Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> each();, definicja
dexter_m

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Czytałem w 3 manulach o tej funkcji. No i niewiele zrozumiałem.
Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język??

Z góry dzięki.

Jak kiedyś ktoś na tym forum ładnie powiedział, forum nie jest po to aby sobie przyjść napisać że jest się lamerem, poprosić aby ktoś zrobił sktypt i siedzieć z popkornem i co jakiś czas wciskając klawisz F5 patrzyć czy ktoś już wkońcu odwalił robotę za nas czy jeszcze nie. mad.gif Forum jest od tego aby pomagać, a to nie to samo co robić, rozwiązywać problemy, i przedewszystkim dzielić się wiedzą.

Pozdrawiam, dexter.

--------------------
Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
Projekt: Deutsch Translator 2006 - 40%
Go to the top of the page
+Quote Post
-Rast/Abaddon-

Goście

To jest całkiem ładnie napisane...

array each ( array tablica)

Zwraca bieżącą parę klucza i wartości z tablicy tablica i przesuwa wewnętrzny wskaźnik tablicy do przodu o jeden element. Para ta jest zwracana jako czteroelementowa tablica, z kluczami 0, 1, key i value. Elementy 0 i key zawierają nazwę klucza elementu tablicy, a 1 i value zawierają wartość elementu tablicy.

Jeśli wewnętrzny wskaźnik tablicy wskazuje na miejsce poza końcem zawartości tablicy, each() zwraca FALSE.

PRZYKLAD:

Tablica:
Wartosc [element 0] [element 1][element 2][element 3][element 4] [element ... ]
Klucz [ 0 ] [ 1 ] [ 2 ][ 3 ] 4 [ ..... ]
Funkcja zwraca tablice w nastepujacej postaci:

[0] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli
[1] = To jest wartosc tabeli
[key] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli
[value] = To równierz jest wartosc tabeli

Po 1 wykonaniu funkcji:

[0] = 0
[1] = element 0
[key] = 0
[value] = element 0

Po 2 wykonaniu funkcji:

[0] = 1
[1] = element 1
[key] = 1
[value] = element 1

Po 3 wykonaniu funkcji:

[0] = 2
[1] = element 2
[key] = 2
[value] = element 2

itd.

Jezeli chcesz rozpoczac odczyt od pierwszego klucza, czyli zaczac od poczatku
musisz zresetowac wskaznik tablicy poleceniem:

mixed reset ( array tablica)
+Quote Post
Rast/Abaddon

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Moge w czyms jeszcze pomoc....
+Quote Post
dexter_m

X----

Wielkie dzięki Rast/Abaddon winksmiley.jpg
Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać...

--------------------
+Quote Post
kszychu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(dexter_m @ 2005-07-27 08:02:35)
Wielkie dzięki Rast/Abaddon winksmiley.jpg
Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać...

Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz??exclamation.gif
Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii!
Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry.

Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków!

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
dexter_m

X----

@krzychu, rozumiem twoje zdenerwowanie zaistniałą sytuacją. Ale i ty powinienneś zrozumieć mnie.

Cytat
Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język??

Będąc początkującym i wcześniej nigdy nie mając styczności z tablicami nie łatwo jest zrozumieć takst : Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Dopiero po poście Rast/Abaddon'a który nie zaczą się na mnie wydzierać mad.gif tylko okazał trochę wyrozuimałości i pomógł wszystko mi się rozjaśniło. Ciężko mi zrozumieć takich ludzi jak ty. Zastosowałem się do regulaminu i mojego posta umieściłem na odpowiednim forum. Treść też była odpowiednia, bo napisałem wcześniej:

Cytat

Zobacz sobie to, może zrozumiesz o co mi chodzi. Dlatego czasem, jak piszę posta boję się że jedna z osób tak dokuczliwych jak ty wejdzie i zacznie wszystko i wszystkich krytykować i grozić:

Cytat
Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz??exclamation.gif
Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii!
Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry.

Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków!

Ja swój błąd już zrozumiałem, może i ty zrozumiesz...
Pozdrawiam, dexter.

--------------------
+Quote Post
kszychu

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć.
Skoro, jak piszesz, nie miałeś styczności z tablicami, to miło by było, gdybyś poczytał co nieco o ich budowie i własnościach. Wtedy łatwiej byłoby Ci zrozumieć funkcje operujące na tablicach. Jest odpowiedni rozdział w manualu.
I ostatnia rada: wywal te swoje trzy manuale i używaj tego z php.net.

--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
+Quote Post
dexter_m

X----

Ok, bezwątpienia masz rację, ten na php jest najlepszy. Cieszę się że wkońcu zakończyliśmy tą do niczego nie prowadzącą dyskusję. winksmiley.jpg

PS.

Cytat
Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć.

jesteś spoko gość , tylko ja tak napisałem bo byłem wtedy wkórzony...

Ten post edytował dexter_m 27.07.2005, 09:43:36

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:00