![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio zacząłem pisać gre MMORPG w php. Będzie to gra oparta o grę cRPG "Gothic II". Mam pytanie jakie są etapy pisania czegoś takiego ? Ja myśle że najpierw musze napisać obsługe użytkowników chociaż nie wiem czy to dobra droga. Jak wy uważacie ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw to powinieneś się zastanowić nad kilkoma zagadnieniami dot. tworzenia takich gier...
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Umiem
2. MySQL 3. AdoDB 4. Smarty 5. No to trzeba będzie przemyśleć 6. Zabezpieczenia będą ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozpisz sobie bazę danych a cała reszta jest tylko front-endem dla niej
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. To dobrze
![]() 2. Do takich projektów polecam PostgreSQL ze względu na bezpieczeństwo i większe możliwości układania zapytań 3. Może być ![]() 4. No Smarty, ok... ale czy tyle opcji jest potrzebne? 5. No to przemyśl ![]() 6. To może Ci ktoś podpowie jakie musisz dać ![]() Napisz tutaj jak będą wyglądały (albo jak planujesz aby wyglądały) tabele w SQL, a może ktoś pomoże z modyfikacjami! Ten post edytował tiraeth 1.07.2005, 22:00:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm... najważniejsze są założenia... czy dobrze przemyślałeś tę grę? Czy oprócz nauki wynikłej z pisania tego, ktoś coś na tym skorzysta? czyt. czy będzie się dało w to jakoś grać
![]() -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(tiraeth @ 2005-07-01 22:00:11) Do takich projektów polecam PostgreSQL ze względu na bezpieczeństwo i większe możliwości układania zapytań gorzej z hostingiem.... bo albo nie ma albo trzeba doplacac albo admin lewy z postgresa -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Więc tak co do PostgreSQL pod gre mamy już sponsorowane konto i domene na którym nie ma w/w bazy więc nie wchodzi ona w gre
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc zaplecze masz, źle oceniłem.
IMHO na początek wypadało by zrobić obsługe użytkowników - autoryzacja, uprawnienia, sesje. Na tym wszystko będzie się opierać, więc powinno to być zrobione dobrze. -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:25 |