Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

17 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Nielegalne oprogramowanie, chcecie wiedziec ile za to bekniecie ??
mariuszn3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Napisałeś, że traktujesz muzykę i zasady jej rozpowszechniania inaczej niż jest to określone przez
ustawodawcę. Nikt Ci tego nie broni, ale znaj konsekwencje i mów o tym szczerze.

..no to właśnie mówię o tym szczerze.. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Pomijając, że nie poznałem jeszcze człowieka, który by myślał bardzo odminnie i który by nie chciał sobie przegrać płyty (o muzykę chodzi), bo prawo tego zabrania .. zresztą czy faktycznie zabrania?
Cytat
Nie można byc takim komformistą. To mi sie podoba i jestem za a tamto nie i olewam. Mało tego przez to że nie jest zgodne z moimi przekonaniami to jeszcze uważam, że jestem fair.

Tak.. w dużej mierze zgadzam się z Tobą.. może tak tutaj ostro zabrzmiałem, ale jak najbardziej uważam, że takie problemy należy rozwiązywać wspólnie i szanować wybór większości.
Go to the top of the page
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(mariuszn3 @ 15.08.2006, 19:38 ) *
i teraz odpowiedz sobie na pytanie, po co człowiek wymyślił prawo, konstytucje itd... jakie były główne pryncypia ludzi, którzy pierwszy raz te rzeczy pisali? Czy chodzi o to by zamykać ludzi w więzieniach, szufladkować złodziei czy bardziej o to by wyznaczyć sobie pewne zasady zgodne z sumieniem, sercem, Bogiem. Od której strony powinniśmy na to patrzeć.. jakie jest Twoje zdanie?

Co prawda nie było to do mnie tylko do mike_mech'a, ale moim zdaniem prawo było stworzone po to aby zapewnić możliwość egzystowania i rozwoju - ograniczało ono "prawo silniejszego" czy "wolę większości". I teraz też tak jest - prawo chroni WŁASNOŚĆ autora. Argument w stylu - większość ludzi tak robi w świetle prawa to nie argument.

Cytat
To, że takie jest prawo nie znaczy, że należy bezmyślnie je akceptować i się nad nim nie zastanawiać..
To jedna rzecz..

No jak najbardziej trzeba się nad nim zastanawiać - ale nie łamać. Co w zamian proponujesz - żeby każdy mógł kopiować utwory - wtedy zapewniam cię, że muzyka czy oprogramowanie będzie się znacznie wolniej rozwijało.

Cytat
Pomijając, że nie poznałem jeszcze człowieka, który by myślał bardzo odminnie i który by nie chciał sobie przegrać płyty (o muzykę chodzi), bo prawo tego zabrania...

Wiesz są ludzie, którzy nie znają ludzi, którzy by płacili w sklepie czy chodzili do pracy - w Poznaniu jest taka dzielnica Wilda - tam kilku takich osobników znajdziesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) . Jeśli on teraz ukradnie coś w sklepie to argumentacja w stylu - wszyscy moi znajomi tak robią wyda ci się śmieszna - przecież tak się nie robi według twoich norm.
Jak widzisz zmierzam do tego, że normy sa relatywne - dlatego jest prawo, które mówi co wolno a co nie. kradzież to kradzież.
Na szczęście jest wicepremier, który ma podobne opinie jak ty, więc kto wie, może już niedługo doczekasz się zmian w prawie i będzie super (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

I jeszcze jedna kwestia - nie wiem czym różni się muzyka od oprogramowania. Przecież ona się za darmo nie robi. Ty pewnie wiesz lepiej bo byłeś muzykiem, ale podobno godzina w studiu nagraniowym kosztuje kilka tysięcy dolarów. Policz ile trzeba płyt sprzedać aby to się zwróciło. Polscy artyści nie są zbyt bogaci (zwłaszcza jeśli porównasz z innymi krajami) i wierz mi, że oni się nie cieszą, że ludzie ich słuchają z pirackich płyt. Ciekawe jakbyś mówił, gdybyś próbował żyć z muzyki... cz wtedy też tak byś się cieszył, że można przegrać płytę. Muzyka to taki sam biznes jak każdy inny - są koszty są przychody.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

@mariuszn3
Sprawa jest prosta, podaruj sobie anarchistyczno - młodzieżowy bełkot o wyższo wymiarowym znaczeniu muzycznym. Dokonując kradzieży, czyli dokonania czynności niezgodnych z tymi, na które pozwolił producent, czyli w twoim wypadku kopiowania, crackowania itp. popełniasz przestępstwo, o czym mówi kodeks cywilny.

Teraz, co do twojego odmiennego zdania. Jeżeli uważasz, że cokolwiek jest nie tak w Polskim prawie, możesz zebrać właściwą ilość podpisów i starać się przedstawić a potem przeforsować swoją poprawkę.

Kolejna sprawa, wszyscy i tak wiemy, że położysz na to laskę, dalej z kumplami będziecie okradać artystów, zasłaniając się swoim gówniarskim bełkotem. Nie przekonasz też podejrzewam żadnego z rozmówców tego tematu do słuszności swojej złodziejczej idei. Zatem proponuje abyś grzecznie poszedł kopiować i słuchać "muzy", a my nie będziemy ci życzyć nalotu i zajmiemy się programowaniem i marudzeniem na tych idiotów rodem z media m, którzy kradną nasze oprogramowanie i produkty w imię wymyślonych przez siebie bredni.
+Quote Post
kszychu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Wykrywacz @ 16.08.2006, 09:22 ) *
Kolejna sprawa, wszyscy i tak wiemy, że położysz na to laskę, dalej z kumplami będziecie okradać artystów, zasłaniając się swoim gówniarskim bełkotem. Nie przekonasz też podejrzewam żadnego z rozmówców tego tematu do słuszności swojej złodziejczej idei. Zatem proponuje abyś grzecznie poszedł kopiować i słuchać "muzy", a my nie będziemy ci życzyć nalotu i zajmiemy się programowaniem i marudzeniem na tych idiotów rodem z media m, którzy kradną nasze oprogramowanie i produkty w imię wymyślonych przez siebie bredni.

I tym to podsumowaniem Wykrywacz zasłużyłeś u mnie na kratę piwa!
Dopóki ktoś nie zacznie żyć z muzyki czy programowania będzie anarchistą, któremu wydaje się, że wszystko powinno być za darmo. "Bo muzycy to w garażach po pracy nagrywają a wytwórnie nie ponoszą żadnych kosztów, więc dlaczego mam za muzykę płacić?" Na szczęście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia; dzieci dorastają, muszą zacząć same zarabiać na chlebek i coś do masełka i poglądy się weryfikują. Zaczynamy szanować cudze prawa w trosce o własne.
+Quote Post
Kreton

-----

Odnoszę wrażenie że : @athabus i @mike_mech - mieszkacie w dużych pięknych domach ? I oczywiście możecie tak mówić bo prawdopodobnie was stać. To jest ta różnica ! Sry, ale nie polęcę do sklepu żeby kupić płytkę za 70zł. Artyści i tak pływają w złocie. Po co mam ściągać triala programu skoro zaraz zobaczę cenę 2000zł ? Pewnie się uprzecie jeszcze ,że to oczywiście można kupić.

Nie ma co ukrywać, producenci, programiści są osobami, którzy ciągną kasę z ludzi ile mogą, byle by się obłowić. Pozdrawiam OpenSource (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Ceny są zdecydowanie za wysokie. A gdyby dało się spuścić z ceny, bo da się ! Już od dawna wiadomo ,że większy interes zrobi się na sprzedaniu 100 tys koszul ludziom nie zamożnym niż sprzedania Kluczykowi ekskluzywnych 356 koszul na każdy dzień.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

@Kreton,
Przykro mi, że tak uważasz. Skoro cię to tak boli to jak sam napisałeś jest OpenSource.
Jak w przypadku kolegi mariuszan3, tak i ty możesz się przysłużyć walce z okropnym rynkiem kapitalistycznym wysysającym soki z naszej ptasiej ojczyzny.
Zamiast marudzić na ceny muzyki, słuchaj radia sieciowego.
Za drogie programy po makabrycznych cenach 2tyś zł?, użyj OpenSource, albo stań na wysokości zadania, znajdz 2 kumpli i coś napiszcie.

Jestem tylko ciekaw, jakie było by twoje zdanie na ten temat, po tym jak byście coś napisali poszło by w sieć zaczeło cieszyć się uznaniem, stwierdzilibyście że wsadzacie na to licencje zarobicie trochę forsy.... i w tedy ci paskudni polacy, ruscy, ukraińcy i inni skrzywdzeni narodowo i sytuacyjnie zaczeli by kraść wasze programy.

Cytat
Nie ma co ukrywać, producenci, programiści są osobami, którzy ciągną kasę z ludzi ile mogą, byle by się obłowić.

A pani Zosia w warzywniaku pod blokiem to otwiera sklep po to żeby porozdawać wszystkim produkty i forse?

Skończcie proszę tą idiotyczną gadaninę o strasznych imperialistach liczących tylko na zysk.

EDIT: Mieszkam w kawalerce której wynajęcie kosztuje 90% mojej pensji, ale mam plan mieszkać w dużym domu.

Ten post edytował Wykrywacz 16.08.2006, 10:35:18
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(Kreton @ 16.08.2006, 10:34 ) *
Sry, ale nie polęcę do sklepu żeby kupić płytkę za 70zł.

Ale polecisz na stadion i kupisz ją od pirata (wersja dla bardziej zamożnych) lub ściągniesz ją z torrenta czy innego muła (wersja dla naprawdę ubogich, których nie stać na te 70zł ale stać na stałe łącze bez limitu transferu...).
Artyści i tak pływają w złocie.

To ...rwa zostań artystą i naucz się pływać skoro tak im zazdrościsz!
Po co mam ściągać triala programu skoro zaraz zobaczę cenę 2000zł ? Pewnie się uprzecie jeszcze ,że to oczywiście można kupić.

Ja się uprę, że możesz znaleźć darmowy program, który zrobi to samo. I spróbuj mnie przekonać, że tak nie jest!
Nie ma co ukrywać, producenci, programiści są osobami, którzy ciągną kasę z ludzi ile mogą, byle by się obłowić. Pozdrawiam OpenSource (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) .

Również pozdrawiam. Też chciałbym należeć do grona ludzi, którzy nie muszą żyć z tego co wyklikają na klawiaturze. Niestety moim źródłem dochodów jest programowanie, więc muszę z kogoś ciągnąć kasę żeby jakoś utrzymać rodzinę. Obłowić....... Dlaczego nie? Nie ukrywam że chciałbym za to co robię dostawać kupę kasy. I nie ukrywam, że każdy, kto mi w tym przeszkodzi będzie moim wrogiem i postaram się użyć wszelkich środków prawnych by walczyć o swoje!
Ceny są zdecydowanie za wysokie. A gdyby dało się spuścić z ceny, bo da się !

A gdzie Twoim zdaniem należy szukać oszczędności?..
Już od dawna wiadomo ,że większy interes zrobi się na sprzedaniu 100 tys koszul ludziom nie zamożnym niż sprzedania Kluczykowi ekskluzywnych 356 koszul na każdy dzień.

I co? Daewoo robiło tanie samochody a BMW drogie. Która firma utrzymuje się na rynku?

Panowie, nie dorabiajmy ideologii do przestępstwa! Kradzież jest i pozostanie kradzieżą.
+Quote Post
athabus

-----

Hmm mieszkam w dwupokojowym mieszkaniu i mam 7 letni samochód. Używam linuxa i darmowego oprogramowania. Muzyki nie kupuję bo mi szkoda na to kasy - zamiast tego słucham sobie radia i też jest mi dobrze.
Nie przeczę, że na oprogramowanie byłoby mnie stać - każdego kto ma jakąś tam pracę po studiach stać. Tylko po co mam wydawać kasę na oprogramowanie, skoro jest za darmo. Co mnie najbardziej śmieszy to to, ze byś chciał mieć za darmo oprogramowanie z najwyższj półki - photoshop jest lepszy od Gimpa więc chce mieć photoshopa. Wiesz mercedes też jest lepszy od Polo, ale ja mam Polo bo a) szkoda mi kasy na mercedesa (której zresztą nie mam) b ) Polo w zupełności mi wystarcza.
Tak samo staram się podchodzić do oprogramowania.

Inna kwestia, że oprogramowanie, które chodzi po 2000+ to są sporadyczne przypadki. Większość softu, który masz nielegalnie, to na pewno programy za 20-40$ - Total Commander, jakieś Gierki itp. Windowsa OEM dostaniesz pewnie za 200-300zł, offica w wersji edu podobnie - ale pewnie to Ci nie wystarcza - musisz mieć XP PRO, Offica Full wypas z opcjami, których i tak nie używasz itp.

Nie jestem hipokrytą - też używałem Photoshopa, miałem pirackiego windowsa itp - niestety rzeczywistość czasami tego wymaga - chcesz się nauczyć obsługi jakiegoś programu, ale nie wydasz na to kilku tysięcy. Tylko kurcze nazwij rzeczy po imieniu - kradniesz. Zgodzę się z argumentem, że jest kilka programów, które w zasadzie mają wkalkulowane że 90% userów domowych ma wersję piracką (Photoshop, Macromedia itp) i pewnie jest im to nawet na rękę bo dzięki temu stają się standardem.Ale załorzę się, że masz kilka/kilkanaście programów za 20-40$ - ciekawi mnie jak sobie tłumaszy ich posiadanie.

Co do płyty za 70zł - mogę powiedzieć tylko buhaha. Ok może dla małolata, który dostaje kieszonkowe od rodziców jest to spora kasa, ale nie dla kogoś kto pracuje. Ja osobiście uważam, że to za dużo jak za kilka piosenek i po prostu nie kupuje płyt - ale też ich nie kradnę. Nie wmówisz mi że świat się zawali jeśli nie będziesz miał płyty - sory to tylko piosenka. Oprogramowanie, ok brak niektórych programów jeśli nie umiesz ich zastąpić OS powoduje pewne wykluczenie, ale muzyka - no sory.

No i na koniec - ludzie jesteśmy na forum programistów - co jak co, ale można trochę czasu poświęcić na OS a nie tylko biadolić jak stara białorusinka, że życie jest złe, a korporacje chcą nas oszukac.
+Quote Post
mariuszn3

-----

wykrywacz i krzychu fajnie by było aby zamiast przylepiać mi jakieś skrajne etykietki, wyzywać mnie, odnieśli się jakoś racjonalnie do tego co napisałem..
Chciałbym zauważyć, że to co ja napisałem, co uważam, jak czynię i co propaguję się bardzo mocno różni od tego czym wy huralnym tonem mnie obrzuciliście...
Sorry ale do maniery jaka jest w polskiej polityce mi daleko i na pewno nie dołączę do rytuału mającego jedynie na celu dokopywanie i wyzywanie siebie na wzajem.
Jak będzie chcieli poważnie z otwartym umysłem i sercem porozmawiać o problemie dajcie znać.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Problem jest jeden nie dochodzi do ciebie, że kradniesz.

Przeczytałem dokładnie to, co napisałeś i powtarzam, jeżeli jest to dla ciebie nie jasne, twoja filozofia kradzieży jest dla mrzonką na poziomie zbuntowanego 15 latka.

Cytat
Naprawdę uważacie, że przegranie płyty od kumpla to kradzież?

A jaką byś chciał inną etykietę? Złodziej z kręgosłupem moralnym? Złodziej z własną teorią rzeczywistości?

To, co pisałeś na inne przypisanie etykiety nie zasługuje.

Przykro mi, że nie potrafi do ciebie dojść pojęcie Prawa. Rozumiem, że teraz żeby być trendy trzeba piracić, a wyższym poziomem bycia Trędowatym jest włamywanie się komuś na serwery i niszczenie jego pracy. Z absolutnym brakiem szacunku, ale właśnie ludzi prezentujących tego typu postawę nie uznaję za godnych, aby wymieniać z nimi poglądy, czy to na forum czy w jakichkolwiek innych okolicznościach czy formie.

Krótko i zwięźle kończąc, jesteś jeszcze dzieciak dorośniesz zrozumiesz. Szkoda tylko, że wiek faktyczny wskazuje na co innego.

Ten post edytował Wykrywacz 16.08.2006, 13:16:11
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(mariuszn3 @ 16.08.2006, 13:52 ) *
wykrywacz i krzychu fajnie by było aby zamiast przylepiać mi jakieś skrajne etykietki, wyzywać mnie, odnieśli się jakoś racjonalnie do tego co napisałem..

Ależ ja odnoszę się racjonalnie do tego co powiedziałeś i dla mnie jest to dorabianie ideologii do złodziejstwa.
Chciałbym zauważyć, że to co ja napisałem, co uważam, jak czynię i co propaguję się bardzo mocno różni od tego czym wy huralnym tonem mnie obrzuciliście...

A ja chciałem zauważyć, że to co prapagujesz jest powszechnie używane za kradzież wartości intelektualnej.
Sorry ale do maniery jaka jest w polskiej polityce mi daleko i na pewno nie dołączę do rytuału mającego jedynie na celu dokopywanie i wyzywanie siebie na wzajem.
Jak będzie chcieli poważnie z otwartym umysłem i sercem porozmawiać o problemie dajcie znać.

Tylko, że problemem, to my nazywamy to, co Ty czynisz i propagujesz. Spróbuj więc otworzyć swoje serce, umysł i Bóg wie co tam jeszcze i spójrz na to z punktu widzenia kodeksu karnego.
+Quote Post
Master Miko

-----

Cytat

Oczywiście, że tak. Zapłaciłeś tylko za płykę... za treść/informacje na płytce nie. Kradzież to kradzież.
Cytat

Jak nie będziesz przekonywał, że kradzież nie jest zła, to ok.
+Quote Post
mariuszn3

-----

Cytat
Oczywiście, że tak. Zapłaciłeś tylko za płykę... za treść/informacje na płytce nie. Kradzież to kradzież.

Tak kradzież to kradzież.. a masło jest maślane.. wytłumacz to jakoś inaczej.. co zrobiłem źle nie używając sloganów i słowa 'kradzież', bo tak to możesz od razu mnie 'terrorystą' nazwać i temat zakończony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

P.S. W ogóle zdziwilibyście się gdybyście zobaczyli jak artyści wymieniają się muzyką.. ba czasami przegrywają swoje płyty i dają, bo nie mają pod ręką zbędnego oryginału.. to dopiero złodzieje!

Cytat
Jak nie będziesz przekonywał, że kradzież nie jest zła, to ok.

Jeszcze raz przeczytaj co napisałem? Proszę zacytuj mnie słowo w słowo, w którym miejscu próbuję przekonać was, że kradzież nie jest zła..

Ten post edytował mariuszn3 16.08.2006, 14:15:07
+Quote Post
Master Miko

-----

Cytat
Czytałeś w ogóle co napisałem? Proszę zacytuj mnie słowo w słowo, w którym miejscu próbuję przekonać was, że kradzież nie jest zła..

Cytat

Cytat
Tak kradzież to kradzież.. a masło jest maślane.. wytłumacz to jakoś inaczej.. co zrobiłem źle nie używając sloganów i słowa 'kradzież', bo tak to możesz od razu mnie 'terrorystą' nazwać i temat zakończony

Nazywam rzeczy po imieniu. Inaczej nie umiem. Sorry.

Ten post edytował Master Miko 16.08.2006, 14:19:56
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Cytat
P.S. W ogóle zdziwilibyście się gdybyście zobaczyli jak artyści wymieniają się muzyką.. ba czasami przegrywają swoje płyty i dają, bo nie mają pod ręką zbędnego oryginału.. to dopiero złodzieje!

Boję się że zgodnie z podpisem u Mike_Mech rozmowa została już sprowadzona do niewłaściwego poziomu dalej nie będe kontynułował z tobą rozmowy bo boje się że pokonasz mnie doświadczeniem.

Ten post edytował Wykrywacz 16.08.2006, 14:32:46
+Quote Post
athabus

-----

Cytat
Boję się że zgodnie z podpisem u Mike_Mech rozmowa została już sprowadzona do niewłaściwego poziomu dalej nie będe kontynułował z tobą rozmowy bo boje się że pokonasz mnie doświadczeniem.

Wykrywacz - nie musisz obrażać mariuszan3 żeby przekazać mu swoje racje.

mariuszn3 - chodzi o to, że to nie ty decydujesz co jest kradzieżą a co nie - na to co ty robisz są przepisy w KK, które tak właśnie nazywają twoje czyny. To że ty uważasz, że nie kradniesz, to że są takie realia jakie są, to że większość ludzi tak robi, to że muzycy tak robią i wiele innych rzeczy nie zmienia fatku że jest to kradzież.

Cytat
Tak kradzież to kradzież.. a masło jest maślane.. wytłumacz to jakoś inaczej.. co zrobiłem źle nie używając sloganów i słowa 'kradzież'

A proszę bardzo - pozbawiasz człowieka/firmy która wydała dany utwór/stworzył oprogramowanie należnych jej z tego tytułu pieniędzy. Z produktem cyfrowym jest tak, że większość nakładów ponosisz na poczatku w trakcie tworzenia - kopia jest prawie darmowa - ale w cenie kopii masz te właśnie nakłady. Dla przykładu nie wiem czy wiesz ale stworzenie gry komputerowej to koszt idący w MILIONY dolarów.
Podobnie jest z lekarstwami - lekarstwa same w sobie są bardzo tanie (zazwyczaj) w produkcji - ale ich wynalezienie i przbadanie to ogromne koszty - pytanie czy w takim razie można zabrać komuś jego recepturę i produkować samemu lekarstwa? Można (co zresztą robią niektóre Państwa w Afryce), ale zauważ, że własnie dlatego nikt nie wynajduje lekarstw np. na malarię - bo po co skoro zaraz je jakiś wódz "zcrackuje" i będzie sam produkował (tu przynajmniej można jakąś ideologię dorobić).

Także kopiując cudze utwory/oprogramowanie okradasz tą osobę z jej praw - dlatego jest to kradzież.

Co do cen - nie nam to oceniać czy są za wysokie czy nie. Rzeczą naturalną jest, że każdy chce zarobić najwięcej i wybiera taką cenę jak mu odpowiada. Ty jako konsument masz prawo zdecydować czy ta cena jest ok czy nie - jeśli ci nie odpowiada to nie używasz danego produktu.
Zdziwiłbyś się jakie są marże w niektórych gałęziach biznesu - po 200% i wiecej. I jakoś nikt nie nazywa tego złodziejstwem.
Powiedz mi co widzisz złego w takim podejściu?

Acha i proszę nie używaj argumentu "i tak bym nie kupiła a tak to jak mi się spodoba to kupię". Jeśli by tak było to przecież muzykę można pobierać i mieć na komputerze 7 dni legalnie. Więc proponuję pobierz, przesłuchaj i albo kup albo usuń - będziesz miał wszystko legalnie. Coś mi się jednak wydaje, że nie wyrzucasz wszystkich utworów, które "nie przypadną ci do gustu". W oprogramowaniu masz triale - wieć możesz zrobić j.w.

Ten post edytował athabus 16.08.2006, 16:01:13
+Quote Post
spenalzo

-----

Cena 70zł za płytke CD to jest DUŻO nawet jak dla osoby pracującej. Stanowczo za dużo....
I darujcie sobie komentarze, że muzyka to nie jest towar pierwszej potrzeby - chodzi o sam fakt. Weźcie pod uwage ilość sprzedawanych płytek CD muzycznych.
A no i żeby nie było - ja nie kupuje/nie ściagam płyt bo słucham radia (w pracy, domu, samochodzie), tylko od czasu do czasu zassamsobie jakiś kawałek który mi strasznie krąży po głowie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował spenalzo 16.08.2006, 16:26:24
+Quote Post
Master Miko

-----

To prawda. Wysoka cena nawet za album muzyczny to przesada. Ale jednak są sklepy internetowe gdzie można LEGALNIE kupić sobie mp3 i zassać z internetu i trzymać - koszt 1 mp3 = 10 centów, 1 album 99 centów. (mp3sugar.com). I to jest fajne bo legalne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
spenalzo

-----

Taaaa, tylko jak mam za to zapłacic jak nie moge swoją kartą? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Ale powiem ci, ze gdybym miał jakąś możliwość zapłaty przez neta, to na pewno bym korzystął z takiej możliwosci - o wiele wygodniejsze niż rycie przez jakieś programy p2p...
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(spenalzo @ 16.08.2006, 17:22 ) *
Cena 70zł za płytke CD to jest DUŻO nawet jak dla osoby pracującej. Stanowczo za dużo....
I darujcie sobie komentarze, że muzyka to nie jest towar pierwszej potrzeby - chodzi o sam fakt. Weźcie pod uwage ilość sprzedawanych płytek CD muzycznych.
A no i żeby nie było - ja nie kupuje/nie ściagam płyt bo słucham radia (w pracy, domu, samochodzie), tylko od czasu do czasu zassamsobie jakiś kawałek który mi strasznie krąży po głowie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

No i właśnie o to mi chodzi, że cena jest relatywna. Uważam, że każdego (no może prawie) stać na płytę, tylko pytanie czy chce 70zł wydac na tą płytę. Ja również uważam, że to za dużo jak za 10 piosenek. Więc tak jak ty Spenalzo nie kupuję płyt tylko słucham radia.

Śmieszy mnie jednak określenie "za drogie" w kontekście - ta firma zdziera więc nie kupię tej płyty tylko sobie przegram. W tym kontekście płyta nie jest za droga - nic w gospodarce rynkowej nie jest za drogie. Wszystko kosztuje tyle ile ma kosztować - czyli tyle ile producent/autor chce za swoją twórczość.

Cytat
Ale powiem ci, ze gdybym miał jakąś możliwość zapłaty przez neta, to na pewno bym korzystął z takiej możliwosci - o wiele wygodniejsze niż rycie przez jakieś programy p2p...

mbank ma kartę wirtualną - płacisz za wydanie i możesz robić zakupy. Nie pamiętam ile dokładnie kosztuje ale nie były to jakieś ogromne pieniądze. Ale fakt faktem brakuje jakiiejś alternatywy darmowej dla kart kredytowych - jest paypal ale tu musisz mieć kartę kredytową żeby doładować bo nie przyjmują przelewów z Polski (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif)

Ten post edytował athabus 16.08.2006, 16:37:51
+Quote Post

17 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.01.2026 - 21:10