![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie mi zaraz napiszecie "zanim zapytasz zajrzyj do manuala", no ale co mi tam. Otrzymuje wynik z dzielenia i co mam zrobic, aby odrzucic to co jest po przecinku albo zaokraglic liczbe do pelnej calosci. Krótko mówiąc mam np. 12,63, a chce mieć 12 lub lepiej 13. Pomożecie?[/img]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aaa nie bede nic pisal
http://pl.php.net/manual/pl/function.round.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja powiem:
zanim zapytasz zajrzyj do starych tematow na forum Dokaldnie takie pytanie juz bylo i to nie dawno! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepiej chyba uzyc funkcji ceil() czyli np.,
$dzielenie = ceil($ilestam/3); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat lepiej chyba uzyc funkcji ceil() czyli np.,
$dzielenie = ceil($ilestam/3); aaa nie lepiej chyba poczytac co to Kod ceil() i co to Kod floor() zajrzec coz takiego Kod round()
i wybrac w zaleznosci od potrzeby ![]() ![]() :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat lepiej chyba uzyc funkcji ceil() czyli np.,
$dzielenie = ceil($ilestam/3); przeciez gosciu wyraznie napisal, ze chce standardowe zaokraglenia a nie zaokraglenie w gore :!: :!: :!: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:12 |