![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczalem czytac o Smarty i sie zastanawiam czy to jest wogole potrzebne. Na pierwszy rzut oka to tylko komplikuje zycie. Po co mam sie meczyc z templatami jak moge dac zamiast <title>{title}</title> <title><? echo $title; ?></title> Czy to sie Wam przydaje? Zastanawiam sie nad jego uzywaniem. Przekonajcie mnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co prawda nie używam Smarty, tylko własnego systemu szablonów, ale idea jest ta sama - oddzielenie kodu php od html, a co za tym idzie czytelność.
A co do "komplikowania sobie życia" - spróbuj zrobić coś większego bez szablonów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja smarts'ow unzywam z wielkim powodzeniem ...
zaczalem zupelnie przypadkowo, gdyz potrzebowalwem systemu szablono, a mialem za malo czasu, by pisac swoj system ... no i juz tak zostalem z nimi ![]() poklecam kazdemu, kto robi wieksze projekty, masowe ... bez szablonow wtedy ni rusz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię teraz trochę skomplikowany sklep i wcale nie korzystam z szablonów - zamiast tego daję np.:
[php:1:97ae8a881b]<?php Pokaz_Kategorie(1); ?>[/php:1:97ae8a881b] I działa bardzo ładnie. W wypadku gdy potrzebuję zmienić design czy skórkę podaję w funkcji odpowiednią zmienną zapisaną w sesji (dotyczącą aktualnej skóry), co potem przekłąda się na kolory itd. itp. Poza tym oparcie wyświetlania na funkcjach umożliwia większa modułowość strony - klient dostanie tylko to co kupił (docelowo ma mieć możliwość wyboru modułów jakie chce mieć), i nic poza tym. Na razie nie widzę uzasadnionej potrzeby wykorzysyywania szablonów, więc ich nie stosuję. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W wypadku gdy potrzebuję zmienić design czy skórkę podaję w funkcji odpowiednią zmienną zapisaną w sesji (dotyczącą aktualnej skóry), co potem przekłąda się na kolory itd. itp. Poza tym oparcie wyświetlania na funkcjach umożliwia większa modułowość strony - klient dostanie tylko to co kupił (docelowo ma mieć możliwość wyboru modułów jakie chce mieć), i nic poza tym.
Na razie nie widzę uzasadnionej potrzeby wykorzysyywania szablonów, więc ich nie stosuję. Uzasadniona potrzeba: praca zespołowa - ktoś pisze kod, ktoś inny robi grafę. W przypadku potrzeby zmiany grafiki na stonie, nie trzeba zaprzątać takimi pierdołami głowy programiście ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zaczalem czytac o Smarty i sie zastanawiam czy to jest wogole potrzebne. Na pierwszy rzut oka to tylko komplikuje zycie. Po co mam sie meczyc z templatami jak moge dac zamiast <title>{title}</title> <title><? echo $title; ?></title> Czy to sie Wam przydaje? Zastanawiam sie nad jego uzywaniem. Przekonajcie mnie :) 1) rozdzielenei logiki od prezentacji - osobno mamy html osobno pliki html
2) przejrystosc kodu - nie ma mieszanimi echo forow i whili z pritami ;) 3) mozliwosc cachowania danych - czesciowego, calkowitego, warunkowego - aspekt wydajnosciowy 4) mozliwosc latwego wykorzystnia tych samych danych do zaprezentowania w roznej formie (np tylko 10 slow newsa i caly news) 5) analogicnzie w druga strone - mozliwosc wykrozystnaia tego samego podszablonu w innym miejscu 6) przenisienie warunkowosci i zachowan na poziom smarty - mozesz na poziomie tempaltow robic ify, while etc oraz wywolywac obiekty {$page->showNews(10)} 7) osobno mozna modyfikwoac jedna czesc osobno druga ;) 8) mozliwosc tworzenia swoistych modulow poprzez include_php i dolaczenie lub nie pewnej funkcjonalnosci do samego serwisu. uf tyle. jak cos wymysle moze dopisze. pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwykłe szablony nie spelniaja moich żadnych podstawowych wymagan np. jezeli cala strona roznila sie tylko dwoma linijkami to trza bylo robic nowy *.tpl, tak samo bylo z petlami *.tpl zeby zaczac *.tpl dla petli i nastepny *.tpl aby zkonczyc (nie mylic z header body footer) - od tego wszystkiego az bolu glowy dostawalem.
No ale kiedy odkrylem SMARTY to mozna powiedziec WOW, tak mi sie spodobal ze az zmienilem juz skonczony projekt i nie zamiezam zaczynac nic innego bez szablonow. Mysle ze kazdy powinien sie przekonac o funkcjonalnosci np {section} {/section} . To wszystko daje mi przejzystosc i mozliwosc zmian w kazdej chwili bez zastanawiania sie nad tym - "po cholere ja kieddys uzylem tej zmiennej". W kazdym *.tpl mam "index" zmiennych do dyspozycji (skojazonych z szablonem ale niekoniecznie wykorzystywanych) i w oparciu o niego moge duzo zmienic w jednej chwili. To daje bardzo duza elastycznosc. Tak wiec bardzo polecam. A co do grafikow to hmm.. z doswiadczenia wiem ze jak taki zobaczy if-a to choroby dostaje, a jednak elastycznosc SMARTY-ego jest okupiona tym ze trza manuala znac co nie zawsze jest mile widziane wprzez graf.. moze ja mam tylko takiego pecha. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy to sie Wam przydaje? Zastanawiam sie nad jego uzywaniem. Przekonajcie mnie :)
z lekkim opiznieniem ale przypomnialem sopbie o dossc obszernym wytlumaczeniu "po co smarty" dostepnym w internecie. http://smarty.php.net/whyuse.php pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
troche sobie poczttałem o smartach.
Sam korzystam z innego prostrzego systemu. Przeglądałem stronke http://smarty.php.net i w ich linkach jakos nie znalazłem strony dobrej graficznie. Wszystkie są bardzo podobne czy to jest przypadek?? podajcie jak znacie jakaś dobrze wykonaną stronke używającą smarty. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
No nie wiem, czy można powiedzieć, ze jest to stonka dobra graficznie, (w końcu nie wypada sie chwalić
![]() A tak na poważnie - SMARTY w żaden sposób nie ogranicza twórców. To tak jak by powiedzieć, że stony robione w php są prostrze niż te tylko w HTML... Absurd... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
W życiu nie używałem smarty (tylko raz jako test) i nie przydaj mi sie to
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widocznie te linki byly akurat słabe.
Smarty są dobre ale wole skorzystać z sytstemu webcity prodstrzego. Po małej modyfikacji może działąć chyba tyle samo co smarty ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jeśli bedziesz miał chwilę = poczytaj
:arrow: http://smarty.php.net/manual/en/what.is.smarty.php i :arrow: http://smarty.php.net/whyuse.php W tej chwili żaden inny system template nie oferuje tego poziomu... _________________ Niby 800 to nie dużo, ale ... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat W życiu nie używałem smarty (tylko raz jako test) i nie przydaj mi sie to :P usunac ta wiadomosc?
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Po małej modyfikacji może działąć chyba tyle samo co smarty :) prosze podaj linka do tego webcity systemu. korzystam z smarty juz dosc dlugo i wydaje mi sie mylisz.
pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:b5a2c0f30a]<?php
<? class template { var $unparsed = array(0 => ""); var $parsed = ""; var $blocks = array("default" => ""); function load($plik) { $this -> unparsed = @file($plik.".tpl"); } function parse() { $this -> parsed = ""; $cnt = count($this -> unparsed); for($i = 0; $i <= $cnt; $i++) { $tekst = $this -> unparsed[$i]; $found = array(); if(preg_match_all("#{(.+?)}#is", $tekst, $found)) { foreach($found[0] as $block) { $block = str_replace("{", "", $block); $block = str_replace("}", "", $block); $tekst = str_replace("{".$block."}", $this -> blocks[$block], $tekst); } } $this -> parsed .= $tekst; } } } ?> ?>[/php:1:b5a2c0f30a] chyba to też ten sam http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2971&h...ht=pregmatchall jednak mi osobiście sie bardziej podoba ten parser który znalazlem na forum: [php:1:b5a2c0f30a]<?php function parse1($file, $blocks = array()){ if(file_exists($file)){ $f = fopen($file, 'r'); $unparsed = fread($f, filesize($file)); fclose($f); } else{ die('Plik "'.$file.'" nie istnieje!'); } if(preg_match_all('#{(.+?)}#is', $unparsed, $found)){ $parsed = $unparsed; foreach($found[1] as $block){ $parsed = str_replace('{'.$block.'}', $blocks[$block], $parsed); } } return $parsed; } ?>[/php:1:b5a2c0f30a] http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2658 Jest on szybszy od tego z webcity i od smartów. Zresztą smarty są bardzo wolne. Sam napisałem parser który potrafi zrobić includowanie obsługuje subsekcje i jest o wiele szybszy od smartów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 4 Dołączył: 12.03.2003 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
całkowicie zgadzam się z przedmówcą !
![]() ps. niech ktoś mi powie jak SMARTY ogramicza webmastera... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla zainteresowanych: porównanie wydajności.
Przy skomplikowanych stronach i włączonym akceleratorze, Smarty jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o wydajność. Dodam, że w takich właśnie warunkach pracować będzie przyszły serwis php.pl. -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
ja porównywałem dokładnie smarty z tym na webcity i poprzedni przykład
szablon był taki (ze strony smartów) Kod <html>
<head> <title>User Info</title> </head> <body> User Information:<p> Name: {$name}<br> Address: {$address}<br> </body> </html> jest to szablon z zródeł smartów. W pętli 1000 wyniki były: Smarty : 18.81292 sekund Webcity : 9.10678 sekund "Moje" : 8.51534 sekund |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bora ale gdzie masz takie sytuacje zblizone do Twojego testu. Wydaje mi sie ze test jest bez sensu.
-------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:05 |