![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: opole/wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie mogę nawiązać połączenia z mysql poprzez PEAR: ![]() do połączenia używam następującego ciągu dns: Cytat mysql://user:passwd@host/db_name jako host podaje: localhost, otrzymuje następujący komunikat: Cytat Unable to include the DB/mysql.php file for `tutaj podany przeze mnie dns' Ktoś wie co może być przyczyną ![]() z góry dzięki za pomoc pozdrawiam Lechu Ten post edytował Lechu 18.07.2005, 19:45:56 -------------------- LnM portfolio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na pewno sciezka do tego pliku z klasa jest prawidlowa?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: opole/wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Scieżka jest na pewno prawidłowa ponieważ ten błąd zwrócony jest właśnie przez metodę connect($dns), a komunikat odczytany za pomoca metody getDebugInfo()
![]() gdyby ścieżka nie była prawidłowa, to nie mógłbym z nich korzystać Ten post edytował Lechu 18.07.2005, 21:30:39 -------------------- LnM portfolio
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! widze stary temat na forum a dla mnie całkiem aktualny jak by ktos mial rozwiązanie tego problemu bądź wiedział jak do Krasnalserv v.2.7-4 dograć sprawnie PEAR :: DB --wiem że krasnal ma swoja własna strukture i wewnętrzna kombinacje i wrzucenie pear i db do katalogu pear i zmiana include niestety nie wiele daje ... niestety... błąd występuje na DB::connect($dsn) Error : not found. nie znajduje bazy...
require_once('DB-1.7.6/DB.php'); $user = 'root'; $pass = 'krasnal'; $host ='localhost'; $db ='zakladki'; $dsn = "mysqli://$user:$pass@$host/$db"; $dba = DB::connect($dsn); if (DB::isError($dba)) { echo 'Błąd połączenia z bazą danych!'; echo $dba->getMessage(); exit(); }else echo('połączony'); /* * zapytania SQL * * */ $dba->disconnect(); zaznaczam że root ma wszelkie mozliwe uprawnienia .... pomocy koledzy Jak by ktos miał jakis porządny pack krasnal z PEAR i DB który by ładował je do dziwnej struktury krasnala.. tak to w życiu jest .. można przesiedziec 2 noce i zastanawiac się dalczego niechce klasa DB znaleźć bazy a błąd jest tak banalny że to głowa mała... jedna literka mój błąd byl taki : $dsn = "mysql{i}://$user:$pass@$host/$db"; tak to {i} bylo powodem mojej adoracji nocnej jak to się mowi "trzeba czaić baze" w jakiej się operuje ;-) i mniej skryptów kopiować na rzywca.. pozdrawiam ktokolwiek tu zajrzy .. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 22:25 |