![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2003 Skąd: Zielone miasto nad Psiną Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronkę, i mam katalog, w katalogu plik cosik.txt
chcę go łatwo zmnieniać z formularza (ja i tylko ja) mógłbym po prostu stworzyć katalog z prawami do zapisu dla wszytskich tylko o sobie znanej nazwie i problem rozwiązany. można też użyć hasła w formularzu ale wolałbym żeby serwer rozpoznawał że to ja (logowanie) i tylko ja bym mógł zmieniać zawartość pliku czy katalogu. Proszę najprostszy sposób... albo jakieś wskazówki w sesjach i autoryzacji już się pogubiłem, a czas mnie goni -------------------- Postępuj zawsze właściwie. Da to satysfakcję kilku ludziom, a resztę zadziwi.
Mark Twain |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób logowanie i jeżeli autoryzacja się powiodła udostępnij katalog.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2003 Skąd: Zielone miasto nad Psiną Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zrób logowanie i jeżeli autoryzacja się powiodła udostępnij katalog.
taaa... jestem leniem, wiem. Ale jak ustawić prawa katalogów dla mnie ? To że wszyscy mogą zapisywać to jest jasne - kto chce zapisuje ale skąd apache ma wiedzieć, że chce zapisać właściciel czy ktoś z grupy ? tego nie kumam. z czym to się je ![]() -------------------- Postępuj zawsze właściwie. Da to satysfakcję kilku ludziom, a resztę zadziwi.
Mark Twain |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2003 Skąd: mazury, wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moze umiesc plik/katalog w katalogu niewidocznym z netu ? Wtedy dostep zawnetrzny masz z poziomu php.
-------------------- --
Carpe Diem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie o tym mówimy, lisu.
Ale ja też za bardzo nie wiem, jak to zrobić... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Kod HomeDir Wtedy w php:
| | +--/ hiddenFiles | `--/ www_folder [php:1:8757017ffe]<?php include('/path/to/yours/HomeDir/hiddenFiles/inc.this_file.php ?>[/php:1:8757017ffe] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2003 Skąd: mazury, wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:20d51edeba]<?php
include('/path/to/yours/HomeDir/hiddenFiles/inc.this_file.php ?>[/php:1:20d51edeba] Lub wydaje mi sie, ze bardziej uniwersalnie (w zaleznosci od budowy strony) [php:1:20d51edeba]<?php include('../hiddenFiles/inc.this_file.php ?>[/php:1:20d51edeba] pozniej latwiej przenisc, ot chocby z localhosta. -------------------- --
Carpe Diem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2003 Skąd: największa wioska Europy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie można poprostu w jakieś bazie danych określić poziomu dostępu do tego katalogu i przy logowaniu pobierać tą wartość dla każego urzytkownika który ma zamiar się zalogować
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat pozniej latwiej przenisc, ot chocby z localhosta. IMHO zarówno /path/to/yours/HomeDir/hiddenFiles/ jak i ../hiddenFiles oznaczaja to samo... ja nie mówiłem, że myśle o stosowaniu ścieżek bezwzględnych...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:30 |