![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2003 Skąd: Jędrzejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ktory system zapisu wpisow w ksiedze gości jest nooo tak powiem lepszy ? ze kazdy wpis bedzie w osobnym pliku czy wszytkie w jednym ? ... jak taka ksiega bedzie posiadac zaluzmy 546 i kazdy wpis bedzie w osobnym pliku too taka forma zapisu jest bardziej wydajna od tej gdzie wpisy sa w jednym pliczku trzymane ? czy roznicy nie ma i tu tylko chodzi o wygode pisania ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam każdy wpis w osobnym pliku....
Jeśli będziesz wszystko trzymał w jednym pliku to po pewnym czasie on będzie duży i wczytywanie takiego pliku będzie dłuższe... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja osobiście polecam baze danych zamiast plików i wszystko trzymać w jednej tabeli
![]() update to v1.1 Nie wziąłem pod uwagę tego, co Kameleon napisał, a ma calkowitą racje. Chyba też bym rozdzielił pliki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2003 Skąd: #olug Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miare prostym i calkiem dobrym sposobem jest przetrzymywanie X ilosci wpisow w jednym pliku. Powiedzmy ze w jednym pliku jest do 100 wpisow. W kazdej linijce separatory oddzielaja poszczegolne stringi ktore potem ladowane sa do tabeli. Fe:
zawartosc pliku wpisy.txt : Autor 1 wpisu||Email Autora||Tresc wpisu Autor 2 wpisu||Email Autora||Tresc wpisu Autor 3 wpisu||Email Autora||Tresc wpisu kawalek kodu: Kod <?
//ladujemy kazda linijke do jednej komorki w tabeli $wpisy = file('wpisy.txt'); //rozbijamy 1 linie pliku, czyli zerowa komorke na poszczegolne czesci $wpis1 = explode("||",$wpisy[0]); //otrzymujemy: print_r($wpis1) //Array ( [0] => Autor 1 wpisu [1] => Email Autora [2] => Tresc wpisu ) ?> Calkiem dobrze sprawdza sie w praktyce, sam uzywam. -------------------- sh0re
gg# 1069267 [img]http://www.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=1069267&styl=1[/img] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W miare prostym i calkiem dobrym sposobem jest przetrzymywanie X ilosci wpisow w jednym pliku. [...], sam uzywam.
No to nie jest zbyt dobry pomysł... Wyobraź sobie, że masz 1000 wpisów i to cały czas Ci się powiększa... Wczytywanie takiego pliku do tablicy to nie za dobry pomysł.... Dobra organizacja katalogu i nazwy plików i będzie szybciutko śmigać. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2003 Skąd: #olug Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
X ilosci, czyli np 100, 50 czy ile tam sie chce w jednym pliku, nie ma balaganu, a wczytuje tylko potrzebny plik wiec szybko to robi. Nie widze przeciwwskazan co do tego.
-------------------- sh0re
gg# 1069267 [img]http://www.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=1069267&styl=1[/img] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2003 Skąd: Jędrzejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie jestem w trakcie pisania ksiegi i kazdy wpis jest zapisywany w osobym pliczku w postaci:
[php:1:edc6730073] <?php $nick="highlander"; $mail="fx7@o2.pl"; $www="nie ma"; $gg="3042355"; $tresc="jakis wpis"; $ip="127.0.0.1"; $data="16:11:55 5/6/2003"; $id="2"; ?> [/php:1:edc6730073] ale zastosowalem kiepski tak powiem system wyświetlania ponieważ przy każdym wejściu na booka jest tworzona tablica ktora zawiera wszystkie nazwy plikow w których sa te wpisy w takiej postaci jak wyżej dalem przykład, taka tablica jest puzniej cieta po 15 i te 15 pozycji zawieraja nazwy plikow które sa przy pomocy petli includowane i te zmienne ktore sa trzymane w tych plikach sa układane w tabeli. No moze to dobry system jak ksiega bedzie posiadac do 150 wpisow alee jak bedzie miala 500 wpisow to robienie przy kazdym wywolaniu strony glownej tablicy zawierajacej 500 pozycji z ktorej sa wyswietlane tylko 15 pozycji jest nooo strasznie nie wydajne i wolne .... moja ksiega ktora wyswietle wpisy tak jak wyzej napisalem i jest no fazie pisania, testowania i posiada pewnie nie jeden błąd mozna znaleść pod adresem http://www.howks.piwko.pl/sim/book.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisał Kameleon, przechowywanie wszystkich wpisów w jednym pliku nie jest zbyt dobrym pomysłem. Jak pisałem swój serwis to robiłem wszystko w jednym, a po 1,5 roku niektóre pliki mają po 2-3 MB... No ale niedługo będzie całkiem nowa odsłona mojego serwisu :-)
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 20:30 |