![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele terminarz o takiej strukturze: Kod term_data, term_kolejka, term_team1, term_team2 rekordy w kolumnach term_team1 i term_team2 mam wpisane jako numery id drużyn, ktorych szczególy znajdują sie w tabeli teams Kod struktura: druzyna_id, druzyna_nazwa no i teraz chce wyswietlic caly terminarz pogrupowany kolejkami. cos takiego: Kod 1. kolejka nazwa_druzyny1 - nazwa_druzyny2 / data nazwa_druzyny3 - nazwa_druzyny4 / data nazwa_druzyny5 - nazwa_druzyny6 / data nazwa_druzyny7 - nazwa_druzyny8 / data 2.kolejka nazwa_druzyny1 - nazwa_druzyny2 / data nazwa_druzyny3 - nazwa_druzyny4 / data nazwa_druzyny5 - nazwa_druzyny6 / data itd. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi Tak wiemy oco ci chodzi. O odwalenie za ciebie całej roboty. Forum służy do zadawania pytań w stylu: "sluchajcie mam to i to, ale nie działa do końca jak chcem, poradźcie." A nie jak u ciebie: "nie mam nic, napiszcie za mnie wszystko". pozatym na forum juz bylo wiele razy grupowanie, wyswietlanie grupowania - poszukaj. Z racji że jesteś nowy to nie zamykam, może ktoś się zlituje. Ale na przyszłość proszę o trochę własnej inicjatywy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $sql = query("SELECT DISTINCT term_kolejka FROM g_agenda WHERE 1 ORDER by term_data ASC"); $num = 0; while ($row = mysql_fetch_array($sql)) { $sql1 = query("SELECT * FROM g_agenda WHERE term_kolejka='".$row['term_kolejka']."'"); while($row1 = mysql_fetch_array($sql1)) { echo $row1['term_team1']."-".$row1['term_team2']."<br>"; } } napisalem cos takiego ale nie dziala |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ok już lepiej, ale:
1) ![]() 2)Gdy coś nie działa należy napisać czym się objawia to nie działanie, może jakieś ewentualne komunikaty o błędach -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dobra rozwiazalem sam problem, tak wyglada powyzszy kod i wszystko jest ok ![]() funkcja query została stworzona przeze mnie, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapytania w zapytaniu? To najgorsze co moze byc.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też miałem raz taki problem z zapytaniem w zapytaniu.
Problem polegal na tym, że w zależności od wartości pola w pierwszej tabeli musialem wyciągać dane z dwóch innych (raz z jednej, raz z drugiej). Macie jakis pomysł żeby zrobić to w jednym zapytaniu ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli wychodzi na to ze masz strukture zle zaprojektowana, w jednym polu trzymasz odwolanie do 2 tabel.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:08 |