![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2003 Skąd: Nowy Sącz / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Mam następujący problem. 1. Ja ustawić (jak zrobić) aby ustawić wywoływanie się jakiejś funkcji w ramach sesji cyklicznie co określony jako parametr interwał czasu (coś na wzór zapętlania setTimeOut w java script). Potrzebuje takiej użyteczności po stronie serwera. 2. Wiem, że to pytanie jest beznadziejne ale czy mozna wysłać coś do przeglądarki jeżeli w danym momencie nie komunikuje się ona z serwerem jeżeli wszytkie potrzebne do tego dane typu ip itd zrzucił bym sobie wcześniej do zmiennych sesji Jest to związanie z punktem 1 i ochroną danych prywatnych. Chiałbym sprawdzać cyklicznie czas ostatniej komunikacji przeglądarki z serwerem i po określonym czasie przy braku komunikacji wysłać kilka sygnałów do przeglądarki np. document.close();[/i] -------------------- --
Pozdrowienia "Franek" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm.. może magą ci pomóc ticki (cy jakoś tak), ale one wywołują funkcje nie co jakiś czas, ale po okreslnej ilości instrukcji. Tutaj link/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej :)
Cytat Ja ustawić (jak zrobić) aby ustawić wywoływanie się jakiejś funkcji w ramach sesji cyklicznie co określony jako parametr
najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron
interwał czasu (coś na wzór zapętlania setTimeOut w java script). Potrzebuje takiej użyteczności po stronie serwera. Cytat Wiem, że to pytanie jest beznadziejne ale czy mozna
mozesz np zrobic tyci iframe'a na stronie ktory w head'dzie ma refresha co 10 secund - bedize podtrzymywal sesje. ew robil to co sobie chcesz ;)
wysłać coś do przeglądarki jeżeli w danym momencie nie komunikuje się ona z serwerem jeżeli wszytkie potrzebne do tego dane typu ip itd zrzucił bym sobie wcześniej do zmiennych sesji Cytat Jest to związanie z punktem 1 i ochroną danych prywatnych. Chiałbym sprawdzać cyklicznie czas ostatniej komunikacji przeglądarki z serwerem
pomysl algorytmu: przy odswiezeniu strony (calej) ustawiasz w sesji time() ostatniego odswiezenia, na stronie umieszczasz iframe'a w ktorym odsiweza sie tyci plik php - sprawdza on czy data ostateniego odsweizenia sie mniejsza od aktualnego time() o np 400 sekund. jesli tak wysylasz swoje window.close(). w przeciwnym wypadku tworzysz malego htmla zeby tyci iframe znowu sie odswiezyl. tyle ;)
i po określonym czasie przy braku komunikacji wysłać kilka sygnałów do przeglądarki np. document.close(); pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2003 Skąd: Nowy Sącz / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
> kurtz napisał: > najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam > server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram > zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron niestety jestem tylko zwykłym użytkownikiem ![]() cron jest dla mnie rzeczą praktycznie niedostępną. Nie mam możliwości definiowania sobie nowych zadań bez wiedzy administratora. A zawracanie mu głowy byle jakim bagiem który będe znajdywał przez pierwszy tydzień pracy nie wchodzi w rachubę. > kurtz napisał: > mozesz np zrobic tyci iframe'a na stronie ktory w head'dzie ma > refresha co 10 secund - bedize podtrzymywal sesje. ew robil to > co sobie chcesz ![]() tutaj mówisz o zaufaniu użytkownikowi (uzytkownik = ![]() -------------------- --
Pozdrowienia "Franek" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cześć!
cron != crontab.
> kurtz napisał: > najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam > server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram > zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron niestety jestem tylko zwykłym użytkownikiem :( i nie mam praw roota. jesli nie masz dostepu do crontaba popros adminsitratora. Cytat No chyba że istnieje jakiś sposób, żeby użytkownik nie mógł sobie podglądnąć kodu strony dla IFrame. Jeśli tak to prosiłbym o infotmacje bo z technologiami internetowymi jeszcze nie miałem za dużo do czynienia (cookie nie wchodzą w rachubę). nie rozumiem czego sie boisz - w ifrmaeie przeciez bedziesz mial wylacznie wynik czyli kod html z samo odswiezaniem.
pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:32 |