![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Sptawadzam za pomocą funkcji jak się maja do siebie pola w formularzu. a pozniej wykorzystuję php
wczesniej jednak czyniąc tak
Proszę mi powiedzieć dlaczego jak sie nie zgadzają wartosci pol , to i tak jest interakcja (leci dalej) dalej na przycisk SUBMIT (owszem alert sie pojawi) pomimo umieszczenia w form odwołania do funkcji sprawdz Ten post edytował polibode 28.07.2005, 12:39:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
twoja funkcja sprawdz powinna zwracac true lub false w zalezności od wyniku, a wywowalnie:
onsubmit="return sprawdz()" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 232 Pomógł: 1 Dołączył: 11.03.2003 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
zrobiłem coś takiego
a w FORM
Również wyświetla alert ale leci dalej.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
gdyż na koniec twoja zmienna idz przyjumje wartośc true. Twoje warunki są beznadziejne. Zwracaj od razu wynik.:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
to jest na poczet pozniejszych dodatkow , chcialem potestować
NIe zgadzam się z myslą , ze moja zmienna przyjmuje wartość true, skoro jest tam else... |
|
|
![]()
|
|
jest else ale tylko do jednego warunku. najwyraźniej nie jest on spelniony i wchodzi w true. Zrobiles jak ci podalem? gdy pierwszy z warunkoów nie jest spelniony to już sie nie submitnie. Zgadza się? Musisz se to lepiej rozplanować. Bo przecież true ma byc zwrocony gdy wszystko bylo ok, a nie gdy tylko ostatnie sprawdanie jest ok.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
kłaniam się nisko , przepraszam....
|
|
|
![]()
|
|
przyjęte
![]() proponuję ci takie rozwiązanie: Raz na poczatku robisz true i zmieniasz gdy cos źle, ale nie przerywamy sprawdzania. W ten sposób mozy byc raz lub kilka źle i zawsze zróci false. true zwróci gdy wszystko bedzie ok -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospar , towja koncepcja nie działa , moja ta ponizej tak , ale
dlaczego po wejsciu na stronę i poraz pierwszy ustwieniu zmiennych , nacisnieciu klawisza SUBMIT wyswietla się komunikat..pokazany pozniżej..
Otóż moje dane to dzien1=30 dzien2=60 dzien3=90 dzien4=180 dzien5=260 Ktore są odpowiednio w INPUTACH ma się rozumieć -------- Dlaczego naciskając klawisz, odrazu wyswietla mi alerta alert("Przedział 4 jest mniejszy od 3"); --------- Dziwota nieprawdaż? Ten post edytował polibode 28.07.2005, 13:40:39 |
|
|
![]()
|
|
zadna dziwota, najwyraźniej wiek.dzien4.value jest mniejsze od wiek.dzien3.value
Tu nie ma co dziwować. Może masz inputy w zlej kolejności i ci się myli, może masz inne wartości. Sprawdź, a jak dalej niewiesz o co biega, to pokaż caly kod, abysmy i my się podziwili ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Proszę bardzo jeszcze raz poprawka, ta moja
Z procki lecą wartości takie jak wyżej napisałem
Ten post edytował polibode 28.07.2005, 14:00:01 |
|
|
![]()
|
|
Cytat nospar , towja koncepcja nie działa Moja dziala dobrze a nawet lepiej bo sprwdzi wszystko a nie tylko pierwsze bledne. A tak pozatym obie są moje, tylko pierwsza na szybko dla zilustrowania problemu byla pisana, a druga juz po przemysleniach ![]() Problem jest w czym iinnym. Twoje porownywanie porównuje napisy anie liczby. dlatego 180 jest mniejszze 90. Musisz przed porównaniem zamienic to na liczby. Jakas tam funkcja jest do tego -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2005-07-28 14:07:46) Jakas tam funkcja jest do tego parseInt(string) Jakiś czas temu miałem przez to niezłą zagwozdkę. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim....za wszystko
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:05 |