![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Otóż z mysql mam styczność 2 dzień :/, i mam taki dziwny problem, tworze tabele: Cytat create table news ( `news_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, `heading` varchar(100), `body` TEXT, `date` DATE, `author_name` varchar(40), `author_email` varchar(60), PRIMARY KEY(news_id)); dodawanie dziala, wszystko ok natomiast kiedy tworze link do dalszej części artykułu: <a href=\"?md=show_all&number=".$row["news_id"]."\"> więcej...</a> dodaje sie automatycznie spacja :np. ..&number= 2, o dziwo przy odczycie pobiera ze spacją i odczytuje, chociarz w bazie nie ma tej spacji wiem troche zagmatwałem ale może wiecie jak ją usunąć, bo w linku robi sie takie coś zamiast spacji: %20 -------------------- Szejk
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Narazie spróbuj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dalej to samo :/, ale dziwne że z tą spacją i tak wczytuje prawidłowo, więc jak skasuje tą spacje to będzie dalej działać?
![]() -------------------- Szejk
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj funkcji trim w dodawniu do bazy i podczas wyswietlania.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod INSERT INTO news VALUES(NULL.. (co tu "trimować"? :P) przy wyświetlaniu też już próbowałem, i chop próbowałem i nawet str_replace ![]() -------------------- Szejk
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
OMG
![]() nie mam trimować innych zmiennych, w `news_id` są id newsow do ktorych dodaje sie spacja (ale w bazie jej nie ma ;/)i to jest właśnie NULL, dlatego napisałem "co tu trimować" (gmatwam troche ![]() help.. Ten post edytował Szejk 7.07.2005, 19:59:48 -------------------- Szejk
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy gmatwasz
![]() Try like this
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
napisałem że już próbowalem TRIM hehe :D,pomóżcie , ewentualnie zostawie tak jak jest ale to w sumie dziwne ;/
EDIT: omg zmieniłem w linku & na & i nie ma spacji!! o_O co jest grane? XD EDIT: omgx2 :) sory za ten temat wiem co jest nie tak, później przepuszczalem to przez funkcje wordwrap... chyba wiecie już czemu ta spacja :), sory za glupi OT Ten post edytował Szejk 7.07.2005, 21:47:23 -------------------- Szejk
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:16 |