o czym jest kilka postow wyzej to albo byloby duzo mniej kompow w tym kraju, albo byloby troszke mniej niz teraz ale za to duzo madrzejszych - zeby obslugiwac kompa z oprogramowaniem z rodziny unix trzeba jednak miec pojecie o tym.
prawda jest taka ze malo kogo stac na to zeby pol pensji wydac na system.
troche to dziwne, ale tak jest, ja mysle ze ponad polowa kompow w polsce (tych domowych) ma zainstalowane oprogramowanie nabyte nielegalnie.

inna sprawa to taka ze ukrasc soft jest duzo latwiej niz ukrasc samochod na ktory nas niestac!

a co do filmow, muzyki to wydaje mi sie ze gdyby ludzie nie sciagali muzyki to napewno tez by jej nie kupowali, czyli artysta tak czy siak nie zarabia ale tez nie jest znany.
jezeli ktos sie sprzedaje to wiadomo ze zalezy mu na tym zeby ktos za te jego wypociny placil, ale w sztuce nie chodzi tylko o pieniadze. jestem jak najbardziej za pobieraniem muzyki z internetu za darmo, lub dowolne oplaty, bo mozna np zamowic plyte na CD (tak tez czasem robie).
Go to the top of the page
+Quote Post
Wykrywacz

-----

@AxZx niewiem czy jesteś świadomy, ale właśnie propagujesz kradzież
Cytat
jestem jak najbardziej za pobieraniem muzyki z internetu za darmo

Wskaż mi artystę który tworzy żeby sprzedać i niechce na tym zarobić. Pokaż mi jednego który sprzedaje i niechce zarobić....
a potem przestań takie głodne teksty puszczać.

To że przeciętny polak woli ukraść niż kupić sobie winde, bo głodne kawałki o pół pensji są śmieszne. Skoro stać cie na kompa to stać cie też na legalny system. Co do cen to OEM kosztuje 300zł. I nie wydaje mi się żeby było to pół pensji, nawet jak na polskie warunki.

Co do reklamy artysty, no są mp3 jako właśnie te które dają ci możliwość przesłuchania przez 24h i zadecydowania czy chcesz kupić tą płytę. A to że trzymasz je dłużej to już powinien być problem twojego sumienia że tych że artystów okradasz.
+Quote Post
bogdan89

-----

ja zdecydowanie popieram zakup legalnego oprogramowania. jeśli chodzi o Windows, to jestem spokojniejszy pracując na legalnym systemie... i fajnie jest jak widze, że ściągają mi sie aktualizacje... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) kiedys bawilem sie na pirackim o programowaniu, a kiedy kupilem pierwszą oryginalną wersję mój komputer zachowywał się zupełnie inaczej, lepiej... Windows nie zawieszał się tak często, baaa! Wogóle się nie zawieszał! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Co do muzyki... po co "kraść" muzykę skoro są takie serwisy jak teledyski.interia.pl, teledyski.onet.pl, video.google.pl i wiele innych zagranicznych... przecież tam można znaleźć prawie każdą znaną piosenkę i legalnie jej posłuchać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
AxZx

-----

Cytat(Wykrywacz @ 5.02.2007, 09:36:49 ) *
@AxZx niewiem czy jesteś świadomy, ale właśnie propagujesz kradzież
Wskaż mi artystę który tworzy żeby sprzedać i niechce na tym zarobić. Pokaż mi jednego który sprzedaje i niechce zarobić....
a potem przestań takie głodne teksty puszczać.

czy to co napisales nie jest przypadkiem zaprzeczeniem?
skoro ktos tworzy zeby sprzedac tzn ze chce zarobic.

tylko zauwaz ze sa artysci ktorzy nie chca sprzedawac! czyli nie chca zarabiac na tym co nagrali, poprostu tworza dla przyjemnosci wlasnej i sluchaczy - odbiorcow swoich artystycznych dzialan.

nie wierzysz ze sa tacy ludzie?
prosze bardzo!

http://www.jamendo.com/pl/

podtrzymuje swoje zdanie, jestem za pobieraniem za darmo muzyki poprzez siec internet.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Ale nie omawiamy problemu piractwa na tych którzy niechcą zarabiać i puszczają za free.

Zauważ że poruszyłem temat tych którzy chcą zarobić tworzą by zarobić, a są okradani.

Zauważ że ci na jamendo, nie chcą zarobić. Więc jest to argument o d. roztrzaś.

Zaprzeczenie chyba dobre dałem, to może ty czegoś nie kumasz skoro podajesz przykład Jamendo ?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(AxZx @ 5.02.2007, 14:02:42 ) *
nie wierzysz ze sa tacy ludzie?
prosze bardzo!

http://www.jamendo.com/pl/

To pobieraj muzykę robioną tylko przez nich, w czym problem?
Skoro ktoś zezwala na pobieranie swoich utworów za free to nawet nie podlega tej dyskusji bo mówimy o całkowicie czymś innym.

Mówimy, że pobieranie utworów artystów, którzy na to nie zezwolili jest kradzieżą a ludzie którzy to robią to złodzieje.
+Quote Post
AxZx

-----

hmm moze troche sie zagalopowalem.
ale moze niektorzy sobie przypomna jak sami kiedys pisali na forum czy gdzies indziej w necie ze trzeba sie liczyc z tym ze jak ktos cos puszcza w obieg to bedzie to uzywane:)
np zdjecia, podobnie powinno byc z muzyka. to juz sprawa kapitalistow jak sobie to zabezpiecza.

Ten post edytował AxZx 5.02.2007, 14:43:53
+Quote Post
mike

-----

Cytat(AxZx @ 5.02.2007, 14:42:31 ) *
np zdjecia, podobnie powinno byc z muzyka. to juz sprawa kapitalistow jak sobie to zabezpiecza.

Sugerujesz że to jest ich wina?
To znaczy, że jest uzasadnione ich okradanie bo są słabo zabezpieczeni?
Słabszego na ulicy można pobić bo jest słabszy i będzie to bardziej uzasadnione niżbyś pobił silnego?
Słabo zabezpieczony samochód można kraść z czystszym sumieniem niż ten ze śledzeniem satelitarnym?
(takich przykładów można by mnożyć)

To wg. Ciebie powinni generować mp3 w wersji trial? Po 24godzinach przestają grać, bo jak nie przestaną to poczujesz się usprawiedliwiony, że je ukradłeś?

Pieprzysz głupoty.

Ten post edytował mike_mech 5.02.2007, 14:49:42
+Quote Post
athabus

-----

Rozumiem, że jak Ci ukradną samochód to będziesz miał pretensje do siebie, że nie zabezpieczyłeś go odpowiednio?

Powala mnie Twój tok rozumowania - jeśli coś jest niezabezpieczone to znaczy, że można kraść... Może ja jestem jakiś nienormalny ale jak idę i widzę, że jest zaparkowany samochód, a w środku kluczyki to jednak go nie kradnę.
+Quote Post
AxZx

-----

glupie przyklady podajecie
czy slabszy idacy przez ulice pokazuje sie? wystawia sie? chce zeby go sluchano, ogladano?

czy "wszyscy artyści to prostytutki"? wg was chyba tak.
+Quote Post
athabus

-----

(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?

Ja nie rozumiem do czego ty zmierzasz? Czy tu chcesz powiedzieć, że artystom zależy na tym abyś pobrał ich kawałek... Uwielbiam piratów, którzy tworzą swoją własną filozofię (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Sprawa wygląda tak: artysta tworzy produkt z myślą o jego sprzedaniu. Ludzie go kupują lub kradną... I nie ma tu drugiego dna - im nie zależy, oni się nie pokazują itd itp. Oni sprzedają produkt jak każdy inny. Jeśli używasz ich produktu to zapłać albo nie używaj - proste i żadna filozofia tego nie zmieni.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

według mnie wzyscy.

Ale ty chyba nie rozumiesz na czym to polega.

Pokaże ci przykład (przykład jest czysto teoretyczny, tworze go aby pokazać ci pojęcie, nie jako próbę przywłaszczenia sobie dobra):

Przykład:[
Mike, Athabus fajną zrobiłem sobie stronę http://axzx.pl/ - jak chcecie poczytać jakie strony potrafie robić to tam zaglądnijcie.]
+Quote Post
Turgon

-----

@Wykrywacz: Nie jestem dorosły i nie zarabiam. Rodzice czasem mi dołożą do różnych inwestycji, ale generalnie uczą mnie, żebym umiał sam gospodarować własnymi pieniędzmi. Dla mnie 300 zł to bardzo duża suma...
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Ale od kiedy dzieci kupują sobie komputery? (bez obrazy)
Jeżeli rodzic kupuje ci komputer to stać go żeby kupić ci orgnianego windowsa.

Jeżeli sam sobie zbierasz na kompa, to albo uzbierasz więcej albo ... będziesz złodziejem albo zainstalujesz linuxa czy cokolwiek tam innego

Ten post edytował Wykrywacz 5.02.2007, 15:26:41
+Quote Post
AxZx

-----

Cytat(athabus @ 5.02.2007, 15:22:43 ) *
artysta tworzy produkt z myślą o jego sprzedaniu.

to jezeli tak mysli to jest dupa nie artysta:P

porownaj sobie system operacyjny z muzyka

nie zauwazasz roznicy?
do czego sluzy jedno a do czego drugie?
zmierzam do tego ze artysta nagrywa muzyke, wydaje CD - kto chce ten kupuje. jezeli bede sluchal ja razem z kuzynem ktory kupil ta plyte nie powinienem byc za to ukarany i tyle:P
+Quote Post
Wykrywacz

-----

AxZx nie obraź się ale nie intersuje mnie co ty jako potencjalny złodziej myślisz i jaką masz filozofie swojej zbrodni.

Kradzież 2gr, również jest przestępstwem.
I nie od strony prawa nie widze różnicy pomiędzy kradzieżą mp3 a systemu.
No może poza wartością która tu i tak niema wielkiego znaczenia.
Za słuchanie legalnie nabytej płyty nikt cie nie skarze puki, nie będziesz łamał umowy licencyjnej. Więc skończ niepotrzebne ględzenie.
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(AxZx @ 3.02.2007, 23:58:36 ) *
prawda jest taka ze malo kogo stac na to zeby pol pensji wydac na system.
troche to dziwne, ale tak jest, ja mysle ze ponad polowa kompow w polsce (tych domowych) ma zainstalowane oprogramowanie nabyte nielegalnie.

Nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak mnie pipi taka gadka!
Składam ostatnio komputer dla kolesia. Pytam jak co, jakie części ,jakie peryferia. Koleś opowiada, że komp ma być mocny, nowoczesny, ładny (taki wiejski tuning: masa neonówek i kolorowych wiatraczków), i że "pare stów w te, pare w te nie robi różnicy, bo chce, żeby to było na lata". No to mu proponuję orginalnego xp home. Nie majątek to ani pół pensji tym bardziej, a jak już ktoś kupuje kompa to faktycznie te 3 i pół stówki nie zrobią większej różnicy. A tu koleś mi mówi, że on orginalnego nie chce, bo on nie ma firmy i nie potrzebuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif)
Opowiedziałem mu o linuksie (ubuntu), zaoferowałem pomoc w skonfigurowaniu i instalacji, ale uparł się, że ma być windows, ale niekoniecznie orginalny.

Moim zdaniem musimy zmienić świadomość ludzi, że nielegalne kopiowanie i używanie oprogramowania, muzyki, filmów czy innych tego typu dóbr to KRADZIEŻ! Dopóki tego nie zmienimy, to nadal nie będzie nas stać na oprogramowanie, bo kosztuje pół pensji.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(AxZx @ 5.02.2007, 15:28:42 ) *
to jezeli tak mysli to jest dupa nie artysta:P
Artystów nie okradasz a dupy tak?
Wybacz ale to co piszesz do idiotyzmy.

Sugerujesz, że artysta (oj, przepraszam. DUPA) postąpił wbrew temu co ty rozumiesz pod słowem artysta i możesz go z tego powodu okraść?
Lecz się człowieku bo to już chyba kleptomania.

<ironia>
Cytat
Š 2006 AxZx Wszelkie prawa zastrzezone.
To z Twojego bloga.
Apeluję w tej chwili do wszystkich czytelników, skopiujcie wszystkie treści na stronie axzx.pl. Możecie swobodnie to robić, bo ~AxZx to dupa a nie programista, webmaster czy nawet redaktor tych tekstów.
</ironia>

Cytat(AxZx @ 5.02.2007, 15:28:42 ) *
jezeli bede sluchal ja razem z kuzynem ktory kupil ta plyte nie powinienem byc za to ukarany i tyle:P
A kto Ci powiedział że będziesz? Nie znajduj sobie nieprawdziwych faktów, które potem będziesz obalał swoją chorą i urojoną filozofią.

Ukarany będziesz tylko w sytuacji kiedy sobie zrobisz kopię tej płytki i zaczniesz jej słuchać bez kuzyna.
Rozumiesz różnicę?

P.S.
Jeśli poglądy, które prezentujesz są Twoimi prawdziwymi poglądami to zgodny ze swoim sumieniem mogę nazwać Cię złodziejem.

Ten post edytował mike_mech 5.02.2007, 15:40:48
+Quote Post
Turgon

-----

@Wykrywacz: <ironia>A mama Cię czytać nie uczyła?</ironia> Używam Linuxa.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Cytat
@Wykrywacz: Nie jestem dorosły i nie zarabiam. Rodzice czasem mi dołożą do różnych inwestycji, ale generalnie uczą mnie, żebym umiał sam gospodarować własnymi pieniędzmi. Dla mnie 300 zł to bardzo duża suma...

Cytat
@Wykrywacz: <ironia>A mama Cię czytać nie uczyła?</ironia> Używam Linuxa.

Proszę o zaprzestanie z twojej strony tego typu prywatnych wycieczek.

Swoją drogą skoro już odpowiadam, zaprezentowałeś postawę młodego złodzieja z filozofią braku kasy, na co ja odpisałem. Jeżeli już jesteśmy to <bez ironi>Naucz się przelewać myśli na tekst </bez ironi>
Swoją drogą naprawde nie interesuje mnie czy używasz linuxa czy windy. Jestem przeciwny postawie złodziejskiej którą zaprezentowałeś

Ten post edytował Wykrywacz 5.02.2007, 15:54:03
+Quote Post

17 Stron V  « < 13 14 15 16 17 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.01.2026 - 09:01