![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 3 Dołączył: 18.07.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Mam gotowy formularz.
Skrypt wyświetla formularz. Wpisuje się dane i wyślij... On te dane potem wyświetla... Dalej to już pewnie wiecie więc pisać nie będę.. Jak zrobić, aby te dane były zapisywane do bazy danych.. Połączenie, wybór bazy to wiem.. Mam tabele np. form_znaj a struktura taka: imie | nazwisko | miasto | gg I jak zapisać dane do bazy ![]() Taki ma być proces: Wyświetlenie formularza -> Jak go wypełnisz klikasz wyślij -> Dane się zapisują w bazie danych i na ekranie wyświetlane są dane, które się wypełniło w formularzu. Długo się męczyłem.. ![]() ![]() -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Legro @ 2005-07-25 00:17:02) I jak zapisać dane do bazy ![]()
![]() BTW. Było na forum dużo razy ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 6 Dołączył: 17.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Diablos 24.07.2005, 23:47:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 3 Dołączył: 18.07.2005 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Dzięki scarface...
![]() I teraz jakbyś mi mógł powiedzieć coś o tym kawałku kodu: Kod $db -> q("INSERT INTO tabela SET wartosc1 = '" . $_POST['imie'] . "';"); Co znaczy operator -> (jeżeli to wogóle operator jest, ucze się dopiero), i dlaczego po tym jest 'q', dlaczego akurat one ? A jak chce dodać kolejne wartości do tabeli to muszę po: Kod wartosc1 = '" . $_POST['imie'] . "';" Dodać np. to: Kod , nazwisko = '" . $_POST['nazwisko'] . "';" ![]() Z góry dzięki Ci bardzo. OK. dzięki Ci Diablos też Ten post edytował Legro 24.07.2005, 23:47:11 -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klasa -> metoda();
Zamisast pisać w kółko mysql_query stwórz sobie własny sterownik do bazy... np.
Stworzenie własnego sterownika do bazy dużo ułatwia i jest bardziej elastyczne. Cytat A jak chce dodać kolejne wartości do tabeli Tak, dodać przecinek, średnik jest na samym końcu zamyka zapytanie. np.
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
A gdzie to:
mam wcisnąć do mojego skryptu, bez użycia swich i tych klas, bo ja na razie się uczę takich prostszych rzeczy a nie od razu jakieś klasy ![]() ![]() -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
to wykozystaj skrypt @Diablos'a on ci to ladnie sklecil
![]() |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze to nie działa..
Wyskakuje błąd tu: Kod if ( !isset($_GET['opcja'] ) { $opcja = 'index'; } Gdzieś przy $opcja = 'index'; A po drugie to nie chcę użyć swicha do tego ![]() -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
No to po kolei...
![]() Najpierw musisz sprawdzić czy wszystkie dane zostały wysłane, i czy nie są 'puste'..
Umieść to gdzie chcesz, na początku jak i na końcu będzie działać. ![]() Pozdrawiam! BTW. Mogłem się gdzieś skrobnąć, jak coś to poprawcie ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Cytat Zauważ też że przy numerze gg nie ma pojedyńczych ', dlatego że zakładam że pole gg w twojej jest INT. Tak mam INT. Cytat Mogłem się gdzieś skrobnąć, jak coś to poprawcie Nic ![]() ![]() Aha i jeszcze coś.. Co znaczy ! np. w tym przykładzie:
![]() ![]() -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
! oznacza wykonuj kiedy warunek nie spelniony. A tak przy okazji zagladaj od czasu do czasu do manuala a nie pytaj o takie szczegoly.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
! oznacza not lub nie czyli w tym przykladzie "jesli nie jest pusta" (if not empty)
![]() edit: spoznilem sie ![]() Ten post edytował kwiateusz 26.07.2005, 00:01:52 |
|
|
![]()
|
|
No dobra dzięki...
Zrobiłem ten skrypt, najpierw do bazy dodało a gdy zmieniłem tabele na form_two to już nie dodaje :/ Żaden błąd nie wyskakuje tylko do bazy się nie dodaje :/ Mój kod
-------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
Dodaj po zapytaniu mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual :
i powiedz co widzisz ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Błąd miałem chyba tu: Kod `miasto` = '" . $_POST['miasto'] . " A dokładniej brakowło ' po ['miasto'] . " Ale nadal do bazy się nie dodawają wpisy :/ -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
a echo mysql_error(); dodales
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
w zapytanie co podałeś masz błąd przu nazwisko. Masz coś takiego ....`nazwisko = .... Zjadłeś `. powinno być ...`nazwisko` =....
A pozatym ja nigdy nie stosuję `, nie ma takiego wymogu. bez tego też działa i mniej miejsc jest gdzie można popełnić byka. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A pozatym ja nigdy nie stosuję `, nie ma takiego wymogu. bez tego też działa i mniej miejsc jest gdzie można popełnić byka. Dodam tylko ze ` jest tylko w MySQLu, wiec podobnie jak @nospor nie stosuje tego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
I nadal do bazy się nie dodaje :?: Ehh ![]() -------------------- nospor - jestem z Wami !!!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale ty ciągle robisz bledy w tym zapytaniu. pozatym dodaje ci wywalanie bledu:
tym razem nie zamknąleś ' po miasto -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 11:58 |