![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak stworzyć w formularzu dwa guziki submit aby wysyłały dane do różnych stron docelowych?
-------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jednym formularzu tego nie zrobisz. Musisz zrobić dwa formularze
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A mi się udało:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, ale za pomocą samego xhtml'a tego nie zrobisz - a właśnie tu trafił ten topik.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DZIEKI. Podaj adres to prześle Ci słoik z miodem
![]() -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a zwykły button z funkcja submit() można traktować jako przycisk submit chyba...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie, nie myślałem za długo jak napisałem posta
![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Cytat(crashu @ 2005-07-19 09:38:16) No a zwykły button z funkcja submit() można traktować jako przycisk submit chyba... Tak tylko że funkcja submit() nie ma argumentu action, a mnie chodzi o przekierowanie formularza na dwie różne strony, tak jak napisał nospor. -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to używasz tego co zaproponował nospor dodatkowo ustawiając te przycisku na button i dodając do akcji submit()...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale panowie: poco używać button i na siłę wstawiać mu submit()? Od tego jest przycisk submit
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor: kombinowaliśmy tak (a przynajmniej ja) bo myślałem, że standard XHTML nie pozwala na użycie więcej niż 1 przycisku submit w formularzu. Właśnie sprawdziłem - validator się o nic nie rzuca, więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyc paru submitów... EOT
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Byloby wręcz dziwne gdyby nie pozwalał.PRzecież dwa lub więcej submitów może też się odnosić do jednego formulalrza. Każdy z nich może powodować inną akcję. A to jaki wciśnięto rozpoznawać można np. isset($_POST['nazwa submita'])
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2005 Skąd: Goleniów (pod Szczecinem) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja troche podbije temat, mam problem podobny... mi chodzi o to że w jednym formularzu są są dwa przyciski submit, po naciśnięciu ma wykonać się jedna albo druga akcja.
wyglada to tak: Są dwa pola. po przeładowaniu strony wyświetlają sie takie akcje:
Przepuszczam że należy włożyć coś jeszcze w formularzu, ale pola ukryte tego nie obsłużą.. ma ktoś jakiś pomysł.. |
|
|
![]()
|
|
nadaj submitom rozne nazwy, dla jednego np: name="edit", a dla drugiego, name="preview"
a potem w kodzie php:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo nadasz każdemu SUBMITOWI nazwę czyli:
i w php będziesz sprawdzał czy dany submit był kliknięty:
Możesz też wykorzystać buttony i JS. Po zdarzeniu onClick na któryś z buttonów wywołujesz funkcję JS, która ustawia jakieś pole hidden określoną wartością i zatwierdza formę. Coś w tym stylu:
w php odczytujesz w switch'u wartość $_POST['akcja']; -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:45 |