![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2004 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod dotyczący kanałów RSS, który pobiera kazdą ikonę (item) z bazy danych:
Nie wiem, co tutaj mam źle :/ (wyświetla mi błąd Parse error: parse error, unexpected T_STRING in /home/users/sp1sanok/www/rss/newsy.php on line). Mam też drugie pytanie: nie wyświetla mi błędu, jeśli jest zapisane jako plik o rozszerzeniu *.xml , ale jak jest *.php to wyświetla, więc ew. jakie mam dać rozszerzenie? dysponuję wersją PHP4. Skrypt znajduje się na stronie http://sp1sanok.avx.pl/rss/newsy.xml oraz http://sp1sanok.avx.pl/rss/newsy.php Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Ten post edytował kornelcio 6.07.2005, 12:31:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2004 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozszerzenie php: pokazuje ten sam błąd w linijce 3
rozszrzenie xml: opera pokazuje mi coś takiego: Cytat Błąd składni XML: na początku obiektu zewnętrznego brak instrukcji przetwarzania xml (Wiersz: 3, Znak: 0) <?php include('../db.php'); ?> <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <rss version="2.0"> <channel> <generator>Broadcast Builder 1.48 Personal © Lionhardt Technologies 2003, www.lionhardt.com/bb</generator> <lastBuildDate>Wed, 06 Jul 2005 07:07:17 GMT</lastBuildDate> <title>Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku</title> <link>http://sp1sanok.avx.pl/</link> <language>pl</language> <copyright>Copyright 2005 by Kornel Komenda</copyright> <managingEditor>Kornel Komenda (kornelcio@gmail.com)</managingEditor> <webMaster>Kornel Komenda (kornelcio@gmail.com)</webMaster> <?php $query = mysql_query("SELECT `data_pub` FROM `rss_news` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1"); $wynik = mysql_fetch_assoc($query); echo "<pubDate>".$wynik['data_pub']."</pubDate>"; $last = mysql_query("SELECT * FROM `rss_news` ORDER BY `id` DESC LIMIT 8"); while($row = mysql_fetch_assoc($last)) { echo "<item> <title>".$row['title']."</title> <link>http://sp1sanok.avx.pl/glowna/index.php?id=news#".$row['id_newsa']."</link> <description>".$row['description']."</description> <pubDate>".$row['data_pub']."</pubDate> </item>"; } ?> </ nazwa pliku: newsy2.xml oraz newsy2.php Ten post edytował kornelcio 6.07.2005, 12:51:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj na dać ob_start i ob_end_flush... może to coś pomoże...
|
|
|
![]()
|
|
dodałem ob_start i ob_end_flush i zmieniłem kod, żeby łączył się z bazą z tego pliku:
Kod <?php ob_start(); mysql_connect('localhost', '********', '*******') or die("Błąd numer 1"); mysql_select_db('********') or die("Błąd numer 2"); ?> <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <rss version="2.0"> <channel> <generator>Broadcast Builder 1.48 Personal (C) Lionhardt Technologies 2003, www.lionhardt.com/bb</generator> <lastBuildDate>Wed, 06 Jul 2005 07:07:17 GMT</lastBuildDate> <title>Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku</title> <link>http://sp1sanok.avx.pl/</link> <language>pl</language> <copyright>Copyright 2005 by Kornel Komenda</copyright> <managingEditor>Kornel Komenda (kornelcio@gmail.com)</managingEditor> <webMaster>Kornel Komenda (kornelcio@gmail.com)</webMaster> <?php $query = mysql_query("SELECT `data_pub` FROM `rss_news` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1"); $wynik = mysql_fetch_assoc($query); echo "<pubDate>".$wynik['data_pub']."</pubDate>"; $last = mysql_query("SELECT * FROM `rss_news` ORDER BY `id` DESC LIMIT 8"); while($row = mysql_fetch_assoc($last)) { echo "<item> <title>".$row['title']."</title> <link>http://sp1sanok.avx.pl/glowna/index.php?id=news#".$row['id_newsa']."</link> <description>".$row['description']."</description> <pubDate>".$row['data_pub']."</pubDate> </item>"; } ?> </channel> </rss> <?php ob_end_flush(); ?> Pokazuje błąd w lini 6: czyli tam, gdzie jest deklaracja xml'a (rozszerzenie php) w roszerzeniu xml: brak instrukcji prztwarzania xml. Troszkę to dziwne mi się wydaje :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz short_tags On
wiec "<?xml" traktuje jak kod php a "xml" to nieznaleziona funkcja/zmienn/itd -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
czyli co mam zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja bym ci proponował generować tego xml na boku i zapisywać do pliku do którego gośc moglby sie odwolać.
Bądź też generować w tym php xml do pliku i robić potem przekierowanie na ten plik. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no to może kawałek kod? bo ja już pomysłu nie mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 121 Pomógł: 1 Dołączył: 4.01.2004 Skąd: Jawor Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze tak
![]()
-------------------- www:
WebMind.pl |
|
|
![]()
|
|
kyno: dzięki, pomogło
![]() Ale za to mam jeszcze jeden problem - mój "kanał" RSS nie chce się dodawać automatycznie do list (w przypadku statycznego xml tak sie działo) - co z tym zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Wielkie dzięki wszystkim, którzy poświęcili chwilę swojego czasu na pomoc
![]() Wszystko już działa, a ja powoli dodaję wiadomości do kanału :] (dzięki waszej pomocy oczywiście) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:54 |