![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Wiem, że temat ogonków jest już oklepany ale tym razem dopadł mnie i strasznie mnie zezłościł. Czytałem w archiwum ale nie zakapowałem o co chodzi. Jest tak: Mam bazę danych w MySQL i wpisane w niej dane z polskimi ogonkami, jak zadaję jej pytanie z wiersza poleceń to wszystko jest ok., ogonki są jak talala. No ale jak tylko wyciągam te dane przez skrypt php to wszystko się rozwala:(. Mam dane wszędzie kodowanie ISO-8859-2, w pliku php.ini oraz httpd.conf ustawiłem default charstet właśnie na ISO-8859-2 i dalej nic. W archiwum znalazłem jakieś informacje o ustawieniu kodowania w bazie danych MySQL, ale za nic nie wiem o co chodzi. Może ktoś ma jakieś drobne sugestie w wojnie z tymi krzaczyskami? ![]() ![]() ![]() -------------------- ...life is just...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 27.06.2005 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak najlepszą sugestią jest nie używanie polskich znaków
![]() ![]() -------------------- :: don't you know, I'm LoCo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie by było zrobić jak mówisz, ale nie da rady - polskie ogonki są w nazwach miejscowości i np: Lodz troche dziwnie wyglada...
Jakieś inne pomysły? ![]() ![]() ![]() -------------------- ...life is just...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw kodowanie w tabeli na latin2. np.
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Bardzo fajny pomysł tylko co to jest to z1 i k1?
![]() ![]() Ja myślałem, że z1 to nazwa tabeli, no a k1 to nazwa kolumy w mojej tabeli. Wpisałem więc
i wyskoczył Error, że mam błąd w składni, z przecinkiem pomiędzy nazwa i miejscowość też próbowałem i nie działa. Czy coś skopałem?? PS: Moja tabela nazywa się "msp" Kolumny to "nazwa" i "miejscowość" A jeszcze jedno w manualu przeczytałem coś takiego: Cytat You can change the character set with the --default-character-set option when you start the server. Z tym, że to jest opisane dla Linuxa Może ktoś wie jak to zmienić pod Winzgrozą ![]() Ten post edytował exit 20.07.2005, 13:59:38 -------------------- ...life is just...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbym jeszcze znał się na MySQL...
![]() zobacz tak:
i
-------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Niestety nie pomogło, tzn nie do końca.
Zadziałała zmiana w bazie danych, nie wyświetliła żadnych błędów, czyli w bazie dane też są już w standardzie latin2. No a po wyciągnięciu ich przez php nadala "widze ciemność" tzn wredne krzaczyska i .... wracamy do początku ![]() No i jeszcze mam jeden pomysł, może wystarczy odpowiednio zkonfigurować plik my.cnf. Ten post edytował exit 22.07.2005, 07:51:37 -------------------- ...life is just...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:38 |