![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2004 Skąd: w-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem, że chcę zaincludować plik, w który są przekazywane parametry w URLu
Kod include('plik.php?id=$id'); wywala mi błąd Kod failed to open stream: No such file or directory próbowałem też: Kod $var="?id=100"; include('plik.php'.$var); ale jest to samo. Oczywiście gdy podam taką ściżkę bezpośrednio w URL, to działa, nie działa tylko includowanie(includowanie bez przekazania parametrow w URL działa) czy ktoś zna rozwiązanie? Ten post edytował tmk 3.07.2005, 21:17:14 |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co ma przepraszam robić
A co do pobierania zmiennej to powinno być raczej tak
Głowy nie dam czy dobrze zrozumiałem. ![]() Ten post edytował Kas 3.07.2005, 21:32:07 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2004 Skąd: w-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co ma przepraszam robić Kod <?php include('plik.php?id=$id'); ?> ano ma zaincludowac plik, do którego koniecznie jest przekazanie wartości w URLu A pobierania zmiennej wogóle nie prezentuję. Pisze o tym, że gdy próbuję zrobić
to wywala mi błąd: Cytat failed to open stream: No such file or directory Oczywiście gdy podam taką ściżkę bezpośrednio w URL, to działa, nie działa tylko includowanie pliku z parametrami w url(includowanie bez przekazania parametrow w URL działa) Ten post edytował tmk 3.07.2005, 21:33:02 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Isteniej ryzyko, że includowanie nie działa z przekazywaniem parametru w urlu.
Sprawdź czy ze zmiennymi sesyjnymi będzie ok. Może chodzi o to, że url działa tylko dla "głównego dokumentu", a nie strony includowanej. Naprawdę nie jestem pewien - nigdy nie maiełm takiego problemu. Ten post edytował Kas 4.07.2005, 11:36:31 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
i to mi podsunęło pomysł. zaincludowałem plik podając pełną, bezwzględną ścieżkę. I teraz działa:)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
A jakiego serwera i php używasz?
Ten post edytował Kas 4.07.2005, 11:23:02 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ty @Kas bzdety piszesz....
Inaczej się nie da. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Racja. Sorry za błąd.
![]() -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozatym zamiast include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinno być require_once" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ale to tak na boku.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Dlaczego?
Różnica jes tylko taka, że plik zostanie wczytany i wykonany (na 100%) tylko raz. W tym wypadku ma to znaczenie? Ten post edytował Kas 4.07.2005, 11:45:04 -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Wg. mnie ma wszędzie - to poprosty nawyk którego dobrze się uczyć.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:15 |