![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę wielojezykową, ktora rozpoznaje uzytkownika po kodzie narodowym jezyka i zaleznie od tego podstawia odpowiedni tekst. A w szczegolnosci chodzi mi o to ze strona zmienia tez tytul, opis i slowa kluczowe.
Wiec jak wyglada sprawa z robotami wyszukiwarek, ktore odwiedza taka strone? A zwlaszcza z polskich wyszukiwarek? Czy np google indeksujacy polskie strony odwiedzajac ta strone przedstawi swoj kod narodowy jako [PL]? Chodzi mi o to aby w polskich wyszukiwarkach tytul i opis strony byl po polsku. Oczywiscie na stronie sa dostepne linki do zmiany jezyka wiec robot moze podazac za nimi i zmieniac kolejno jezyki, ale najwazniejsza dla robota jest chyba pierwsza strona jaka sie otworzy. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie łatwiej określać język na podstawie hosta z ip?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Wave @ 2005-07-02 17:26:27) Nie łatwiej określać język na podstawie hosta z ip? Nie powinno się tak robić. Właśnie po to przeglądarki wysyłają nagłówek Accept-Language, aby na jego podstawie wybierać język. Ma to 2 podstawowe zalety: 1. Nie ograniczasz używanego języka do miejsca zamieszkania 2. Nie wszystkie hosty odpowiadają rzeczywistym lokacjom komputerów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Właśnie po to przeglądarki wysyłają nagłówek Accept-Language, aby na jego podstawie wybierać język. Looz, tylko sprawa jest taka czy roboty też wysyłają te nagłówki ( w co wątpie ). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej dać użytkownikowi wybór wersji językowej - stworzyć stronę główną z ich listą.
A co do indeksowania to taka strona będzie chyba wielokrotnie zaindeksowana. Przez polskie wyszukiwarki zostanie pewnie poprawnie rozpoznana. -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzytkownik ma mozliwosc zmiany jezyka w kazdym momencie. Tu jest watek o tej stronie.
Robot pewnie tez bedzie podazal za tymi linkami i zmienial kolejno jezyk. Ale najbardziej interesuje mnie w jakiej wersji jezykowej wyswietli sie pierwsza strona? Podczas pierwszego wejscia na strone: Skryp sprawdza ciasteczko uzytkownika czy jest w nim zapisany wybor jezyka. Jezeli nie: Pobiera kod narodowy jezyka przegladarki i wybiera jezyk. Jezeli nie potrafi rozpoznac jezyka wybiera domyslnie PL Zapisuje wybor jezyka w sesji aby nie uruchamiac skryptu za kazdym razem. Po zaladowaniu sie strony uzytkownik ma mozliwosc zmiany jezyka. Jezeli zmieni jezyk to zostaje to zapisane w ciasteczku. Jezeli robot nie wysyla w naglowku (Accept-Language) to powinno byc dobrze tak jak chcialem - wyswietli sie strona w polskiej wersji. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Roboty "widzą" mniej więcej to samo co zwykły user, a jedynie nie przesyłają (w przeciwieństwie do przeglądarek) tylu nagłówków itp.
Dlatego pewnie wszystko za działa, ale dla pewności radziłbym posprawdzać w kilku wyszukiwarkach. ![]() -------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:59 |