![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mój problem jest następujący. Powiedzmy, że mam dwie tabele w bazie danych z jakimiś tam danymi. # tabela1 id | nazwa 1 | asd 2 | abc 3 | dsa ... # tabela2 id | nazwa 1 | bfd 2 | ehb 3 | asd ... Pytanie: Jak za pomocą SELECT'a pobrać te rekordy, które występują w obydwu tabelach (w powyższym przykładzie 'asd') ? Próbowałem tak:
...ale coś nie wychodziło. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam, yook. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod WHERE nazwa='".$rzad1['nazwa']."' Ale do porównywania dwóch tabel jest jakaś inna prosta i zasobo oszczędna metoda;) Jaka? Nie wiem;) Nie miałem potrzeby używać;) W sumie to chyba można zrobić coś takiego... Kod SELECT tabela1.nazwa FROM tabela1, tabela2 WHERE (tabela1.nazwa=tabela2.nazwa); ... ale nie jestem pewien;) Ten post edytował xamil 15.07.2005, 23:19:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz tez zastosowac LEFT JOIN
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod SELECT tabela1.nazwa FROM tabela1, tabela2 WHERE (tabela1.nazwa=tabela2.nazwa); Działa ok. Mam jeszcze pytanie, jakby ten kod wyglądał jakbym chciał pobrać dane występujące np, w 3 tabelach ? I czy ktoś mi może mniej więcej wytłumaczyć jak w tym przypadku skorzystać z funkcji LEFT JOIN ? Dzięki za pomoc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak samo dokladasz dodatkowa tabele i dajesz warunek.
LEFT JOIN laczy tak samo jak ten powyzej, ale gdy nie ma dopasowania to uzupelnia NULLami, poszukaj no forum czesto sie to pojawia. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:27 |