Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

17 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nielegalne oprogramowanie, chcecie wiedziec ile za to bekniecie ??
enigma

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(kszychu @ 30.10.2006, 09:34:48 ) *
To Ty się uczysz gdzie znajduje się jakiś przycisk?

źle to ująłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) chomi mi o możliwości softu, jednak ps ma bardzo duże, ja mogę używać gimp'a bo też ze mnie żaden grafik (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Cytat(kszychu @ 30.10.2006, 09:34:48 ) *
Masz radio? Jak nie to masz całą masę stacji internetowych.

o i to mnie interesuje, nie mogę z emula i tak dalej ściągać albumów bo nielegane, ale jak to jest, jak sobie zapuszczę zradia internetowego muze, i tam leci komercyjna, i zapisze taki strumień na dysku, potnę i też mam mp3. Moge je mieć, no i w razie kontrloli jak udowodnić że to z radia a nie z p2p
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Ehh. Zamknęliście mi sondę, więc napisze tutaj - faktycznie temat się zdublował, co nie leżało w mojej intencji. Dlatego napisze tutaj

Kochani (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
Widzę, że nie zrozumieliście. Cóż - moja wina.

@mike_mech - Nie pisałem i nie twierdzę, że nie szanuję praw autorskich - szanuję, ale nie ze względu na prawo, tylko raczej mimo prawa. Żaden dekret, ustawa, czy inny zapis prawny nie narzuci mi szacunku do czegoś lub kogoś. Tak samo jest z życiem ludzkim - szanuję je i żaden rząd tego nie zmieni żadną ustawą. Po lekturze topiku o prawach autorskich doszedłem jednak do wniosku, że niektórzy gdyby mogli, to by tych praw* nie szanowali. Ot. Tyle (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

*Problem leży w tym, że słowo prawa w wyrażeniu prawa autorskie można interpretować dwojako - jako prawa w sensie ustawowym, oraz jako prawa w sensie wolności decydowania - mi chodzi o te drugie

P.S Swoje za uszami mam, ale to nie powód do dumy... staram się jak mogę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Pozdrawiam

P.S @kszychu - cytat cytatem, ale powinno raczej.
"Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna wolność drugiego człowieka"
Różnica ogromna i pod powyższym się podpisuję (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Cysiaczek 30.10.2006, 12:17:05
+Quote Post
darektbg

-----

Witam !
Ponieważ i kontrole w ostatnich tygodniach zaczęły dotyczyć mojego najbliższego otoczenia, więc napisze od czego się to zaczęło i przede wszystkim na czym się skończyło ...
Na wniosek organizacji zajmującej się ochroną praw autorskich, która dostała informacje, że w jednej z sieci ma miejsce wymiana pirackich plików, rozpoczęła się akcja, a właściwie nalot policji. A ludzie jak to ludzie podłapali temat, zaczęli panikować i akcja trwająca w rzeczywistości jeden dzień "trwała" ponad tydzień. Ludzie zaczęli chować płyty, wywozić komputery na wieś do rodzin. W ciągu 1 dnia ze wszystkich sklepów komputerów znikł org. windows. Nie mówiąc jakim zainteresowaniem cieszył się Linux(wszystkie dystr. linuksa jakie mam, czyli ok. 13 są od 2 tygodni poza domem ;-) ).
Najlepsze były w tym wszystkim teorie tworzone przez ludzi na ten temat:
- ktoś się włamał na serwer wojska i przestawił położenie satelit, i teraz szukają od domu do domu kto to.
- komuś znaleźli nawet płytę z mp3 w płatkach śniadaniowych.
- itp. ...
Tylko jak to z plotkami bywa wszystko było na zasadzie "ktoś" "coś".
Podsumowując ludzie poniszczyli płyty, zaopatrzyli się w legalne windowsy(nie wszyscy ;-) ), itp..
Także przynajmniej dla mnie rzeczywistość co do ścigania nielegalnego oprogramowania to jedno, a praktyka to drugie ...

Pozdrawiam
Darektbg
+Quote Post
acztery

-----

a policja moze mi wytoczyc jakies zarzuty ( ma prawo )

wszystko co mam na kompie to legalne oprogramowanie. ale np mam pare płytek zchowanych mogę uruchomić jakiś program ktory sprawdza co bylo sciagane itp i na podstawie tego sprawdzic ze sie sciagalo nielgalne rzeczy ( tj. firmy)

czy sprawdzenie kompa wyglada tak przychodza uruchomią popatrza jaki soft pokaze licencje i koniec czy kazda wizyta = zabieranie kompa na policje i analiza go przez specjalistow (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)

Co do prawa autorskich powinno sie je szanowac i łamanie ich powinno byc karane...

Ten post edytował acztery 5.11.2006, 21:36:37
+Quote Post
tiraeth

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Każda wizyta = zabierania kompa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Tak mówią osoby, które już to przeżyły...
+Quote Post
acztery

-----

a o wizycie jest sie oficjalnie informowanym czy tak bez niczego puk puk i paly z nakazem kasuja kompa.

PS musza miec chyna jakas podstawe do nalotu jak by mialy wpadac do kazdej malej firmy ktora jest zarejestrowana w domu to by chyba nie wyrobili ...

Ten post edytował acztery 5.11.2006, 22:07:54
+Quote Post
Prph

-----

A z tym moze byc roznie. Mam kolege, ktory mial zarejestrowana firme na swoj adres w domu. Pewnego dnia "stuk, puk" - urzednik-informatyk + policjant. poprosili wlaczyc komputer. zobaczyli Linuksa, wiec poprosili fakture (tak, to akurat bylo glupie, ale takie prawo). Dal im fakture na gazetke z Linuksem, podziekowali i poszli (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Adrian.
+Quote Post
marcini82

-----

@Prph
No bez jaj (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
Ja sobie pobieram Linuksa z sieci i chyba nikt mi nie wmowi, ze mam go nielegalnie bo nie mam faktury...
A co z programami freeware na Windowsa? Mam nadzieje ze podejscie panow z kontroli nie jest az tak chore, aby na darmowy soft faktury zadac...
A temu koledze to tylko komputer przejrzeli, czy przejrzeli tez mieszkanie na obecnosc roznorakich nosnikow CD-R, DVD-R itp.?
+Quote Post
athabus

-----

W domu nikt o fakturę nie będzie pytał. Tu chodziło akurat o firmy, które muszą mieć wszystko w księgach. Generalnie prawo podatkowe nie przewiduje czegoś takiego jak darmowe oprogramowanie - jak nie masz faktury to znaczy, że dostałeś oprogramowanie za free więc trzeba zapłacić od tego podatek ;-) Jak masz fakturę na 10zl za gazetkę to nie musisz płacić. Dobrze, że nikt tam nie wpadł na pomysł, że to 10 zł to za płytkę a nie za program, bo tak na prawdę programu kupić nie można ;-)
+Quote Post
kszychu

-----

Oczywiście, że można! "Wolne" licencje nie zabraniają sprzedaży oprogramowania.
+Quote Post
darektbg

-----

Witam !
Cytat(tiraeth @ 5.11.2006, 21:42:54 ) *
Każda wizyta = zabierania kompa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Tak mówią osoby, które już to przeżyły...

No akurat troszeczke z inną się metodą spotkałem. Wchodzi prokurator(wypisuje nakazy na przeszukanie komputera) informatyk plus policjant. Informatyka podpina za twoją zgodą laptopa do twojego kompa na którym jest oprogramowanie które wywala jakie tym masz zainstalowane, i jeżeli jest program nie darmowy to twoim owobwiązkiem jest udowodnienie że nabyłeś go legalnie. Jeżeli nie wyrazisz zgody na podpięcie laptopa wtedy prokurator wypisuje nakaz zatrzymania komputera do czasu wyjaśnienia sprawy( tu dokładnie nie wiem więc nie będę pisał bzdur, chodzi tylko o sam fakt). I tak to wygląda, a właściwie jak to wyglądało podczas nalotu na stalową wolę a właściwie jedną z sieci.

Pozdrawiam
Darektbg
+Quote Post
athabus

-----

@kszychu - nie będę się kłócił bo sam nigdy nie czytałem żadnych licencji GPL itp. Wydawało mi się, że samo oprogramowanie jest wolne a Ty możesz sprzedawać tylko pomoc techniczną/nośnik/oprogramowanie, które powstało na ich bazie.Nie jestem jednak tego pewien, więc skoro mówisz, że można to Ci wierzę na słowo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
+Quote Post
Cysiaczek

@athabus - Nigdy nie jest za późno http://gnu.org.pl/text/licencja-gnu.html (polska wersja nieoficjalna)

Cytat
Zasady i warunki kopiowania, rozpowszechniania i modyfikowania

0. [...]

1.
Możesz kopiować i rozprowadzać w dowolnych mediach wierne kopie kodu źródłowego Programu w otrzymanej formie pod warunkiem, że w widoczny sposób i odpowiednio podasz na każdej kopii właściwą informację o prawie autorskim i zrzeczenie się uprawnień z tytułu gwarancji; wszelkie napisy informacyjne na temat Licencji i faktu nieudzielania gwarancji musisz chronić przed uszkodzeniem, zaś wszystkim innym odbiorcom Programu musisz wraz z Programem wręczać egzemplarz niniejszej Licencji.

Możesz pobierać opłatę za fizyczną czynność przekazania kopii i według własnej decyzji możesz za opłatą proponować ochronę gwarancyjną.

Ten post edytował Cysiaczek 6.11.2006, 14:02:50
+Quote Post
athabus

-----

Znam angielski ;-) Po prostu nigdy nie sprzedawałem oprogramowania i nie interesują mnie takie "szczegóły" - dla mnie istotne jest, że mogę używać i rozpowszechniać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

No ale z tego co piszesz wynika, że jest tak jak mówię
Cytat
Możesz pobierać opłatę za fizyczną czynność przekazania kopii

czyli pobierasz opłatę za czynność czy też nośnik, a nie za samo oprogramowanie. No ale jak to jest w rzeczywistości to nie wiem. Jeśli jest tak jak mówię, to US mógłby mimo wszystko się przyczepić bo nadal nie masz dowodu zakupu oprogramowania ;-) Ale to tylko takie roztrząsanie sprawy.
+Quote Post
kszychu

-----

No dobra, a teraz trochę inna sytuacja: załóżmy, że sam rozpowszechniam wolne oprogramowanie i wystawiam innym za to faktury i teraz sam chcę używać rozpowszechnianego przez siebie oprogramowania. Sam nie wystawię sobie przecież faktury. Jak to z tym jest?
+Quote Post
athabus

-----

No właśnie w tym jest cały problem, że jest luka w przepisach i wszystko zależy od interpretacji osoby, która Cię kontroluje. Tak w ogóle, to gdy była na ten temat afera (jakieś 2 lata temu) to podobno kazano urzędnikom "przymykać oko" na linuxa. Teraz jednak sprawa ucichła i nie wiadomo jak to jest - pewnie znowu każdy interpretuje jak chce.

Ogólnie to najlepiej mieć fakturkę od tej gazety i póki urzędnik nie wpadnie na pomysł, że może dalej posunąć się w tym absurdzie i powiedzieć, że faktura jest na nośnik, można spać spokojnie.

Bardziej mnie zastanawia dlaczego sprawdzane jest tylko pochodzenie OS (oczywiście mowa o US, bo kontrole sprawdzają całe kompy) a nie całego oprogramowania. Przecież same OS'y to tylko czubek góry lodowej. Równie dobrze mogli by zażądać uiszczenia podatku za nieodpłatne nabycie winAmpa czy firefoxa. Drugie pytanie czemu przy naliczaniu kwoty podatku jako wycenę wartości linuxa przyjmuje się wartość windowsa, a nie np jakiejś płatnej dystrybucji?
No cóż ale takie rzeczy to tylko u nas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

IMO najlepszym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest wprowadzić małe zmiany w kodzie źródłowym i twierdzić, że jest się autorem np. dystrybucji "athabus4US" - wtedy będzie się jeszcze bardziej absurdalnym od US ;-). Hehe właśnie mi pomysł na biznes wpadł do głowy - napisać własne distro i sprzedawać po 2zł ;-)

Ten post edytował athabus 6.11.2006, 15:22:03
+Quote Post
Cysiaczek

Na 99% jestem pewien, że kopia licencji GPL zastępuje "fakturkę". Zauważcie, że np. nielegalne kopie aplikacji Microsoftu używane przez firmy są ścigane niejako z urzędu, bo MS się o to postarał poprzez coś w rodzaju automatycznego zgłoszenia przestępstwa. W Polsce jest tak, że aby komuś wytoczyć proces o łamanie praw autorskich musi zostać zgłoszone przestępstwo przez poszkodowanego. Zatem licencja GPL która musi być dołączona do oprogramowania powinna być wystarczająca jako poświadczenie legalności programów. W tym wypadku to urzędnik/policjant musi udowodnić, że coś jest nielegalne.
+Quote Post
athabus

-----

Tak, tylko że są dwie kwestie:
a) Legalność oprogramowania - tu wystarczy licencja GPL i podobne
b ) Urząd Skarbowy i jego urzędnicy, którzy pewnego pięknego dnia wpadli na pomysł, że skoro dostajesz oprogramowanie za darmo to niejako wzrasta majątek firmy - czyli osiągasz zysk, a zatem musisz zapłacić podatek od tego zysku. Skoro nie zapłaciłeś to znaczy, że kantujesz i dostajesz mandat ;-). I tutaj licencja GPL nic nie daje, bo to już nie chodzi o legalność oprogramowania tylko o księgowość. Oczywiście firmy wymyśliły, że można kupić linuxa z gazetką i tą fakturę dołączyć do księgowości jako koszt oprogramowania. Dzięki temu wydajesz 10-20zł i masz legalny i zaewidencjonowany soft.
Problem tylko w tym, że z tego co mi się wydaje to taka faktura w świetle licencji GPL i tak ci by nic nie dała gdyby urzędnik wiedział, że ta faktura jest na nośnik a nie na sam program. Na szczęście urzędnicy o tym nie wiadzą i jak to mawia moja koleżanka - łykają wszystko jak młode pelikany :-)

Reasumując problem z US nie polega na nielegalności oprogramowania tylko na sposobie wprowadzenia go do ewidencji środków trwałych i jego wartości. Dla użytkowników "domowych" wystarczy licenja GPL, a nawet nie jest konieczna, bo tak jak mówisz to Policja musi Ci udowodnić, że oprogramowanie jest nielegalne.

Ten post edytował athabus 6.11.2006, 16:15:39
+Quote Post
acztery

-----

to oprogramowanie na licenci GPL itp nie wprowadzic do majątu firmy i po kłopocie . przeicez linux moze byc od Taty czy inne członka rodziny
+Quote Post
babejsza

-----

Nie chodzi o to w jaki sposób wejdziesz w posiadania dystrybucji. A w firmach nie istnieje termin "nie wprowadzić do majątku firmy". Jeżeli masz komputer, który należy do firmy, a na nim zainstalowane oprogramowanie to według prawa ono też należy do firmy, a co za tym idzie sposób jego nabycia musi być odpowiednio udokumentowany.

Reasumując nawet jeżeli masz zainstalowaną jakąś dystrybucję na licencji GPL to też musisz przedstawić "papierologię". W tym przypadku wystarczy wydruk samej licencji. Inną kwestią jest to, że jak pisał @athabus firma nie może otrzymywać "darowizn". Tyle, że w tym przypadku, nie ma to raczej związku gdyż aby wyliczyć podatek, który trzeba zapłacić potrzebna jest realna ocena wartości darowizny, a tej nie da się w tym przypadku zrobić gdyż nie da się policzyć wartości czegoś co jest ogólnodostępne tj. np. powietrze.

Ale pewny też do końca nie jestem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .

Ten post edytował babejsza 6.11.2006, 17:59:32
+Quote Post

17 Stron V  « < 10 11 12 13 14 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 1.01.2026 - 18:39