![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Yo
![]() ![]() Otóż mam taki problem. Jestem początkującym w php i..... chciałbym zrobić sobie coś takiego: MAMY BAZE W MYSQL I JEDNA TABELE, W KTÓREJ PRZECHOWUJE DATE POBRANĄ Z FORMULARZA (W TAKIEJ FORMIE NP. 2004.02.03). W BAZIE JEST TO POLE TYPU date. TERAZ CHCIALBYM SKRYPT W KTORYM PODAJEMY ZA ILE NP. 3 CZY TAM 2 LATA I NA PODSTAWIE TEGO CHCIALBYM OTRZYMAĆ DATE W TAKIM FORMACIE JAK PRZYSYŁĄNA DATA POCZĄTKOWA DZIKI ![]() POZDRAWIAM |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
znajdz kurs .. poczytaj a sobie napiszesz .. to forum istnieje glownie aby rozwiazywac problemy a nie przychodzic skladac zamowinie potem siedziec wygonie z popcornem i czekac az ktos to napisze ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual
szukaj : time() i date(); Wylicz sobie: 1 rok to ile sekund. Do bazy laduj date przez time(). Potem jak pobierasz date to dodaj do niej ilosc lat wyrazonych w sekundach i przepusc to przez date(). np:
ps. To jest prosty skrypt nie uwzgledniajacy lat przestepnych(przestepczych? ![]() ps2. Zakladam, ze znasz dzialanie wszystkich tutaj opcji. ps3. Do bazy dodajesz timestamp, a nie sformatowana date Ten post edytował SoulRipper 24.07.2005, 16:29:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
A ja proponuje Ci zrzucic ta czynnosci na baze danych, bez problemu mozesz pobrac, dodac, czy co tam chcesz zrobic... date prosto z/do serwera baz danych. Jeśli chodzi o mysql to proponuję zapoznać się z dokumentacja: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/date-and...-functions.html pozdrowka anas Ten post edytował anas 24.07.2005, 16:46:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@john_doe: netykieta mówi, że pisanie wielkimi literami oznacza krzyk. na tym forum nie trzeba krzyczec, więc proszę się w przyszłości powstrzymac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aleksander szkoda Twoich slow. Piszesz jakies glupoty. Forum jest po to by pomagac, wymieniac sie doswiadczeniem a Ty najwyrazniej zapomniales o tym. Przychodzi mi tu mail ze ktos odpowiedzial na mojego posta a tu Ty.
Napij sie wody i wyluzuj |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To raczej Ty wyluzuj i zapoznaj sie z regulaminem, zanim znowu sprobujesz napisac takim tonem.
@ActivePlayer: link juz dziala ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie podważając tego co napisał aleksander... osoba trafiająca na to forum, powinna przeczytac przyklejony temat 'zasady panujące...'... a w nim link do regulaminu... który nie działa. co nie zmienia faktu. jonn_doe proponuje 'napić się wody', i wziąć za siebie. Nikt tutaj nie mowi do Ciebie w takim tonie jak Ty, tylko zwraca Ci grzecznie uwagę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Active: czy potrzeba naszego forumowego regulaminu, żeby wiedziec, że nie pisze się wielkimi literami?
@john_doe: moim zadaniem jako moderatora, jest pilnowanie porządku i przestrzeganie pewnych zasad. W te zasady wchodzi także netykieta. Oczywiscie nikt Cię tu nie zmusza, żebyś przestrzegał naszych reguł, ale po pierwsze bedziesz dostawał ostrzeżenia po drugie inni użytkownicy forum będą Cię kojarzyli w złym swietle. To chyba tyle w tym temacie. Jezeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, mozesz do mnie napisac PW. EOT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:24 |