![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Mam problem z kodowaniem znakow. Mam stroke w ISO8859-2. Pobieram dane z bazy danych i przy wyświetlaniu ich zamiast 'ś' czy 'Ś' mam '?'. zamiast 'ą' mam 'š'. Nie wiem co to za kodowanie jest w bazie. Co i jak zrobić zeby wyświetlalo poprawnie ![]() Ten post edytował matchor 22.07.2005, 10:37:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzy żech są przeważnie źródłem problemów z kodowaniem:
1. Kodowanie w nagłówku strony. 2. Kodowanie danych w bazie. 3. Zapis pliku w odpowiednim kodowaniu. 3. jest najczęstszym problemem. Może właśnei twój plik index.php, pomimo że w nagłówku strony ustawia kodowanie iso jest zapisany w innym formacie. Poszukaj programów konwetrujących plik na różne formaty kodowania, albo zacznij używać edytora, który zapisuje pliki w odpowiednim formacie. No chyba że faktycznie kodowanie w bazie masz złe. Wtedu po prostu zmień je ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh
1. Kodowanie w naglowku - ISO8859-2 2. Kodowanie w bazie - nie wiem:/ 3. Kodowanie pliku... kowertuje przed zapisem do iso 8859-2 . Wszystko co pisane w HTMLU wyświetla mi dobrze Wszystkie ogonki poprawnie. Jedynie to co wyświetla php po pobraniu z bazy jest zle. Więc chodzi o kodowanie bazy, Niestety nie mam uprawien by je zmienic dlatego musze to zrobic jakos w php. Ale nie wiem co to za kodowanie. Nie wiem jak i czym przekonwertowac:/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a z jakiej wersji MySQL-a korzystasz?
--------------------------------------- edit: jezeli korzystasz z MySQL-a 4.1 to w systemie porownan ustaw sobie na ucs2_polish_ci i powinno byc wszystko ok pozdrawiam Ten post edytował brachu 22.07.2005, 12:14:23 -------------------- www.tanieprogramy.edu.pl
www.zamkor.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:44 |