![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie proste pytanie mam sobie obiekcik bazy:
Napisalem spory projekt i caly czas sie zastanawiam czy nie zmienic tego calego badziewia w define(host,'local...'); a nie przekazywac te wszystkie zmienne. Co o tym myslicie? W ogole jaka przyjmujecie polityke define'ow? Bo minus taki ze wszystkie obiekty db beda musialy korzystac z jednej bazy. Plus to skrot w zapisie. Mam tez wielojezykowa stronke i tez nie wiem czy robic:
czy
Co jest szybsze, bardziej eleganckie etc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablice, dla każdego języka w innym pliku i includujesz tylko plik z potrzebnym językiem.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale w takich rzeczach jak phpNuke wszystkie zmienne jezykowe sa na define'ach...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wzorując się na PHPNuke daleko nie zajdziesz.
|
|
|
![]()
|
|
Kurcze, ale moze jakies troche mnie skape wyjasnienia. Mysle ze komus tez by sie to przydalo. Dlaczego stosowanie define'ow ktore trzymaja nazwe bazy, uzytkownika, pass etc sa zle?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, ale ich jest mało bo to konfiguracja, a przy systemach językowych wygodniejsze są tablicę bądź obiekty.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, jasne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienne konfiguracyjne tez mozesz trzymac w tablicy np.
W razie potrzeby przekazujesz do obiektu zmienna $conf['db']. Ja osobiscie kozystam z adoDB. Tworze obiekt abstrakcji na samym poczatku skryptu a potem tylko przekazuje jego instancje do odpowiednich funkcji czy klas. -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:08 |