![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy aby mozna bylo korzystac na swoim serwerze z plikow .htaccess (np. do obslugi "ladnych" URL'i) w sekcji <Directory> musi byc dyrektywa AllowOverride ustawiona na All? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez
Cytat AllowOverride All będziesz mógł mieć wgrany plik .htaccess, ale żadna z wpisanych tam opcji nie będzie działać. W/w opcja pozwala "nadpisać" ustawienia zapisane w httpd.conf ustawieniami zawartymi w .htaccess. Innymi słowy: tak :-) -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
innymi slowy dzieki:)
PS. to teraz zastanawia mnie dla czego na kilku serwerach do ktorych mam dostep nie moge korzystac z .htaccess ? czy jest to jakos niebezpieczne dla serwera? w manualu do Apache'a pisze ze jest to domyslne ustawienie (aczkolwiek po instalacji na windows w pliku httpd.conf mam ustawienie na none |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mhs) [...] to teraz zastanawia mnie dla czego na kilku serwerach do ktorych mam dostep nie moge korzystac z .htaccess ? czy jest to jakos niebezpieczne dla serwera? [...] Wszystko zależy od stopnia paranoi... znaczy wiedzy i troski o bezpieczeństwo administratora serwera ![]() -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AllowOverride nie koniecznie musi miec wartosc ALL (htaccess moze nadpisac wszystkie (przewidziane dla niego) opcje), wystarcza maxymalnie ograniczone uprawnienia -- zajrzyj do manuala po szczegoly.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(dr_bonzo @ 2005-07-11 11:54:06) AllowOverride nie koniecznie musi miec wartosc ALL (htaccess moze nadpisac wszystkie (przewidziane dla niego) opcje), wystarcza maxymalnie ograniczone uprawnienia -- zajrzyj do manuala po szczegoly. Dzięki za info. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:46 |