![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Napisałem bardzooo prosty generator stron www. (pozwala osobie nie znającej HTML zrobić sobie stronę www). Opiera się on na dwóch plikach : index.html oraz ob_generatora.php. Oto ich źródła: index.html
oraz drugi plik ob_generatora.php
Dobrze, teraz pytanka. Ten generator oprócz tego że jest "goły" w funkcje (posiada ich bardzo mało) to ma jedną bardzo poważną wadę, której chciałbym się pozbyć. Mianowicie formatowanie tekstu (pogrubienie, pochylenie, kolor, czcionka itp.) odnosi się do całej strony. A mi zależy na tym aby formatowanie tekstu przebiegało tak jak podczas pisania tematów na tym forum. Czyli że ja wybieram co ma być pogrubione i co najważniejsze w którym momencie tekst ten ma być pogrubiony, mieć kolor czerwony itd. Drugą, już znacznie mniej ważną wadą, może nie wadą - błędem którego nie mogę znaleźć to jest, że w drugim pliku (ob_generatora.php) zamiesciłem instrukcję switch no i ona nie chce działać. Jednak najważniejszym jest jest opisana wyżej pierwsza wada tego generatora. Mam nadzieję że mogę liczyć na waszą pomoc. Pozdrawiam, Dexter. PS. Jeśli złe forum to proszę przenieść. Jestem tu nowy więc za bardzo nie riętuję się w sytuacji. Ten post edytował dexter_m 23.07.2005, 11:35:29 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
Projekt: Deutsch Translator 2006 - 40% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- sygnaturka :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiesz co, fajny generator. Ale w tym linku nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o pomoc. Nie mogę pojąc tego bbcode, nie wiem jak go trzeba wykorzystać np
Cytat Pogrubiony tekst Opcja zamieniająca tekst umieszczony między znacznikami [/b] na pogrubiony Zastosowanie: [b]Przyklad Przyklad Kod php (3 lini): <?php $str = preg_replace("#\[b\](.*?)\[/b\]#si", "<b>\\1</b>", $str); ?> i nie wiem co ja sobie mam z tym zrobić. Jeszcze raz: Cytuję o co mi chodziło: Cytat Ten generator oprócz tego że jest "goły" w funkcje (posiada ich bardzo mało) to ma jedną bardzo poważną wadę, której chciałbym się pozbyć. Mianowicie formatowanie tekstu (pogrubienie, pochylenie, kolor, czcionka itp.) odnosi się do całej strony. A mi zależy na tym aby formatowanie tekstu przebiegało tak jak podczas pisania tematów na tym forum. Czyli że ja wybieram co ma być pogrubione i co najważniejsze w którym momencie tekst ten ma być pogrubiony, mieć kolor czerwony itd. i czekam na waszą pomoc. ![]() Ten post edytował dexter_m 23.07.2005, 17:17:10 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. zainteresuj się FCKEditor.
2. załóż sobie konto na www.epuls.pl i w swoim profilu wyedytuj swóje powitanie czy jak to tam się nazywa. Jest tam prosty edytor HTML, może Ci rozjaśni sytuacje, tyle, że jest on w JS a nie php. pozdr |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, nie zrozumieliście mnie. To nie ja mam korzystać z tego edytora tylko ja mam go napisać.
No właśnie. Chciałbym stworzyć coś takiego jak ten FCKeditor. Tylko nie wiem jak ![]() ![]() Ten post edytował dexter_m 23.07.2005, 20:12:19 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no jasne że jest
![]() |
|
|
![]()
|
|
kurcze, js odpada. Za mało potrafię JavaScript. W grę wchodzą tylko edytory zrobioe w php.
-------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie możesz zrobic tak jak jest na tym forum?
Np. robisz INPUT o VALUE="[b]", wtedy javascript wstawia to ( [b] ) do TEXTAREA (taki javascript skopiuj np. stąd ![]() |
|
|
![]()
|
|
wolguy
Cytat A nie możesz zrobic tak jak jest na tym forum? No właśnie od początku chciałem tak zrobić, ja napisałem: Cytat Ten generator oprócz tego że jest "goły" w funkcje (posiada ich bardzo mało) to ma jedną bardzo poważną wadę, której chciałbym się pozbyć. Mianowicie formatowanie tekstu (pogrubienie, pochylenie, kolor, czcionka itp.) odnosi się do całej strony. A mi zależy na tym aby formatowanie tekstu przebiegało tak jak podczas pisania tematów na tym forum. Czyli że ja wybieram co ma być pogrubione i co najważniejsze w którym momencie tekst ten ma być pogrubiony, mieć kolor czerwony itd. No.., trudno, czytanie ze zrozumieniem to podstawa a słowa: Cytat A mi zależy na tym aby formatowanie tekstu przebiegało tak jak podczas pisania tematów na tym forum. nie są napisane jakimś tajemnym szyfrem. Jedyny wolguy zrozumiał o co mi chodzi.mógłbyś mi dać jeden taki przykład, bo z input z value nie będzie problemu ale gorzej z JavaScript. Proszę o jeden mały przykład (fragment kodu). Ten post edytował dexter_m 24.07.2005, 08:38:48 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm....
ale to nei forum o js. w phpie musisz potem taki tekst z bb codem zamienic na tagi htmla... na forum znajdziesz bardzo dobry skrypt do konwersji bb code. i moze proponuje zmienic podejscie... co z tego ze nie znasz js. kiedys trzeba poznac. a z zainstalowaniem jakiegos edytora graficznego online nei powiniennes miec problemu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 10 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstawie tego, co napisał ActivePlayer:
i potem odczytujesz zawartość POST z "pole" i funcją np. str_replace zamieniasz [b] na <B> itd. |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki wam obu. Tylko troche niejasny jest dla mnie ten BB Code. Byłem na jego stronie no jedyne co z niej się dowiedziałem to że jest to jakiś generator.
Wybierzasz znaczniki no i on coś na php i/lub Js zmienia. Nie wiem o co chodzi. Może mi ktoś rozjaśnić umysł? -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ten link prowadzi do funkcj napisanej przez jakiegoś gościa z kodami bbcode.
Ale ja właśnie nie wiem do czego służy ten bbcode. ![]() ![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
bb code działa tak:
zamienia na <b>, na </b> itd... |
|
|
![]()
|
|
Dobra, chyba już rozumiem.
![]() To już ostatnie pytanko - do czego służy funkcja getElementById() w jS. Mam coś takiego: i mi nie działa, dlaczego? ![]() P.S sorki że zadaję, (dla was) takie banalne pytania ale się dopiero uczę. Liczę na waszą wyrozumiałość. Ten post edytował dexter_m 24.07.2005, 13:07:32 -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
ale co nie działa? bo formularz jest ok...
|
|
|
![]()
|
|
Czy jesteś cłkowicie pewny że to jest dobrze??
mam ten plik i jeszcze drugi : gen.php :
no i to mi nie chce działać. Po pierwsze wywala mi błąd js jeśli klkam zamknięcie pogrubieina, a po drugie w pliku php nic nie ma. po prostu białe tło a powinien być pogrubiony text. nie wiem o co chodzi. -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 121 Pomógł: 1 Dołączył: 4.01.2004 Skąd: Jawor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod wydaje sie byc poprawny ale radze zrobic np tak
pozniej odpowienio: -------------------- www:
WebMind.pl |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, wszystko gra fest!
![]() -------------------- Warsztat: Windows XP | Apache2 | php 50.X | MySQL 4.1
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:52 |