![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czytałem w 3 manulach o tej funkcji. No i niewiele zrozumiałem.
Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język?? Z góry dzięki. Jak kiedyś ktoś na tym forum ładnie powiedział, forum nie jest po to aby sobie przyjść napisać że jest się lamerem, poprosić aby ktoś zrobił sktypt i siedzieć z popkornem i co jakiś czas wciskając klawisz F5 patrzyć czy ktoś już wkońcu odwalił robotę za nas czy jeszcze nie. ![]() Pozdrawiam, dexter. -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
Projekt: Deutsch Translator 2006 - 40% |
|
|
-Rast/Abaddon- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jest całkiem ładnie napisane...
array each ( array tablica) Zwraca bieżącą parę klucza i wartości z tablicy tablica i przesuwa wewnętrzny wskaźnik tablicy do przodu o jeden element. Para ta jest zwracana jako czteroelementowa tablica, z kluczami 0, 1, key i value. Elementy 0 i key zawierają nazwę klucza elementu tablicy, a 1 i value zawierają wartość elementu tablicy. Jeśli wewnętrzny wskaźnik tablicy wskazuje na miejsce poza końcem zawartości tablicy, each() zwraca FALSE. PRZYKLAD: Tablica: Wartosc [element 0] [element 1][element 2][element 3][element 4] [element ... ] Klucz [ 0 ] [ 1 ] [ 2 ][ 3 ] 4 [ ..... ] Funkcja zwraca tablice w nastepujacej postaci: [0] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli [1] = To jest wartosc tabeli [key] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli [value] = To równierz jest wartosc tabeli Po 1 wykonaniu funkcji: [0] = 0 [1] = element 0 [key] = 0 [value] = element 0 Po 2 wykonaniu funkcji: [0] = 1 [1] = element 1 [key] = 1 [value] = element 1 Po 3 wykonaniu funkcji: [0] = 2 [1] = element 2 [key] = 2 [value] = element 2 itd. Jezeli chcesz rozpoczac odczyt od pierwszego klucza, czyli zaczac od poczatku musisz zresetowac wskaznik tablicy poleceniem: mixed reset ( array tablica) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moge w czyms jeszcze pomoc....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki Rast/Abaddon
![]() Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać... -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(dexter_m @ 2005-07-27 08:02:35) Wielkie dzięki Rast/Abaddon ![]() Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać... Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz?? ![]() Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii! Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry. Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków! -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
@krzychu, rozumiem twoje zdenerwowanie zaistniałą sytuacją. Ale i ty powinienneś zrozumieć mnie.
Cytat Czytałem w 3 manulach o tej funkcji. No i niewiele zrozumiałem. Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język?? Będąc początkującym i wcześniej nigdy nie mając styczności z tablicami nie łatwo jest zrozumieć takst : Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Dopiero po poście Rast/Abaddon'a który nie zaczą się na mnie wydzierać ![]() Cytat Czytałem w 3 manulach o tej funkcji. No i niewiele zrozumiałem. Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język?? Zobacz sobie to, może zrozumiesz o co mi chodzi. Dlatego czasem, jak piszę posta boję się że jedna z osób tak dokuczliwych jak ty wejdzie i zacznie wszystko i wszystkich krytykować i grozić: Cytat Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz?? ![]() Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii! Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry. Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków! Ja swój błąd już zrozumiałem, może i ty zrozumiesz... Pozdrawiam, dexter. -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć.
Skoro, jak piszesz, nie miałeś styczności z tablicami, to miło by było, gdybyś poczytał co nieco o ich budowie i własnościach. Wtedy łatwiej byłoby Ci zrozumieć funkcje operujące na tablicach. Jest odpowiedni rozdział w manualu. I ostatnia rada: wywal te swoje trzy manuale i używaj tego z php.net. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ok, bezwątpienia masz rację, ten na php jest najlepszy. Cieszę się że wkońcu zakończyliśmy tą do niczego nie prowadzącą dyskusję.
![]() PS. Cytat Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć. jesteś spoko gość , tylko ja tak napisałem bo byłem wtedy wkórzony... Ten post edytował dexter_m 27.07.2005, 09:43:36 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:00 |