![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem...
Zastanawiam się czy w php dałoby się jakimś sposobem utworzyć graf. Wiem, że jest wiele innych sposobów na przechowywanie danych, ale interesuje mnie akurat ta struktura. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, a z tego co wiem w php nie ma wskaźników, a to byłoby potrzebne... Dane w postaci troche innego grafu - drzewa - można oczywiście zapisać za pomocą XML, ale nie znam sposobu na stworzenie innego rodzaju grafu (lub nawet listy). Jest jakieś mądre rozwiązanie tego problemu ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam taki problem...
sporo zalezy od tego co tka na prawde potrzebujesz zrobic. zeby stworyzc strukture zelzna mozesz np posluzyc sie refernecjami - nieiwle to radosci ale starcza na poczatek. napisz do czego tobie ten graf potrzebny to moze uda sie cos wykombinowac ;)
Zastanawiam się czy w php dałoby się jakimś sposobem utworzyć graf. Wiem, że jest wiele innych sposobów na przechowywanie danych, ale interesuje mnie akurat ta struktura. Nigdy wcześniej się z tym nie spotkałem, a z tego co wiem w php nie ma wskaźników, a to byłoby potrzebne... pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szybki pomysl: co to jest wskaznik ? mozna powiedziec ze jest to indeks pewnej tablicy. Wiec zaloz sobie tablice elementow tego grafu i jako wskaznik na podlaczony element daj indeks tego elementu w tablicy. reszte juz chyba czaisz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że napisanie odpowiedniej klasy do przechowywania struktury i wykonywania operacji na grafie to nie problem. W książce "PHP4 Aplikacje" jest przykład realizacji drzewa w wersji pojedynczej, spójnej klasy. Wystarczy rozbudować tą strukturę o obsługę dowolnego grafu, a nie tylko spójnego, acyklicznego grafu nieskierowanego, jakim jest drzewo. Przejrzyj sieć - myślę, że ktoś już to zrobił - choćby na phpClasses.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez grafy mozna przechowywac w pamieci jako macierze (incydencji lub sasiedztwa), wiec nie potrzeba zadnych wskaznikow.
W razie czego moge pomoc jak to zrealizowac, bo jestem wlasnie po calym semestrze z teorii grafow i na zaliczenie pisalismy program do obsulgi grafow. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:32 |